Smartphone-snelkoppelingen maken met Shortcut Creator

Door: Gertjan Groen | 26 februari 2020 16:48

Header
How To

Shortcut Creator is een app waarmee je op je smartphone allerlei snelkoppelingen kan maken naar bijvoorbeeld bestanden, mappen, apps, contactpersonen en instellingen. Hoe het aanmaken van smartphone-snelkoppelingen met deze app werkt, leggen we hier uit.

Veel handelingen op de smartphone voelen repetitief. Het bellen van een bepaalde contactpersoon bijvoorbeeld, of openen van een specifieke map. Snelkoppelingen maken dit wat makkelijker en je kunt vaak enkele stappen overslaan. Je zet ze op een beginscherm zodat je er snel toegang toe hebt.

Wat tools als Shortcut Creator nog krachtiger maakt, is dat veel apps speciale ‘ingangen’ hebben die je kunt benutten. Zoals het rechtstreeks bellen van een bepaalde contactpersoon met de telefoonkiezer, of het openen van WhatsApp met voorgebakken tekst.

Shortcut Creator geeft zelf weliswaar enige uitleg en een paar YouTube-filmpjes met voorbeelden, maar je zult toch veel zelf uit moeten zoeken. Daarom helpen we je graag op weg!

Snelkoppeling naar map met foto’s en 'composite folders'

We beginnen met een eenvoudige maar praktische snelkoppeling naar de map met foto’s. Open hiervoor Shortcut Creator en kies File & Folder in het hoofdmenu. Blader onder File Sources naar de locatie en map met foto’s, in veel gevallen de map DCIM op het interne geheugen of de externe sd-kaart. Je komt dan in het scherm waar je het uiterlijk en gedrag van de snelkoppeling kunt aanpassen.

Klik bijvoorbeeld op het icoontje als je het wilt wijzigen, of voer achter Name een passende naam in die de snelkoppeling straks op het beginscherm moet krijgen. Daaronder kunt je kiezen met welke bestandsbeheerder het moet worden geopend. Heb je geen extra bestandsbeheerders uit de Play Store geïnstalleerd, dan kun je ook de ingebouwde bestandsbeheerder gebruiken.

Klik als je klaar bent op het plusicoontje om het aan een beginscherm toe te voegen (via de keuze To Launcher) of op het speelicoontje om de snelkoppeling te proberen. Het plusicoontje geeft ook de keuze To Collections waarmee je de snelkoppeling aan een persoonlijke verzameling kunt toevoegen. Op je beginschermen kun je snelkoppelingen uiteraard ook gewoon groeperen in mappen, zoals je dat misschien al voor apps doet.

Fotomap
Composite

In het menu File & Folder zie je ook de optie New Composite Folder. Feitelijk kun je daarmee de (eventueel gefilterde) inhoud van meerdere mappen weergeven met de ingebouwde bestandsbeheerder.

Stel dat je op je toestel foto’s zowel op het interne geheugen als de sd-kaart hebt staan, dan kun je beide mappen toevoegen, zodat alle foto’s in één overzicht getoond worden. Je kunt hierin ook handig gebruikmaken van de mogelijkheid voor filters, met Add Filter. Wil je bijvoorbeeld alleen de video’s in die mappen zien, dan voeg je een filter toe op bijvoorbeeld bestandsnaam (zoals ‘bevat .mp4’). Of met de optie MIME type op het soort bestand (voor video’s veelal video/mp4).

Het handigste in dit geval, is echter de keuze voor Regular Expression, waarmee je geavanceerd op bestandsnaam kunt filteren. Je hoeft die reguliere expressie niet zelf in te voeren: tik op het pijltje achter het invoerveld en je kunt een reguliere expressie in laten vullen voor bijvoorbeeld bekende archieven, documenten, afbeeldingen, maar ook video’s, waarmee direct alle bekende extensies worden meegenomen. Bij video zijn dat bijvoorbeeld .mp4 maar ook .mpg en .mkv). Verder kun je ook filteren op datum of bestandsgrootte.

Contactpersoon bellen, templates gebruiken

Ook heel praktisch is een snelkoppeling om direct een bepaalde contactpersoon te bellen. Hiervoor kies je in het menu voor Contacten. Selecteer dan een contactpersoon in de lijst en stel de snelkoppeling in. Achter Action kun je kiezen wat er moet gebeuren als je op het icoontje drukt. Afhankelijk van de contactinformatie zijn de opties View Contact (contactpersoon weergeven), Show Dialer (telefoonkiezer weergeven) en Call Contact Phone (rechtstreeks bellen) beschikbaar.

Die laatste optie vereist overigens de installatie van Shortcut Executors via de Google Play Store. Er is namelijk een speciale machtiging nodig om telefoonnummers rechtstreeks te bellen en de makers wilden die machtiging niet voor de Shortcut Creator-app zélf vragen, omdat sommige mensen dat risico niet willen nemen.

We kiezen als voorbeeld Show Dialer waarvoor geen extra machtiging nodig is. Daaronder kun je nog aangeven welk telefoonnummer in de telefoonkiezer alvast mag worden ingevuld. Afhankelijk van je toestel zijn ook nog extra opties beschikbaar, zoals ‘bellen op de luidspreker’. Als je deze snelkoppeling gebruikt hoef je in de telefoonkiezer alleen nog op de groene belknop te drukken.

Contact shortcut
Message template

Stuur je regelmatig dezelfde tekst, bijvoorbeeld om te laten weten dat je even geen tijd hebt om te antwoorden of wat later thuiskomt, dan kun je daar via Message Template een handige snelkoppeling voor maken.

Je voert hier de inhoud van het bericht in. Selecteer daaronder de app waarmee je dit wilt versturen. Kies je bijvoorbeeld WhatsApp, dan zal via deze snelkoppeling eerst de bewuste chatapp worden geopend en daarin de contactkiezer zodat je direct kunt selecteren naar wie de tekst moet worden gestuurd. Naast WhatsApp kun je natuurlijk ook een andere berichtenapp in de lijst kiezen, of de optie Use app chooser selecteren, zodat je bij gebruik van de snelkoppeling éérst een app uit de lijst moet kiezen.

Snelkoppeling naar instellingen en meer opties

Android heeft in recente versies handige snelle instellingen die je vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden kunt vegen. In dat venster kun je bijvoorbeeld wifi aan- of uitzetten of de vliegtuigstand activeren. Bij het gebrek daaraan, of omdat je het praktischer vindt, is een snelkoppeling op een beginscherm ook een optie.

Bij Shortcut Creator kun je onder Settings snelkoppelingen naar een instellingenscherm van Android maken. Tik daarvoor onder Settings Shortcuts op Obtain shortcut en kies het gewenste instellingenscherm (zoals Batterij, Geluid of Locatie). Deze snelkoppeling brengt je dan direct naar die instelling. Je kunt ook via Settings Activities en onder System Actions nog dieperliggende instellingenschermen proberen te bereiken, of onder App Details een snelkoppeling maken naar het informatiescherm voor een specifieke app.

We hebben nog niet alle mogelijkheden van Shortcut Creator besproken. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk een snelkoppeling naar een bepaalde website toevoegen. De snelste manier om die snelkoppeling te maken, is gewoon vanuit de browser: bezoek de pagina, open het deelmenu en kies voor delen met Create Shortcut. Hierna wordt direct de bewuste snelkoppeling gemaakt. En via Command Executor kun je snelkoppelingen maken die bijvoorbeeld het volume of de helderheid op een bepaald niveau zetten, of bluetooth of wifi uitzetten.

Uitproberen blijft het devies, wellicht ontdek je zelf nog veel handigere snelkoppelingen!

0 Reactie(s) op: Smartphone-snelkoppelingen maken met Shortcut Creator

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.