Smartphonefabrikanten blijven sjoemelen met foto's

Door: Justin Doornekamp | 31 maart 2019 17:26

Blog

Veel smartphonefabrikanten gebruiken in hun marketing-uitingen foto's die gemaakt zijn met een professionele DLSR-camera, waarmee ze mensen op het verkeerde been zetten. Het lijkt namelijk of de foto's gemaakt zijn met de smartphone. Ondanks dat verschillende fabrikanten meermaals betrapt zijn blijft het gebeuren.

Op Instagram is een wazige foto te zien van de Eiffeltoren, met in het midden een cirkel waarin de toeristische trekpleister ingezoomd en scherp te zien is. Dit doet vermoeden dat de zoomfunctie van de nieuwe Huawei P30-telefoon extreem goed werkt. Welke telefoon kan immers van zo'n afstand, zulke scherpen beelden maken?

Nou, de P30 in ieder geval niet, zo blijkt nu. De Chinese smartphonefabrikant heeft de foto niet gemaakt met het nieuwe toestel, maar gebruikte een stockfoto om de smartphone te promoten. En die stockfoto werd dan weer gemaakt met een professionele spiegelreflexcamera.

Zonde en onnodig, want de Huawei P30 Pro blijkt helemaal geen spiegelreflexcamera-foto's nodig te hebben om een goede indruk achter te laten. Er kwam kritiek en een verontschuldiging van Huawei zelf. "Een misverstand", aldus het bedrijf. De foto's waren enkel bedoeld als een teaser voor de unieke functies van de P30.

Nokia en Samsung sjoemelen ook

Huawei is hiermee zeker niet de enige. Er zijn ook andere smartphonefabrikanten die graag de prestaties van hun toestellen wat opkrikken. Zo moest Nokia door het stof, omdat het een nepdemonstratie gaf van de PureView OIS-technologie in de Lumia 920. In een advertentie van Nokia moest duidelijk worden dat de nieuwe smartphone stabiele beelden kon schieten in vrijwel alle scenario's, maar al snel bleken de beelden gemaakt met een normale camera. Ook de foto's die in de advertentie te zien waren, bleken niet te zijn geschoten met de telefoon van Nokia, maar met een professionele spiegelreflexcamera.

Samsung schetste dan weer een beter beeld van de Galaxy A8 Star. De Zuid-Koreaanse telefoonfabrikant liet naar eigen zeggen foto's zien gemaakt door de Galaxy A8 Star, maar in werkelijkheid werden ook in dit geval de beelden geschoten met een professionele camera. Het bedrijf nam net als Huawei niet eens de moeite om de foto's zelf te maken, maar plukte de stockbeelden gewoon van een andere website.

Huawei heeft de Huawei P30 Pro en Huawei P30 afgelopen week officieel gepresenteerd. De toestellen verschijnen op 5 april in Nederland voor 749 en 999 euro.

0 Reactie(s) op: Smartphonefabrikanten blijven sjoemelen met foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.