TomTom GO LIVE 1005 Europe/World

Door: Jeroen Boer | 02 mei 2012 14:21

Apps & Software

De GO LIVE 1005 Europe en de GO LIVE 1005 World zijn nieuwe uitvoeringen van de al langer verkrijgbare TomTom GO LIVE 1005. Het interne opslaggeheugen is verdubbeld van 4 naar 8 gigabyte en er is een microSD-kaartslot voor toekomstig gebruik toegevoegd. Is er verder veel veranderd?

Wij gingen voor deze test aan de slag met de GO LIVE 1005 World die kaartmateriaal voor een groot aantal landen in de hele wereld bevat. Wie zijn navigatiesysteem alleen in Europa gebruikt, kan beter gaan voor de verder identieke GO LIVE 1005 Europe die 50 euro minder kost. In de doos vindt u naast de TomTom een autohouder met zuignap waarop het systeem zich vastklikt met behulp van magnetisme. Daarnaast krijgt u uiteraard een sigarettenaansteker-lader en een usb-laadkabel. Het 5inch-scherm is capacitief, maar werkt qua bediening hetzelfde als de modellen met een resistief scherm. De GO LIVE 1005 functioneert via bluetooth tevens als carkit voor uw mobiele telefoon. Qua kaartmateriaal hebt u tot 90 dagen na aankoop de garantie op een update van de kaart, daarna zult u updates moeten kopen.

Navigeren

Navigeren gaat hetzelfde als op de GO LIVE 1005: de instructies zijn duidelijk en file-informatie wordt netjes doorgegeven. Ook deze TomTom gebruikt de website MyTomTom voor het bijwerken van het apparaat. Helaas is het met deze dienst nog steeds niet mogelijk om lokaal routes van te voren uit te stippelen. Ook jammer is dat het nog steeds niet mogelijk om op de TomTom aan te geven dat u in een vrachtwagen of met aanhanger rijdt, zodat het apparaat bij de tijdsvoorspellingen rekening houdt met het feit dat u maar 80 km/u mag. TomTom heeft met de GO LIVE Camper & Caravan hier sinds kort een nieuw navigatiesysteem voor.

Nieuwe LIVE Services

De enige functionele toevoegingen zitten eigenlijk alleen in de LIVE Services. De meeste diensten kennen we al en omvatten file-informatie, mobiele flitsers, een snellere gps-fix, het weerbericht en Google Search. Nieuw ten opzichte van vorige modellen zijn de diensten TripAdvisor en Expedia, waarmee u reviews over bijvoorbeeld hotels, restaurants en attracties kunt lezen. Ook nieuw is Twitter. Het apparaat kan zelfstandig tweeten over de verwachte aankomsttijd. Volgens TomTom handig voor uw afspraak om te zien of u vertraagd bent, maar volgens ons niet echt nuttig. Bovendien is het nogal privacygevoelig als u aan het tweeten bent over uw locatie. Na het eerste jaar betaalt u 49,95 euro per jaar voor de LIVE Services.

Conclusie

De TomTom GO LIVE 1005 World is tijdens het navigeren prettig in gebruik en het is dan ook een prima navigatiesysteem. Helaas is er ten opzichte van de GO LIVE 1000, die we anderhalf jaar geleden hebben getest, bar weinig veranderd. De verbeteringen zitten eigenlijk alleen in de LIVE Services, waaraan wat diensten zijn toegevoegd. Trip Advisor kunnen we waarderen, maar automatisch kunnen tweeten lijkt ons niet echt een goed verkoopargument. Overigens worden de extra LIVE Services ook uitgerold naar oudere apparaten. Helaas is ook de MyTomTom-website waarmee het apparaat beheerd wordt, niet echt verbeterd. Zo kunt u nog steeds niet van tevoren routes uitstippelen via de pc. Het is na meer dan een jaar echt tijd om aan de functionaliteit van MyTomTom te gaan sleutelen.

TomTom GO LIVE 1005 Europe/World

Prijs € 299,95 (Europe), € 349,95 (World)

Garantie 2 jaar

Scherm 5 inch (13 cm) capacitief (480 x 272)

Overige functies Carkit via bluetooth

Meegeleverde accessoires Houder met zuignap, usb-laadkabel, autolader

LIVE Services 1 jaar gratis, daarna € 49,95 per jaar

Kaartmateriaal Tot 90 dagen na aankoop recht op 1 update, daarna betaalde updates

Oordeel 8/10

Pluspunten

Mooi scherm

Handige houder

Prima navigatie

Tevens carkit

Minpunten

Beheer via beperkte website

Weinig veranderd in functionaliteit

0 Reactie(s) op: TomTom GO LIVE 1005 Europe/World

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.