Tip: Zo maak je eenvoudig panoramafoto's

Door: redactie-computertotaal | 03 september 2013 09:00

How To

Sommige scènes zijn gewoon te groots om in een gewoon fotokader te proppen. Je gebruikelijke gezichtsveld is ongeveer 200 graden, terwijl een typische digitale camera slechts een kwart daarvan kan vastleggen. Geen wonder dus dat een vergezicht op de foto een stuk minder indrukwekkend is.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Dave Johnson (@davejoh). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Vroeger maakten mensen soms enorme panorama's door met een mes en plakband meerdere foto's te combineren. De huidige technologie heeft die taak een stuk eenvoudiger gemaakt, of je nu een camera of een telefoon hebt. Met slechts een paar klikken kun je een enorm uitzicht vastleggen in een indrukwekkend grote panoramafoto.

Panorama's met je telefoon

Als het gaat om het maken van panorama's, hebben de meeste iPhone-gebruikers het makkelijk: Schakel gewoon de panoramamodus in (onder de Opties-knop bovenaan het Camera-scherm) en maak met één enkele vloeiende beweging een panorama nadat je op het ontspanknop-icoon gedrukt hebt. (Tip: Je kunt de richting aanpassen door op de panoramabalk in het midden van het scherm te drukken.)

Als je de soms gekartelde panorama's niet mooi vindt, of als je een oudere iPhone hebt waarmee je niet automatisch panoramafoto's kunt maken, geen paniek - er zijn nog altijd andere mogelijkheden. Pano is één van de beste panorama-hechtingsapps voor de iPhone. Voor 1,79 euro kun je panorama's maken met maximaal 16 foto's (en een uiteindelijke resolutie van 24 megapixels). De beeldkwaliteit is fantastisch, met een geweldige uitlijning en blending. De interface werkt uitstekend en heeft een functie die je helpt om elke volgende foto uit te lijnen.

Lange, platte panorama's zijn echter niet de enige optie. Wat als je een panoramafoto van 360 graden wilt maken, die als een fotografische cylinder van begin tot eind verbonden is? Kijk voor dat soort panorama's eens naar 360 Panorama (89 eurocent), wat alles automatiseert. Houd gewoon de camera omhoog en begin in een cirkel rond te draaien; de app maakt on-the-fly foto's en hecht ze aan elkaar, dus zodra je volledig rondgedraaid bent, heb je een volledige panoramafoto. Als je er met je vingers overheen veegt krijg je alle 360 graden van het landschap te zien.

Dat is vergelijkbaar met Microsoft's Photosynth, een web-gebaseerde panoramatool die ook voor de iPhone beschikbaar is. Na de installatie van de gratis app beweeg je de camera om je scène heen en de app maakt foto's die samengevoegd worden tot een panorama. Net als 360 Panorama kan Photosynth een volledige panoramafoto van 360 graden maken die ook de grond en de lucht vastlegt, alsof je een volledige bol om je heen hebt gefotografeerd.

En als je een Android-fan bent, wees niet bang: Er zijn tal van mogelijkheden voor je telefoon. Hoewel Microsoft geen Android-versie van Photosynth aanbiedt, kun je voor 2 euro met PanoStitch uitzichten van een zeer hoge kwaliteit en in een hoge resolutie samenhechten. Als je liever volledige panorama's van 360 graden maakt, ga dan eens op zoek naar het gratis Panorama-360.

Panorama's met je digitale camera

Net als smartphones hebben sommige digitale camera's een ingebouwde panoramamodus, waarmee je in wezen met één klik een panoramafoto kunt maken. Als je camera die functie niet heeft, zal je een app moeten gebruiken.

Een populaire optie is AutoStitch. Veel mensen zijn er dol op omdat dit gratis programma met vrijwel elke verzameling foto's werkt - je hoeft het programma niet te vertellen wat de juiste volgorde is, en je hoeft niets te verslepen. Geef het een verzameling foto's en AutoStitch zet ze automatisch op volgorde. Het programma is gratis zolang je de resulterende panoramafoto's in overeenstemming met de licentieovereenkomst gebruikt.

Als je je liever geen zorgen maakt over de licentie van AutoStitch, ga dan eens aan de slag met Microsoft Photo Gallery - misschien wel het allerbeste gratis panoramische hechtingsprogramma voor Windows. In dit simpele fotobewerkings- en foto-ordeningsprogramma zit een fenomenale hechtfunctie verscholen; selecteer een verzameling foto's en kies vervolgens Panorama in het tabblad Create. Net als AutoStitch gaat al het toverwerk automatisch.

1 Reactie(s) op: Tip: Zo maak je eenvoudig panoramafoto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 september 2013 11:14 Anoniem
    Voor het offline maken van panoramafoto's gebruik ik Microsoft ICE (Image Composite Editor). Het is gratis en eenvoudig in gebruik.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.