Upgrade je oude auto met je iPhone

Door: richard-veenstra | 14 juli 2014 09:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je hebt de nieuwste iPhone en wilt deze graag integreren in je tien jaar oude auto. We vertellen je hoe je muziek draadloos naar je autoradio streamt, hoe je internet in je auto installeert en hoe je op een simpele manier van je iPhone een dashboard-camera maakt.

Laatst kwam ik erachter dat de APK van mijn twaalf jaar oude Ford Focus stationwagen was verlopen, een week later kwam de mededeling dat er een paar honderd euro nodig zou zijn om hem door de keuring te laten gaan. Ik heb de keuze gemaakt om de auto op te laten knappen, maar wilde dan ook meteen klaar voor de toekomst zijn.

Dit betekende dat ik draadloos muziek wilde kunnen streamen en handsfree wilde kunnen bellen. Bovendien leek het me leuk om een dashboard-camera te installeren en een wifi-verbinding in de auto te hebben. Verder had ik wat handige apps nodig om mijn benzineverbruik te meten en was ik nieuwsgierig of ik nog iets interessants met mijn oude iPhone in de auto kon doen. Ik ben zelf geen sleutelaar, maar gelukkig heb ik in mijn vriendenkring een aantal mensen die ik om advies kon vragen. Heel erg nodig heb ik ze niet gehad, alle modificaties waren eenvoudig zelf te doen.

Autoradio

Wil je toegang tot allerlei entertainment-functies in je auto, dan hangt veel af van de mogelijkheden van de geïnstalleerde autoradio. In mijn Ford Focus zit een normale autoradio uit 2002 ingebouwd. Meer dan cd's afspelen en radio luisteren is niet mogelijk. Het was dus snel duidelijk dat de originele radio eruit moest.

De keuze voor een nieuwe radio kun je het beste maken als je eerst een duidelijke wensenlijst opstelt. Om toegang tot draadloze functies zoals streaming en handsfree bellen te krijgen, heeft je autoradio bluetooth nodig. Bluetooth is de naam van het protocol, het zegt nog niks over welke dingen je precies met deze bluetooth-verbinding kunt doen. Om muziek draadloos van je iPhone naar je autoradio te kunnen streamen, moet de autoradio beschikken over A2DP (Advanced Audio Distribution Profile). Voor handsfree bellen, heb je dan weer HFP (Hands Free Protocol) nodig.

Meestal vind je dit soort aanwijzingen bij de specificaties van de radio. Het is eveneens handig om een autoradio uit te zoeken waarbij specifiek vermeld wordt dat hij voor de iPhone geschikt is. Uiteindelijk kwam ik uit bij een radio van Kenwood, de KDC-BT43U, een autoradio met een straatprijs van rond de honderd euro.

De keuze voor de nieuwe radio is gevallen op de Kenwood KDC-BT43U.

Autoradio

Kenwood KDC-BT43U

Prijs: € 159,00

Voor verkooppunten kijk op www.kenwood.nl

Installatie

Voordat ik kon beginnen met het uitbouwen van de fabrieksradio en het inbouwen van de nieuwe radio, zat ik nog wel met twee problemen. Ten eerste was de fabrieksradio stukken groter dan de nieuwe radio, ik kon onmogelijk de nieuwe radio zomaar in de schacht van de oude radio installeren.

Ten tweede was ik gewend aan de afstandsbediening aan het stuur, waarmee ik van zender kon wisselen of het geluid harder kon zetten. Dit wilde ik liever niet opgeven. Elke autoradio heeft een bepaald formaat, de standaard autoradio's zijn 1 DIN hoog. Radio's met grote displays zijn meestal 2 DIN hoog. De radio uit de Ford is echter 1,5 DIN hoog, ik kon gelukkig voor een paar euro een adapterfront kopen via internet.

Het tweede probleem is iets ingewikkelder en kun je pas oplossen als je weet welke autoradio je wilt inbouwen. Er bestaan namelijk zogenaamde stuurwiel-interfaces, ook vaak stuurbedieningen of stuurwiel-adapters genoemd. De adapter moet zowel bij je type auto als bij het merk autoradio passen, in mijn geval dus een adapter van Ford naar Kenwood. De prijs van zo´n adapter ligt tussen de 50 en 100 euro. Let er wel even op dat je autoradio de mogelijkheid heeft om aangestuurd te worden door een stuur-afstandsbediening. Dit heet bij verschillende fabrikanten anders, maar kan aangeduid worden met bijvoorbeeld Steering Wheel Interface Ready of OEM Wired Remote Control Compatible.

Enkele dagen later had ik zo'n tien verschillende kabels voor me liggen en een paar aanwijzingen welke kabels eerst moest worden aangesloten en welke daarna. Voordat je gaat sleutelen aan de autoradio, moet je eerst even kort onder de motorkap. Je moet namelijk de minpool van de accu even losmaken om kortsluiting met de nieuwe radio te voorkomen tijdens het uit- en inbouwen. Voor de installatie van de radio raadpleeg je het beste de handleiding. Heb je alles ingebouwd, sluit dan de minpool weer aan en start de auto. Het kan zijn dat sommige computerfuncties zijn teruggezet, zoals de tijd of je dagteller.

Je bent wel even bezig om te snappen waar elke kabel voor dient, lees bij twijfel even goed de handleiding door.

Handsfree bellen

Een zinvolle investering is de mogelijkheid om handsfree te kunnen bellen in de auto, een overtreding van de wet is gevaarlijk én kost je meer dan tweehonderd euro. Ben je sowieso op zoek naar een autoradio, kijk dan of deze een microfoon bevat die je voor handsfree bellen kunt gebruiken.

In mijn geval kon ik gemakkelijk het draadje van de middenconsole naar het stuur leiden en van daaruit de microfoon op het dashboard vastmaken. Als je zorgt dat je iPhone met je autoradio verbonden is, gaan inkomende gesprekken via de autoradio. Je hoort de tegenpartij op de auto-luidsprekers en je praat in de microfoon op je dashboard. Je iPhone kan gewoon in je jaszak blijven zitten of je klikt hem in een houder.

Een interessante houder is de Kenu Airframe, een houder die je op één van de ventilators op het dashboard schuift. Nadeel is wel dat je de iPhone niet in elke mogelijke hoek kunt draaien. Er zijn overigens ook handsfree-oplossingen via bluetooth beschikbaar voor als je al een goede autoradio hebt.

De autoradio geeft aan dat er iemand belt en zet het volume van de radio lager. Praten doe je in de microfoon van de autoradio.

Auto-houder

Kenu Airframe

Prijs: € 29,95

Verkrijgbaar bij www.ipodhoes.nl

3 Reactie(s) op: Upgrade je oude auto met je iPhone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 juli 2014 22:39 Anoniem
  Nog meer nutteloos gepruts met apparaten in een auto tijdens het rijden, het loopt gierend uit de hand. Verbieden die hap!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juli 2014 13:26 Anoniem
  Eerlijk gezegd geloof ik niet dat Find My IPhone zonder SIM ook werkt. Dan ben je afhankelijk van wachtwoordvrije wifi-netwerken waar je iPhone toevallig op inhaakt, wat me niet ideaal lijkt.

  Erg vervelend trouwens, die autoplay oimmercial op deze pagina.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 november 2015 09:05 gerrit02
  Hallo, kan je ipv de microphone bijgeleverd bij de bluethooth autoradio ook niet je microphone van je iphone (6s) gebruiken als je bij het bellen bv de functie (via iphone) op luidspreker zet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.