Smartphone-taken automatiseren met Automate

© PXimport

Smartphone-taken automatiseren met Automate

Geplaatst: 11 mei 2020 - 05:24

Aangepast: 14 december 2022 - 11:01

Koen Vervloesem

Vanzelf de wifi op je telefoon uitschakelen als je het huis verlaat, automatisch je smartphone op stil zetten als je gaat slapen of andere apparaten activeren als je een nfc-tag scant: het kan allemaal met Automate, een stroomschema-app voor Android. Zoals de naam doet vermoeden, kun je daarmee smartphone-taken automatiseren. Lees hier hoe.

Automatiseren is iets heel anders dan programmeren. Bij programmeren moet je allerlei codes en een programmeertaal gebruiken. De Android-app Automate pakt het anders aan. Je maakt in deze app gebruik van zogeheten stroomschema’s waarmee je je Android-apparaat kunt aansturen. De stroomschema’s bevatten blokken die elk een bepaalde actie op je telefoon representeren, bijvoorbeeld ‘schakel de wifi-functie uit’ of ‘zet de telefoon op stil’. De programmacode die daarvoor nodig is, voert Automate dus automatisch uit.

Automate bevat meer dan 330 blokken om in een 'flow' te gebruiken. Elk blok heeft een of meerdere inkomende aansluitingen, die het resultaat van een vorig blok aan dit blok doorgeven. Het aantal uitgaande aansluitingen hangt af van het type blok: een actieblok heeft één uitgang: OK, en een beslissingsblok heeft twee uitgangen: YES en NO.

Via de aansluitingen verbind je blokken met elkaar. Zo schrijf je dus op een grafische manier een programma om taken te automatiseren, maar komt er geen programmeercode bij kijken.

Werken met flows

Een flow bestaat uit een pad met een start- en eindpunt en bij blokken die in een flow worden opgenomen, kan het pad zich splitsen. Als de flow wordt uitgevoerd, voert Automate de taken in de blokken langs het pad één voor één uit en volgt het het pad naar de andere blokken. Een flow kan meerdere keren gestart worden, draait onafhankelijk van de andere flows en ze zitten elkaar ook niet in de weg.

De eerste keer dat je de app start, zie je in het hoofdvenster al een aantal voorbeeld-flows. Zo is er eentje die automatisch een back-up maakt van al je flows en deze opslaat op Google Drive. Maar we gaan nu eerst zelf een eenvoudige flow opzetten om je kennis te laten maken met de mogelijkheden. Druk op het plusteken bovenaan. Je krijgt nu een stroomschema te zien met één blok: Flow beginning. Dit heeft geen ingang en één uitgang, namelijk OK. Elke flow die je in Automate maakt, begint met dit blok. Druk op het vinkje bovenaan om deze flow op te slaan.

Druk nu op de startknop eronder. De flow zal nu even gestart worden. Automate begint elke flow immers met het blok Flow beginning en volgt de aansluitingen tot er geen blok meer volgt. Omdat ons beginblok aan de uitgang niet met een ander blok is verbonden, stopt de flow onmiddellijk. Onder in het scherm kun je tijdens en na het uitvoeren het logboek raadplegen. Zo kun je precies zien wat er tijdens het uitvoeren van de flow gebeurt.

 

© PXimport

 

© PXimport

Nu je het principe van een flow kent, kun je beginnen met een flow die ook echt iets doet. Druk in de zojuist aangemaakte flow bovenaan op het pictogram van het potlood en vervolgens op Flowchart. Je ziet opnieuw je flow met het beginblok. Druk daarna links bovenaan om het zijpaneel met alle bloktypes te openen. Je kunt een zoekopdracht opgeven of door de menu’s bladeren om een blok te kiezen.

Kies bijvoorbeeld het blok Login failed? bij het onderdeel Interface. Met dit blok kan gedetecteerd worden of iemand er niet in geslaagd is om je smartphone te ontgrendelen. Dat kan erop duiden of je smartphone is gestolen of dat iemand iets te nieuwsgierig is geweest. Na de keuze van het bloktype wordt het gekozen blok aan je flow toegevoegd. Verbind nu de uitgang OK van het beginblok met de ingang IN van het blok When login failed.

Smartphone-taken automatiseren met Automate-15082296

© CIDimport

Automatisch een foto maken bij mislukte inlogpoging

We gaan er nu voor zorgen dat wanneer er een mislukte poging om je smartphone te ontgrendelen plaatsvindt, er automatisch een foto wordt gemaakt. Het blok When login failed is een zogeheten beslissingsblok: het wacht tot een ontgrendelpoging is mislukt en onderneemt dan actie op een van zijn twee uitgangen. Bij een mislukte poging gaat de stroom langs YES en bij een geslaagde ontgrendeling langs NO.

Als de ontgrendelpoging is mislukt (het blok geeft dan als resultaat YES, oftewel ‘Ja, de ontgrendelpoging is mislukt’), willen we dat er een foto wordt gemaakt. Voeg daarom een blok Take a picture toe en verbind de YES van When login failed met de ingang van Take a picture en NO van When login failed met de ingang van When login failed. Druk nu op Take a picture en klik vervolgens op de link in het oranje om Automate de juiste permissies te geven.

Selecteer de camera en kies enkele instellingen, zoals de grootte van de foto, de kwaliteit, flash-modus enzovoort. Onderaan vul je de variabele in voor de naam van het bestand, bijvoorbeeld ‘foto’. Druk nu op de knop Done om de instellingen van het blok op te slaan.

We hebben de flow nog geen naam gegeven. Om dat te doen, druk je op het vinkje bovenaan en vervolgens op <zonder titel>. Vul een naam in en eventueel een korte beschrijving en druk op OK. We kunnen de flow nu gaan testen. Als je op Start drukt, krijg je hoogstwaarschijnlijk eerst een foutmelding in het rood in de logs te zien. Dat komt omdat je flow nog niet voldoende rechten heeft. Onderaan vind je de rechten die de blokken in je flow nodig hebben.

Smartphone-taken automatiseren met Automate-15082296

© CIDimport

Smartphone-taken automatiseren met Automate-15082296

© CIDimport

Vink ze aan om de flow toestemming te geven. Zo moet de flow in ieder geval toestemming krijgen om de apparaatbeheerder te activeren, zodat het de pogingen voor schermontgrendeling kan bijhouden. Kies Deze apparaatbeheerder activeren wanneer je die vraag voorgeschoteld krijgt . Druk daarna weer op Start om de flow op te starten.

Je kunt de flow nu gaan testen door op het ontgrendelingsscherm van je Android-toestel een onjuiste pincode op te geven. Daarna zie je in Automate dat de flow is gestopt na het nemen van de foto. Na een goede inlogpoging zie je in de bestandsbeheerder van Android in de map DCIM/Automate dat er een foto is gemaakt toen je een verkeerde inlogpoging deed.

Foto automatisch doormailen

Natuurlijk wil je op de hoogte gehouden worden wanneer er geprobeerd wordt je telefoon te ontgrendelen. Het handigst is als dat plaatsvindt op een ander toestel. Laten we nu een compleet werkende flow maken, waarin we ook een e-mailadres gaan toevoegen. Bij iedere onsuccesvolle poging om je toestel te ontgrendelen, ontvang je een foto van de ‘dader’ op een door jou opgegeven e-mailadres.

Voeg een blok Gmail send toe en verbind de ingang van dat blok met de uitgang van het blok Take a picture. Open de configuratie van het blok en kies voor het aan het Android-toestel gekoppelde Gmail-account. Je krijgt de vraag of Automate toegang mag tot het verzenden van e-mail van je account, accepteer dat om de rest te kunnen configureren. Geef het e-mailadres van de ontvanger op, alsmede het onderwerp en een eventuele boodschap van het bericht.

Bij Attachment vraagt Automate je om een bestand te kiezen als je erop drukt. Maar we hebben de bestandsnaam in het vorige blok in de variabele ‘foto’ opgeslagen. Verlaat daarom het scherm dat vraagt om een bestandsnaam en druk rechts van Attachment op het icoontje fx om over te schakelen naar de expressiemodus. Vul dan voor de bestandsnaam foto in.

Smartphone-taken automatiseren met Automate-15082296

© CIDimport

Sla de configuratie van het blok op en verbind tot slot de uitgang van het blok met de ingang van When login failed, zodat je flow na het e-mailen van de foto weer van voren af aan begint en dus continu blijft draaien. Test de complete flow opnieuw.

Als je een verkeerde ontgrendelingscode in het ontgrendelingsscherm invoert, volgt het blok When login failed het YES-pad. Het volgende blok neemt een foto met de camera van de telefoon en slaat de bestandsnaam op in de variabele foto. Het blok erna stuurt je een e-mail en stuurt als attachment het bestand mee waarvan de bestandsnaam in de variabele ‘foto’ is opgeslagen.

Het resultaat?Je krijgt een foto van de boosdoener die heeft geprobeerd om voorbij het ontgrendelingsscherm te komen.

Automate Premium

Automate kent ontzettend veel mogelijkheden om bepaalde taken automatisch uit te voeren, en het genoemde voorbeeld in dit artikel is slechts een kleine greep van wat je er allemaal mee kunt doen. Voor iedere functie biedt Automate handige (Engelstalige) hulp.

Het leuke aan Automate is dat je veilig kunt experimenteren met de mogelijkheden. De gratis versie van Automate, zoals we die hier hebben besproken, heeft evenveel mogelijkheden als de betaalde (premium) versie, met één belangrijke beperking: de actieve stroomschema’s kunnen in totaal uit maximaal 30 blokken bestaan. Dus je kunt bijvoorbeeld één flow maken met 30 blokken of twee met 15 blokken enzovoorts. De flows die gestopt zijn en niet draaien, tellen niet mee. De betaalde versie van Automate kost € 2,99 en heft alle beperkingen op.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000