Standaard apps instellen in Android

Door: Martin Gijzemijter | 17 februari 2014 08:00

How To

Wanneer je op je Android-smartphone een bestand opent, dan zal de bijbehorende app automatisch openen. Dat is handig, maar wat nu als je dat juist met een andere app wilt doen? Net als in, bijvoorbeeld, Windows, kun je dit in Android gewoon aanpassen. We leggen je uit hoe.

Hoewel het instellen van standaard apps voor bepaalde handelingen wel mogelijk is, gaat het wel enigszins omslachtig. Android zou Android niet zijn als er een app bestond die deze basisfunctionaliteit verbetert (genaamd Default App Manager), maar het geniet uiteraard de voorkeur om het te doen met de mogelijkheden die Android zelf biedt.

In dit voorbeeld nemen we een visitekaartje. Stel dat je van iemand een digitaal visitekaartje krijgt, en wanneer je daar op drukt opent automatisch de app Contacten. Leuk, maar misschien heb jij wel een veel betere app geïnstalleerd daarvoor en wil je helemaal niet dat Contacten wordt gestart.

Het is wat omslachtig, maar je kunt de standaard-apps in Android aanpassen.

In dat geval navigeer je naar Instellingen en vervolgens naar Applicatiebeheer (op de Galaxy S4 zit deze optie verscholen onder het kopje Meer). Bovenin zie je het kopje gedownload, scroll net zo lang opzij tot je het kopje Alles ziet. Scroll nu naar beneden tot je de app Contacten ziet (of een andere app wanneer je niet specifiek dit voorbeeld volgt) en druk daarop. De eigenschappen van de app worden nu geopend.

Scroll naar beneden totdat je het kopje Standaard starten ziet. Daar staat een knop Standaard instellingen wissen. Wanneer je hierop drukt wordt de link tussen de app en het bestandstype verwijderd. Wanneer je nu weer een bestand van dit type opent, kun je kiezen met welke app je dit bestandstype voortaan wilt openen.

4 Reactie(s) op: Standaard apps instellen in Android

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 februari 2014 17:34 darknessblade
  op asus tablets kan je de standaard apps uitschakelen.
  de staan nog wel op de tablet, maar kunnen niet meer worden gebruikt.
  (sommige apps die van de standaard apps gebruik maken, kunnen slechter/niet meer werken)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2014 16:10 Anoniem
  Jullie noemen de S4: op de S4 kun je eenvoudigweg de homebutton ingedrukt houden en dan vervolgens de knop linksonder op het scherm aantikken en je krijgt een overzicht van alle apps met standaardinstellingen. Iedere app heeft een knop 'Wissen' waarmee je snel de standaardinstellingen voor die app kunt wissen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 september 2015 21:45 Anoniem
  Hoe kan ik mijn standaardinstellingen nu weer aan zetten want het is gewist ik kan instagram nu niet downloaden???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2015 11:47 Anoniem
  Owww Google toch…. Ik heb geen voorgeïnstalleerde browser app, alleen Google. Ik wil dat dus veranderen, maar de knop om.de standaardwaarden te wissen is uitgeschakeld bij deze applicatie….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.