Smartphone kopen: welke telefoon past bij jou?

Door: Martin Gijzemijter | 23 juli 2018 15:17

Sony Xperia XZ2 Premium
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Kooptips

Een nieuwe smartphone kopen is best een uitdagende klus. Je kunt natuurlijk direct gaan voor de nieuwste Samsung Galaxy of Apple iPhone, maar verder kijken loont. Er zijn zó veel opties … en je kunt heel wat geld besparen als je weet wat je écht belangrijk vindt.

In dit artikel helpen we je bij de keuze voor het soort smartphone en besturingssysteem. Als je puur op zoek bent naar een nieuwe telefoon, of je twijfelt nog tussen ene paar modellen, bekijk dan ook ons artikel De beste smartphones die je nu kunt kopen.

Tip 01: Besturingssysteem

Natuurlijk speelt de hardware van een smartphone een cruciale rol bij je keuze, maar denk toch éérst nog even ergens anders over na: over het besturingssysteem. Je hebt dan al een belangrijke schifting gemaakt in het aanbod. Er zijn tegenwoordig eigenlijk maar twee keuzes: iOS van Apple en Android van Google. De keuze die je maakt, hangt af van onder andere je huidige apparatuur, gebruikerservaring en apps.

Smartphones met iOS worden alleen door Apple gemaakt: iPhones. Ze werken erg goed samen met de andere hardware van Apple. Heb je een iMac of Macbook, een Apple TV en een iPad, dan ligt de keuze voor een iPhone voor de hand. Android-smartphones worden gemaakt door allerlei fabrikanten, zoals Samsung, HTC, Huawei, OnePlus en meer. Die werken logischerwijs optimaal met de Google-diensten.

Tip 01 Heb je veel Apple-apparatuur staan, dan past een iPhone wellicht beter bij je dan een Android-toestel.

Tip 02: Overstappen?

Gebruik je nu een iPhone, dan is de overstap naar Android wel even wennen. Het besturingssysteem werkt net wat anders, waardoor je in het begin je weg misschien niet kunt vinden. Andersom is dat bij een overstap van Android naar iOS net zo goed het geval. Houd er ook rekening mee dat de apps die je gekocht hebt en/of in-app-aankopen die je gedaan hebt, niet meegenomen worden naar een ander platform. Heb je dus veel of kostbare apps aangeschaft, dan kan dat een belemmering voor je overstap zijn. Gebruik je een bepaalde app op dit moment veel, check dan ook even (in de online app store) of die app ook voor het andere besturingssysteem bestaat.

Nog één ding over het besturingssysteem: gebruik je al jaren Android of iOS en overweeg je een overstap, vraag dan aan een kennis met het andere OS of je even vijf minuutjes met zijn/haar telefoon mag ‘spelen’. Door even door instellingenmenu’s heen te tikken en de browser even te gebruiken, kun je ervaren of je je weg in het besturingssysteem kunt vinden.

Razer Phone. smartphone, android
Android-toestellen worden door verschillende fabrikanten gemaakt en de interface kan er ook wat anders uitzien.
Houd er rekening mee dat gekochte apps niet meegaan naar een ander besturingssysteem

Tip 03: Prijsklasse

Na de keuze voor het platform/besturingssysteem is het verstandig om te bepalen wat je ongeveer kwijt wilt zijn aan je nieuwe toestel. Bepaal vóórdat je gaat rondneuzen wat de marge is die je maximaal over je streefbedrag heen wilt gaan en schrijf het ergens op. Doe je dit namelijk niet, dan is de kans groot (sterker nog: we kunnen je bijna garanderen) dat je je laat verleiden door allemaal mooie technische specificaties, waardoor je straks met een toestel zit dat wel héél veel kan, maar eigenlijk ook enorm boven je budget is. Je kunt het erg gek maken: de iPhone X met veel opslagruimte kost je zomaar 1300 euro. Een geruststelling: je kunt het ook een stúk goedkoper maken.

Tip 03 Bedenk van tevoren hoe duur de telefoon mag zijn, anders kan het de spuigaten uitlopen.

Tip 04: Camera

Nog niet eens zo heel lang geleden was een camera op je smartphone gewoon een leuke extra, want de resultaten waren niet om over naar huis te schrijven. Dat is anno 2018 wel anders, er zijn genoeg smartphonecamera’s die de kwaliteit van een compactcamera evenaren. De nieuwste smartphones hebben twee camera’s achterop zitten, met verschillende functies. Met het ene toestel kun je hierdoor een stukje inzoomen zonder kwaliteitsverlies, een andere smartphone gebruikt de extra camera om een diepte-effect te creëren en bij nog een ander kun je er groothoekbeelden mee maken. Het advies: bekijk vooraf foto’s en/of filmpjes die met die specifieke telefoon gemaakt zijn, zodat je kunt zien of je het beeld goed genoeg vind. Staar je in elk geval niet blind op bepaalde specificaties als megapixels.

Videobel je veel of maak je graag selfies, let dan ook op de kwaliteit van de frontcamera. Doe je dit (bijna) nooit, dan is die niet zo belangrijk.

LG V30, smartphone, Android, LG
Tip 04 Laat je niet misleiden door een gigantische hoeveelheid megapixels.

Tip 05: Scherm

Het scherm is een onderdeel waarop je nog weleens misleid kunt worden. Het formaat van het scherm zegt nog niets over de kwaliteit ervan. De een groot aantal pixels betekent ook niet altijd de beste kwaliteit. De displays van een Samsung Galaxy-toestel zien er veel helderder uit dan de displays van een iPhone (zelfs een iPhone X, dat toch ook een oled-display heeft). In dit geval is dat te danken aan het feit dat de contrasten van de Samsung-toestellen vrij hoog staat. De een vindt dat beter, de ander vind het onrealistisch, net wat je voorkeur heeft. Dat gezegd hebbende: in het topsegment van de smartphone-markt zijn alle schermen gewoon goed. In het instap- en midden-segment eronder is er nogal wat verschil in kwaliteit, en dat ontdek je niet altijd door te googelen. Ga dan het liefst met eigen ogen kijken in een winkel. Wat vind je van de helderheid, de spiegeling en hoe presteert het scherm in zonlicht?

Tip 05 Displays lijken tegenwoordig behoorlijk veel op elkaar, op zeer speciale exemplaren na.

Tip 06: Afmeting

De randen rondom smartphoneschermen (bezels) worden steeds kleiner, waardoor bijna de hele voorkant van een telefoon bestaat uit het scherm. De afmeting van een smartphone hangt daardoor natuurlijk grotendeels samen met het formaat van het scherm. Er zijn modellen die niet meer in je broekzak passen en die je ook niet met één hand kunt bedienen. Zo’n groot toestel is fijn voor het kijken fan video’s en ook appen (met twee duimen dan) of het bekijken van webpagina’s is hierop prettiger. Games spelen of berichtjes met één hand typen, dat is dan weer prettiger op een niet al te grote smartphone. Zorg in dat geval dus dat je geen ‘plus’-versie van een toestel kiest – als zo’n model al binnen je budget zou passen.

Tip 06 Geweldig zo’n grote smartphone, maar het typt best lastig (met een hand).

0 Reactie(s) op: Smartphone kopen: welke telefoon past bij jou?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.