T-Mobile test afknijpen dataslurpende apps

T-Mobile wil apps met hoog dataverbruik afknijpen op drukke plekken. Automatisch verbinden met gratis WiFi moet het netwerk ook ontlasten.

T-Mobile test in de buurt va Rijswijk een systeem dat automatisch mobiele apps die veel data verbruiken beperkt tijdens drukke momenten. Het gaat bijvoorbeeld om apps met video of voip. Op die manier kan de operator garanderen dat bellen en minder zware internettoepassingen, zoals e-mail en Twitter, goed blijven werken. Dat zei Stephane Oge, directeur netwerkontwerp en ontwikkeling van T-Mobile, vrijdagmiddag tijdens een persbijeenkomst in Den Haag.

De telecomaanbieder gaf samen met Nokia Siemens uitleg over de aanpassingen in zijn netwerk die capaciteitsproblemen moeten voorkomen, zoals die voorkwamen in mei van vorig jaar. Zo heeft T-Mobile het aantal zendmasten sindsdien met tweederde uitgebreid en de capaciteit per opstelpunt verdubbeld. Desondanks kan het 3G-gebruik op drukke plekken, zoals bij concerten of demonstraties, nog steeds voor dataverlies zorgen. "In die gevallen kan er lokaal worden gedacht aan het beperken van apps die veel data gebruiken, zoals video en p2p", aldus Oge. Bedrijven kunnen T-Mobile vooralsnog niet betalen om dat te voorkomen. "Wij willen zelf kunnen bepalen welke apps we omwille van het netwerk beperken."

Cell_PCH

Niet alleen de datacapaciteit was in mei een probleem, ook de snelle groei in het aantal verzoeken dat mobiele telefoons uitsturen omdat apps om updates vragen. Daarop was het netwerk van T-Mobile ook niet berekend. Het bedrijf schakelde Nokia Siemens Networks in voor ondersteuning van een nieuwe techniek, Cell_PCH. Die methode zorgt ervoor dat telefoons nog maar drie verzoekjes nodig hebben om te checken of er nieuwe informatie is, terwijl dat er eerst 30 waren. Hierdoor wordt het netwerk minder belast en neemt het dataverkeer met 40 procent af.

De vraag is of T-Mobile vorig jaar had kunnen voorzien dat door de populariteit van iPhone, Android en Blackberry het netwerk in de problemen zou komen. Volgens Oge was vooral de snelle piek rond mei niet te voorspellen. "We hebben Cell_PCH al in 2007 getest, maar we zagen toen het nut er niet van in. Nu is dat er wel."

Telefoonbatterij

Een ander voordeel van Cell_PCH is dat de batterij van smartphones langer mee gaat, tot wel 30 procent. Apps blijven nog steeds verzoekjes uitsturen voor updates, maar het opbouwen van de verbinding kost minder verkeer. De telefoon blijft in een energiezuinige stand staan en kan toch regelmatig checken op updates. Veel nieuwe smartphones ondersteunen de nieuwe slaapstand, zoals diverse Nokia's en iPhones met iOS 4.2 of hoger.

"Het kost maar 0,35 seconde voordat de telefoon terug is in de stand om informatie op te halen", aldus Kai Sahala, marketingmanager bij Nokia Siemens. De komst van 3G-opvolger LTE betekent volgens hem dat nog meer smartphones functies krijgen om efficiënter te verbinden met het netwerk.

Gratis Wifi

Een andere manier waarop T-Mobile het 3g-netwerk wil ontlasten, is door de komende tijd om drukke plekken vaker gratis WiFi aan te bieden. Het bedrijf wil het gebruik van die WiFi-hotspots stimuleren via een eigen applicatie. "We komen binnenkort met een app die gebruikers automatisch op een van onze WiFi-netwerken verder zouden kunnen laten werken. We overwegen die app naar onze gebruikers te pushen", aldus Oge tegenover Webwereld na afloop van de bijeenkomst.

Slechts een beperkt deel van de klanten begrijpt dat een keuze voor Wifi beter is als dat beschikbaar is. "Met de app willen we het verbinden met die Wifi-netwerken makkelijker maken voor de overige groep." Een alternatieve manier om het 3G-netwerk te ontlasten is via femtocellen, kleine basisstations met een laag zendvermogen voor gebruik in en om het huis.

Dekkingskaart niet voor smartphones

Oge erkende dat de dekkingskaart die T-Mobile op zijn eigen site publiceert voor smartphonegebruikers een totaal vertekend beeld geeft. Het bereik op de kaart gaat namelijk uit van het gebruik van een normale telefoon. "Maar smartphones hebben over het algemeen een minder sterke ontvangst, waardoor we voor deze gebruikers intern een andere kaart gebruiken."Volgens Oge 'wordt er gewerkt' aan het aanbieden van de kaart met smartphonebereik op de site van T-Mobile.

Kritiek op app-ontwikkelaars

T-Mobile en Nokia Siemens proberen ook steeds vaker samen te werken met app-ontwikkelaars om te voorkomen dat hun programma's de netwerken te zwaar belasten. Nokia Siemens heeft hiervoor vier laboratoria op meerdere plekken in de wereld waar ontwikkelaars samen met het bedrijf gratis tests kunnen uitvoeren. T-Mobile heeft volgens Oge in Nederland onder meer contact gehad met de ontwikkelaars van de Hyves-app om eventueel problemen te voorkomen.

"App-ontwikkelaars denken over datagebruik van hun apps alsof het om het gewone internet gaat. Maar op mobiele netwerken is er schaarste. Daar moeten ze beter rekening mee houden." Dataslurpende apps zijn steeds populairder, aldus Oge. Zo werd de voip-app Viber vorige maand in 3 dagen tijd al 1 miljoen keer gedownload door Nederlandse T-Mobile-klanten.

Een oplossing is als de ontwikkelpakketten van smartphonesystemen meer informatie bevatten over efficiënt datagebruik. "Hierover overleggen met Apple blijkt lastig. Dat bedrijf wil geen inmenging. Maar we hebben wel een kantoor vlakbij het Google-complex en overleggen met Google over hoe Android beter zou kunnen", zegt Oge.

Geen datalimiet

Zo'n 60 procent van alle smartphones in Nederland is actief op het T-Mobile-netwerk, dat 50 procent van het Nederlandse mobiele dataverkeer afhandelt. T-Mobile is volgens Oge vooralsnog niet van plan om strikte datalimieten op te leggen aan nieuwe klanten, waartoe concurrenten zijn overgegaan. "Flat fee vinden wij het meest transparant naar de klant toe. Mensen kunnen niet goed inschatten hoeveel bijvoorbeeld 1 GB precies is."

De groei van zijn netwerk dankt T-Mobile deels aan de iPhone, dat het bedrijf jarenlang exclusief mocht aanbieden. Ironisch genoeg is dat het soms juist datzelfde Apple is dat eigenhandig voor netwerkproblemen zorgt. Toen Apple eind december een gratis download van dj Armin van Buuren naar gebruikers pushte, zag T-Mobile een enorme piek in de netwerkbelasting. Oge: "Apple heeft ons van tevoren niet laten weten dat dat ging gebeuren. Wij moeten dat in zo'n geval maar weten op te vangen."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten