Sony Xperia Z3 Compact - Bescheiden werkpony

Door: Joris Peterse | 14 oktober 2014 08:00

Review

De meeste compact-versies van smartphone-topmodellen beknibbelen naast het fysieke formaat ook vaak op de specificaties. Minder opslag- en werkgeheugen, tragere processor, slechtere camera, etc. De Xperia Z3 Compact niet. Die heeft al het goede van de Xperia Z3 in een kleinere smartphone gepropt.

None

Specificaties

Prijs: € 489,-

Verkrijgbare kleuren: Wit, groen, oranje, zwart

Besturingssysteem: Android 4.4

Beeldscherm: 4,6 inch (1280 x 720)

Camera achterkant: 20,1 megapixel

Camera voorkant: 2,2 megapixel

Processor: 2,5 GHz (quadcore)

Werkgeheugen: 2 GB

Opslag: 16 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)

Batterij: 2600 mAh

Connectiviteit: Bluetooth 4.0, wifi, NFC, LTE, micro-usb

Afmetingen: 12,7 x 6,5 x 0,9 cm

Gewicht: 129 gram

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Accuduur
 • Camera
 • Handzaam
 • Werkt vlot
 • Waterdicht
 • Minpunten
 • Overbodige apps
 • Geen HD-resolutie

De meeste topsmartphones komen in een flink formaat met een scherm van rond de 5 inch (12,7 cm). De iPhone was tot kort geleden de uitzondering. De Xperia Z3 Compact is een topsmartphone voor wie nog op zoek is naar een handzaam formaat. Het toestel is met z'n 12,7 bij 6,5 cm en een schermdoorsnede van 4,6 inch inderdaad 'compact'. Lees ook: Apple iPhone 6 review.

Door het formaat en uiterlijk met glazen achterkant lijkt de smartphone erg op de iPhone 4 en iPhone 4s, maar dan wat fraaier afgewerkt. Er zijn alleen een paar knopjes aan de rechterzijde terug te vinden (aan-/ uitknop, volumeknoppen en sluiterknop).

De ingangen voor de nanosimkaart, microSD-geheugenkaart en micro-usbpoort zitten netjes afgewerkt achter klepjes die het toestel waterdicht maken. De afwerking ziet er puik uit met de klepjes, maar op termijn wordt het geklooi met de klepjes om je telefoon op te laden wel een beetje vervelend.

Z3 blijkt kleine werkpony

De Xperia Z3 Compact heeft vrijwel alles in huis waar zijn grote broer de Xperia Z3 ook over beschikt. Een 2,5 GHz quadcore-processor, 2 GB werkgeheugen, 16 GB aan opslaggeheugen en een 20 megapixelcamera. Alleen is er iets minder werkgeheugen en is de schermresolutie is lager. In plaats van een HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels heeft de Compact-versie een resolutie van 1280 bij 720. Volgens Sony is dit vooral om de batterijduur goed te houden, en op een kleiner schermformaat zou de beeldkwaliteit scherp genoeg zijn. Daar valt wat voor te zeggen, want het toestel heeft een (voor smartphones) uitstekende accuduur, van zo'n anderhalve dag bij normaal gebruik.

Ondanks dat de Xperia Z3 Compact vrijwel alle specificaties van de grotere versie heeft overgenomen, is de prijs wel een stuk lager. De compacte versie kost zo'n 490 euro, terwijl de gewone Z3 honderd euro duurder is.

Toch is er wat op het scherm aan te merken, en niet alleen qua resolutie. Ook lijken witte kleuren een stuk doffer te zijn. In de beelscherminstellingen kan je dit echter verhelpen door de witbalans aan te passen.

Camera

De camera van de smartphone is niet alleen de beste in zijn prijscategorie, de camera kan zelfs meekomen met de beste smartphonecamera's. Net als de Z1- en Z2-toestellen heeft de Z3 (Compact) een 20,1 megapixelcamera aan boord. Standaard worden foto's echter genomen in een 8 megapixelresolutie. Deze standaardfunctie maakt echter eenvoudig de mooiste foto's. Kleuren worden realistisch weergegeven en vooral in donkere omgevingen weet de sensor alsnog goede plaatjes te schieten. Alleen moet je soms even oppassen voor 'bewogen' foto's.

Naast de standaardinstellingen is er voor de camera ook de manuele modus waarin je naast de resolutie ook nog aan veel andere camera-instellingen kunt sleutelen, zoals de ISO-waarden en verzadiging. Er zijn ook andere opnamemodi, bijvoorbeeld om een 4K-video te schieten, een foto te maken met achtergrondgeluid of een timeshift-video (vergelijkbaar met de slow motion-video's die je kunt maken met een iPhone).

De Z3 Compact is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren.

Android 4.4 met een schilletje

De Xperia Z3 Compact draait op Android 4.4, met daaroverheen een Sony-schilletje gelegd. De toevoegingen van Sony zijn vrij minimaal, waardoor Android behoorlijk intact gelaten wordt en er weinig extra systeembelasting plaatsvindt. Alleen begint het uiterlijk er toch wat gedateerd uit te zien.

Ook zijn er redelijk wat apps toegevoegd. De Walkman-app is een hele fijne muziekspeler en de PlayStation-functionaliteit zorgt ervoor dat je het beeld van een PlayStation 4 naar je smartphone streamt, als je op hetzelfde wifi-netwerk zit. Zo kun je rustig door blijven gamen als je op de wc zit of in bed ligt. Een beetje een gimmick, maar gaaf dat het kan.

Er zijn echter ook ongewenste apps aanwezig. Bijvoorbeeld de AVG AntiVirus-app. Niet alleen is antivirus bepaald geen noodzaak op het Android-besturingssysteem, ook vraagt deze app schokkend veel machtigingen. Je bent beter af zonder. Ook de Kobo, Socialife en Lifelog applicaties zullen weinig gebruikers aanspreken.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een smartphone met een handzaam formaat, dan is de Xperia Z3 de beste smartphone die er te krijgen is. Qua specificaties komt het toestel mee met de top, Android draait als een zonnetje en de camera behoort (met de Nokia- en iPhone-camera) tot de beste. Tel daar ook nog eens bij op dat de batterijduur uitstekend is en je kunt concluderen dat je de Z3 Compact gewoon een uitstekende keuze is. De lagere schermresolutie neem je door het compacte schermformaat snel voor lief.

0 Reactie(s) op: Sony Xperia Z3 Compact - Bescheiden werkpony

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.