Steeds slanker, groter en goedkoper

Door: marcel-van-smartphonehoesjes-n | 10 augustus 2015 10:43

Blog

Dat mobiele telefoons in de loop der jaren flink veranderd zijn, spreekt voor zich. Toch blijkt het lastig te zijn om een voorspelling te doen over hoe ze er in de toekomst uit zullen zien. De toestellen zijn namelijk onder invloed van vele trends die komen en gaan. Neem bijvoorbeeld de grootte. Aan het begin van deze eeuw moesten telefoons zo klein mogelijk zijn en elk nieuw model was nog compacter dan zijn voorganger. Tegenwoordig lijkt het tegenovergestelde het geval. Een scherm van 5 inch is geen uitzondering en phablets, met schermen tot 7 inch, zijn bezig met hun opmars.

Prachtig slank

Hoewel mobiele telefoons steeds groter lijken te worden, is de strijd om het dunste toestel nog in volle gang. De Nokia 3310 werd met zijn 2 centimeter destijds niet als dik beschouwd, maar tegenwoordig liggen er geen toestellen van minder dan 1 centimeter in de schappen. De iPhone 6 en de Samsung Galaxy S6 zijn slechts 6,8 mm dun. De LG G4 overtreft deze twee en doet er nog een schepje bovenop. Met 6,3 mm is deze telefoon ruim drie keer zo dun als de 3310. Zelfs met een telefoonhoesje ogen smartphones tegenwoordig prachtig slank. De trend van alsmaar dunnere smartphones blijft zich doorzetten en het eind is gelukkig nog lang niet in zicht.

Veranderende prijzen

Ook de prijzen van de apparaten zijn behoorlijk trendgevoelig. Voor 350 gulden kon je ooit een populaire Nokia 3310 kopen. En zelfs als je minder wilde uitgeven, had je met goedkopere merken als Motorola en Alcatel een ruime keuze. Tegenwoordig zal je dieper in de buidel moeten tasten. Samsungs neusje van de zalm, de Galaxy S6 Edge, gaat voor zo'n 700/800 euro over de toonbank. Omgerekend zijn dat vijf Nokia 3310 toestellen. Wat je daar tegenwoordig nog mee zou moeten, is een andere vraag.

Toch lijkt het tij zich te keren. Diverse nieuwkomers hebben de afgelopen jaren smartphones met high-end specs op de markt gebracht voor aanzienlijk lagere prijzen. De specificaties van de Huawei P8 zijn indrukwekkend en de kosten liggen op ongeveer de helft van die van Samsungs vlaggenschip. Ook Xiaomi en OnePlus timmeren stevig aan de weg en dat is niet onopgemerkt gebleven. Zowel Samsung als Apple lijken langzaam in te haken op de nieuwe trend en experimenteren voorzichtig met goedkopere toestellen. De iPhone 5c was de eerste proefballon van Apple, terwijl Samsung bezig is zijn eigen besturingssysteem te ontwikkelen. De eerste smartphone die draait op Tizen is helaas niet in Nederland te koop. In India is het toestel echte verkrijgbaar voor zo'n 70 euro. Natuurlijk is deze telefoon niet vergelijkbaar met de duurdere apparaten van Samsung, maar de eerste stap is gezet. Voor wie een goedkope smartphone wil, maar ook trouw wil blijven aan de grote merken, gloort er dus hoop.

Persoonlijke apparaten

Een andere opmerkelijke trend is die van het uiterlijk. Zagen mobiele telefoons er in hun begindagen nog vooral functioneel uit, tegenwoordig doen we er alles aan om er een persoonlijk stukje technologie van te maken. Wie zijn Motorola Moto E een zakelijke uitstraling wil geven, beschermt het toestel in een strak, s-line Motorola Moto E hoesje. Wie voor een vrolijke look wil gaan, hult zijn toestel in een kleurrijk exemplaar. De tijd dat hoesjes alleen voor bescherming waren, ligt ver achter ons. Met een cover om het toestel laten we zien hoe we in het leven staan. Bovendien bestaan er tegenwoordig allerlei gadgets, waar we vroeger alleen maar van konden dromen. Met de juiste accessoires kunnen we onze telefoon eenvoudig upgraden. Een lege batterij is onderweg te vullen met een powerbank en het geheugen is eenvoudig uit te breiden met een geheugenkaartje.

Ontwikkeling van binnen

Niet alleen aan de buitenkant, ook van binnen blijven mobiele telefoons de laatste ontwikkelingen volgen. Kon je met de Nokia 3310 alleen bellen, sms'en en snaken, moderne telefoons overtreffen met gemak de beste computers uit die tijd. Processors worden alsmaar sneller, de schermen scherper en de camera's hebben onze fototoestellen al lang overbodig gemaakt. Mobiele telefoons zijn de afgelopen jaren technologische hoogstandjes geworden, die ons steeds weer versteld doen staan. Misschien dat een nieuwe smartphone wat meer kost dan de oude Nokia, we hebben het er best voor over. En alhoewel we soms terugverlangen naar vroeger, zouden we niet meer zonder onze geliefde smartphone kunnen.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Smartphonehoesjes.nl en geschreven door Marcel. De redactie van Computertotaal.nl is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.

2 Reactie(s) op: Steeds slanker, groter en goedkoper

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 augustus 2015 23:11 Anoniem
  vroeger kostte een galaxy S2 500-550 euro nu kost een S6 700-800, hetzelfde met de iphone (maken 70% winst op sommige modellen) dus ze zijn duurder niet goedkoper geworden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2015 09:28 darknessblade
  doet me denken aan dit:

  http://comunicadores.info/wp-content/uploads/2007/06/evolucao-celulares-2.jpg

  let niet op de taal maar op de inhoud/size
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.