Sony Xperia Z1 Compact - Klein maar erg fijn

Door: Lennart Koster Lennart | 10 maart 2014 13:03

Review

Wat we de laatste tijd vaker bij fabrikanten zien, is dat ze naast een nieuw toptoestel ook een kleinere versie van dat toestel uitbrengen. Zoals bijvoorbeeld de Galaxy S4 Mini van Samsung. Sony komt nu ook met een kleinere versie van zijn toptoestel: de Xperia Z1 Compact.

Het probleem met kleinere versies van toptoestellen, is dat deze qua specificaties niet vergelijkbaar zijn met hun grotere broer. Naast het formaat, worden namelijk ook vaak de prestaties verminderd. Bij de Sony Xperia Z1 Compact is dat anders. Op de grootte en de resolutie van het scherm na, is dit toestel nagenoeg gelijk aan zijn grote broer. Je hebt dus alle voordelen van een toptoestel, maar dan in een kleiner formaat.

Toptoestel bedienen met één hand

Een van de voordelen van het formaat van dit toestel is dat je hem met één hand kan bedienen. Dit is bij de toptoestellen tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. Een ander voordeel dat de Compact met zich meebrengt, is dat deze beter in de hand ligt dan de gewone Z1. De hoeken zijn namelijk iets ronder afgewerkt.

Zowel de voorkant als de achterkant is gemaakt van glas. Dit zorgt ervoor dat het toestel er prachtig uitziet, maar is ook erg vatbaar voor krasjes en maakt de kans op barsten als je hem laat vallen groot. Een hoesje is dus zeker gewenst als je het toestel graag lang mooi wilt houden. Sony heeft ervoor gekozen om de rechte hoeken nog altijd aan te houden. Dit zorgt ervoor dat de Compact er strak en modern uitziet.

Een mooie, maar kwetsbare glazen behuizing.

Toch merk je dat Sony moeite had om alle goede hardware in de telefoon te bouwen. De randen zijn namelijk vrij breed, zeker aan de onder- en bovenkant. Ook is het toestel behoorlijk dik, namelijk 9,5 mm. Verwacht dus geen slanke den, je hebt een vrij fors toestel in je hand.

Ook de inmiddels herkenbare aan/uitknop is op de Z1 Compact aanwezig.

Niet geheel afgesloten, wel compleet waterdicht

Zo goed als alle uitgangen zijn afgesloten met klepjes. De Z1 Compact is namelijk, net als veel andere Sony-toestellen, waterdicht. Je kan de smartphone dus gewoon onder de kraan schoonmaken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Het enige waar geen klepjes voor zitten, zijn de speaker en de hoofdtelefoonaansluiting. Deze zijn bijzonder genoeg wel helemaal waterdicht. Ga er overigens niet vanuit dat je het toestel onder water handig kan bedienen.

Op de speaker en de koptelefoonaansluiting na zijn alle ingangen netjes afgesloten.

Gemiddeld formaat, top prestaties

Qua prestaties gaat deze Sony mee met alle grote spelers in de markt. Hij beschikt namelijk over de inmiddels welbekende Snapdragon 800-processor. Zowel zware apps als multitasken is geen enkel probleem. Het toestel heeft standaard 16 GB aan opslaggeheugen aan boord. Dit is niet spectaculair veel, maar gelukkig kan je dit geheugen uitbreiden met een microSD-kaartje.

Sony heeft gekozen om een 4,3 inch IPS-scherm in de Compact te gebruiken. Met een resolutie van 1280 x 720 pixels is het scherm ontzettend scherp en dankzij het IPS-paneel is het contrast mooi, heb je een goede kijkhoek en is het scherm ook nog goed af te lezen in de volle zon.

Deze prestaties zorgen helaas wel voor een minder lange accuduur. De 2300 mAh-batterij is na een dag intensief gebruiken wel echt leeg, en blijf je wat later op dan is het moeilijk om je telefoon zonder een stopcontact in de buurt in leven te houden.

Het scherm ziet er geweldig uit dankzij zijn resolutie en het IPS-paneel.

Prima foto's bij voldoende licht

Je beschikt met deze Compact over een 20,7 megapixel-camera. Dit betekent overigens niet dat je de foto's automatisch in deze resolutie fotografeert. Je fotografeert standaard namelijk op 8 megapixels. De overige megapixels worden gebruikt bij het zoomen. Zodra je bent ingezoomd, fotografeer je namelijk nog steeds met 8 megapixels.

De 20,7 megapixel-camera maakt mooie foto's, al moet je wel genoeg licht hebben.

Het nadeel van deze zoomfunctie is dat de foto's er nog steeds niet mooier op worden, omdat je nog altijd met een digitale zoom fotografeert. Uiteraard is het wel mogelijk om met de volle 20,7 te fotograferen, mocht je de hoge resolutie nodig vinden. Een ander nadeel van de camera is dat je bij weinig licht al snel veel ruis ziet.

Conclusie

Sony heeft het voor elkaar gekregen om eindelijk een toptoestel in een klein formaat op de markt te brengen. Daarmee laat Sony dan ook concurrenten als de Galaxy S4 Mini en de HTC One Mini ver achter zich. Je hebt met de Xperia Z1 Compact een toestel in handen dat jou niet laat vallen. Laat jij hem echter vallen, dan heb je grote kans dat het scherm of de achterkant het begeeft. Wil je dit toestel aanschaffen, dan moet je helaas wel diep in de buidel tasten. Ondanks het kleinere formaat is het prijskaartje er niet kleiner op geworden. Je mag voor de Xperia Z1 Compact namelijk een adviesprijs 550 euro neertellen.