Test: Grand Theft Auto III: 10 Year Anniversary Edition

© PXimport

Test: Grand Theft Auto III: 10 Year Anniversary Edition

Geplaatst: 26 januari 2012 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Elmar Rekers

Zo heel af en toe komt er een game of gadget voorbij die u doet realiseren hoe razendsnel technologie zich kan ontwikkelen. Denk voor de gein maar eens terug aan de eerste keer dat u een iPad in handen had of toen u de eerste voorzichtige stapjes zette in een 3D sandboxgame.

Jaren later weer met deze technologische hoogstandjes van weleer in aanraking komen is meestal enkel goed voor een flinke dosis nostalgie, want in de regel tonen oude games toch vooral aan hoe ver onze favoriete vorm van entertainment de laatste jaren is geëvolueerd.

Hoewel zich ook direct een warm nostalgisch gevoel van ons meester maakte toen wij deze re-release van GTA III op onze Galaxy Tab 10.1 opende, moet gezegd worden dat de game zich tien jaar na dato nog knap staande weet te houden. Of het ook de beste GTA-ervaring op zakformaat is durven wij echter te betwijfelen.

Geen concessies

Het blijft een idioot idee dat u op uw mobieltje nu games kunt spelen waar tien jaar geleden nog een dikke pc voor nodig was. Een gevoel dat u onmogelijk van u af kunt schudden tijdens de tientallen uren gameplay die Grand Theft Auto III te bieden heeft.

Rockstar heeft geen enkele concessie gedaan bij het overzetten van de game, want naast de meeslepende verhaallijn zijn ook alle side quests, cutscenes en de dikke soundtrack gewoon aanwezig. De hoogste tijd dus om weer eens flink kont te schoppen in Liberty City!

De game is te downloaden voor een groot aantal Android en iOS-apparaten, en de door mij geteste versie op de Galaxy Tab 10.1 liep werkelijk als een zonnetje. Van de openingsscène waarin we hoofdpersonage Claude zien ontsnappen van de politie tot de prachtige cutscenes en de actievolle shoot-outs, alles komt schitterend tot uiting op het haarscherpe display.

New York City

Liberty City, dat in 2001 als eerste te zien was in GTA III, maakt nog altijd indruk als grote open stad. Hoewel de game na sandbox-titels als GTA IV en Mafia II misschien wat bleekjes afsteekt, weten de vele winkels, rondwandelende personages en het drukke verkeer nog prima een alternatief New York neer te zetten.

© PXimport

Net als in de originele GTA III bent u vrij om te gaan waar u wilt.

Het kan natuurlijk niet anders dan dat een game van tien jaar geleden er nu enigszins achterhaald uitziet. En hoewel het hier de geüpdate pc-versie van de game betreft zijn de animaties van de personage erg houterig, zit er weinig variëteit in de NPC's en kennen de vele wagens amper detail. We kunnen ons echter voorstellen dat de game er op een kleiner smartphone-scherm aanzienlijk beter uitziet.

Veel van de grafische beperkingen worden gelukkig goed gemaakt door het ijzersterke audiopakket. Stemacteurs als Michael Madsen, Kyle MacLachlan en Joe Pantoliano zorgen er samen met de geweldige soundtrack, hilarische radio DJ's en uitstekende geluidseffecten voor dat u niets anders dan onder de indruk kunt zijn van deze topproductie.

Een speciale vermelding verdient tot slot zeker nog de lipsync. Deze is namelijk beter dan u zou verwachten van een dergelijk bejaarde game. De personages mogen dan handen als bakstenen hebben en een gezichtsuitdrukking die zelfs Jerney Kaagman zou typeren als 'emotieloos', de lipsync doet het stukken beter dan enkele hedendaagse games.

Touchscreen

Hoewel veel games hun weg naar de verschillende App Stores vinden, gaat het bij het implementeren van een touchscreen-besturing meestal hopeloos mis. En vreemd is dat natuurlijk niet. De gemiddelde controller heeft immers meer knoppen dan wij mensen vingers hebben en een iPad of iPhone moet het stellen met enkel een aanraakgevoelig scherm.

Rockstar heeft, voor zover mogelijk, degelijk werk afgeleverd met het vertalen van de besturing. Er wordt de speler een groot aantal verschillende besturingsschema's aangeboden, welke ook nog eens naar hartenlust kunnen worden getweakt. Het zal misschien een paar uur spelen kosten om de beste speelstijl te vinden, maar bent u deze eenmaal gewend dan is de game behoorlijk te spelen. Inderdaad... 'behoorlijk'.

On-screen knoppen

Zoals veel games maakt ook GTA III gebruik van on-screen knoppen. Het gaat hier om toegewijde knoppen voor acties als springen, rennen, schieten en het openen van autodeuren. Daarnaast lopen we rond met een virtuele stick, en deze verschijnt overal waar u uw duim aan de linkerkant van het scherm plaats. Tot zover geen vuiltje aan de lucht.

De problemen dienen zich echter aan als we gaan rondrijden in de stad of terecht komen in een van de vele chaotische shoot-outs. Voor het besturen van auto's kunnen we kiezen tussen een analoog stuurtje, twee digitale knoppen of de ingebouwde accelerometer. Waag u overigens onder geen enkele voorwaarde aan deze laatste optie. Het is verschrikkelijk.

Maar ook met de aanraakgevoelige knoppen zal het rijden nooit zo prettig worden als met de vertrouwde PS2-controller. Na uren spelen krijgt u er uiteindelijk wel een beetje gevoel voor, maar dit is eerder te danken aan het natuurlijke gevolg van gewenning dan aan de besturing. U zal dan ook tergend vaak frontaal een muur rammen en bochten verkeerd insturen omdat de controls iedere vorm van nauwkeurigheid missen.

© PXimport

De besturing met het touchscreen is zeker even wennen.

Gelukkig is er wel een handjevol auto's in de stad te vinden dat aardig te besturen is, maar een feest wordt het nooit. Wij hadden dan ook graag gezien dat Rockstar de auto-correctie uit Chinatown Wars in deze remake had verwerkt omdat dit het rondrijden in Liberty City een stuk vergevingsgezinder had gemaakt.

Shoot-outs

Naast het rijden laat ook de besturing van de schietactie flink te wensen over. Begrijp me niet verkeerd, u zal de actievolle scènes met veel plezier opnieuw en opnieuw spelen omdat ze zo retestrak in elkaar steken, maar aan alles ruikt u dat deze gameplay vele malen prettiger is met een traditionele controller.

Net als in het origineel zit er een halfbakken auto-aim in het spel verwerkt. In de consoleversie was het misschien niet zo erg dat deze maar matig werkte, maar omdat u de assistentie in deze remake maar al te goed kunt gebruiken gaat het behoorlijk irriteren. Gelukkig zorgen de sterke geluidseffecten, de verschillende wapens en de toffe setting er wel altijd voor dat het genieten blijft om bad guys vol te pompen met lood. Hoe moeizaam dit ook gaat.

Ondanks de genoemde problemen hadden wij na het uitspelen van de game een heerlijk voldaan gevoel. Niet alleen was het geweldig om weer eens in deze nostalgische spelwereld rond te lopen, ook kunnen wij ons niet herinneren wanneer we zoveel uurtjes toffe gameplay in huis heb gehaald voor slechts 3,85 euro. Een koopje dus voor een legendarische game die u nu werkelijk overal kunt spelen op uw smartphone of tablet.

Conclusie

Hoewel de besturing en de grafische presentatie best wat te wensen over laat, is Grand Theft Auto III: 10 Year Anniversary Edition zijn schamele prijskaartje van 3,85 euro (3,99 euro voor iOS) meer dan waard. Het is en blijft nou eenmaal een geweldige ervaring om deze immense game overal en altijd te kunnen spelen. De wagens voelen dan misschien niet zo lekker aan, door de toffe radiostations - en het van de sokken rijden van nietsvermoedende voetgangers - wordt ieder ritje door Liberty City alsnog een genot. Dat we ons daarnaast ook nog eens langs de criminele carrièreladder omhoog kunnen werken met een paar van de vetste missies uit de GTA-serie is dan alleen maar mooi meegenomen. Beter dan Chinatown Wars is deze mobiele game helaas niet, maar hopelijk gaat Rockstar dit spoedig rechtzetten met Vice City.

Grand Theft Auto III: 10 Year Anniversary Edition

Beoordeling 8/10

Platform iPhone, iPad en Android

Ontwikkelaar Rockstar

Uitgever Rockstar

PEGI 18+

Genre Actie

Pluspunten

Briljante soundtrack

Meeslepend verhaal

Veel gameplay voor uw geld

Pure nostalgie

Minpunten

Besturing laat te wensen over

Grafisch achterhaald

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten