Videoreview: HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 10 april 2013 11:30

Apps & Software

De HTC Windows Phone 8s en de Nokia Lumia 820 zijn de goedkoopste Windows phones die je kunt krijgen in de gemiddelde prijscategorie. In deze review zetten we de twee tegenover elkaar: hoe zien ze eruit, hoe zijn de prestaties, hoe zit het met het gebruiksgemak, de camera en de batterij?

De HTC is niet de dunste, hij is meer dan een centimeter dik. Maar hij is tegelijkertijd niet al te zwaar. De Nokia is nog wat zwaarder dan de 8S van HTC, en ook iets groter en met 12 millimeter ook iets dikker.

HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820: Scherm

De 8s heeft een scherm van 4 inch, met een resolutie van 480x800 pixels. Dat levert een mooi scherp display op, waarop het besturingssysteem Windows Phone 8 mooi uitkomt. Het scherm van de Lumia 820 is met 4,3 inch iets groter, maar de resolutie is gelijk aan die van de HTC 8s. Dat betekent dat de pixeldichtheid van het scherm van de Lumia ongeveer een derde lager ligt.

De HTC heeft een witte onderkant en verder een zwarte body, dat is een aardige manier om de telefoon te onderscheiden van de concurrentie. Hij is er ook in zwart en blauw.

De onderkant van de telefoon kun je losmaken door hem weg te drukken, je kunt daar je simkaart kwijt en een sd-kaart. Het ziet er redelijk robuust uit, maar je moet er niet aan denken dat je deze onderkant kwijtraakt natuurlijk.

HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820: Uiterlijk en design

Nokia heeft voor de 820 gekozen voor een design met ronde hoeken en een matte witte afwerking in dit geval. Ook de Nokia 820 is voorzien van een afneembare achterkant van de telefoon. De kwaliteit is goed: als de achterklep vast zit geklikt, voelt de telefoon solide en robuust aan. Het is niet het type telefoon waarvoor je enorm bang moet zijn hem te laten vallen.

Het probleem met de Lumia is wel het gewicht: Nokia had wat meer tijd kunnen besteden aan het beperken van het gewicht van de telefoon.

De HTC is veel lichter. En met de afgeronde randen krijg je het idee dat het een behoorlijk platte telefoon is. Een mooi voordeel van de mat rubberen afwerking en de afgeronde hoeken is, dat je eigenlijk geen case nodig hebt.

HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820: Prestaties

De HTC heeft een 1Gigaherz dualcore processor, met 512 mb aan intern geheugen. De SunSpider javascript webbrowser test doet hij in gemiddeld 1408 milliseconde. Dat is gemiddeld resultaat, maar de HTC komt wel achter de Nokia 820. Web browsen op de 8s is niet sloom, het is gewoon niet echt heel snel. Met de algehele snelheid van het apparaat is niet heel veel mis, hij is gewoon niet supersnel.

De Lumia 820 heeft een 1,5 gigahertz dual core processor met 1 gigabyte intern geheugen. Zoals je wel zult verwachten, zijn de prestaties van de Lumia 820 beter dan die van de HTC 8s. Sterker nog, de Lumia 820 draait net zo lekker als de duurdere 920. Wij vonden over het algemeen dat de telefoon erg soepel werkt. De SunSpider javascript webbrowser test doet hij in gemiddeld 940 milliseconde. Dat is langzamer dan de 920, maar veel sneller dan de HTC 8s.

De Lumia wint het dus duidelijk van de HTC qua prestaties.

HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820: Geheugen

Bij de HTC krijg je maar beschikking over 4 gigabyte aan intern geheugen, maar er zit wel een micro sd kaartslot in, waar je 32 gigabyte kunt toevoegen. De Lumia 820 heeft een intern geheugen van 8 gigabyte, waarvan 2 gigabyte in beslag wordt genomen door het besturingssysteem. Het micro sd kaartslot van de Lumia kan kaarten aan tot 64 Gigabyte, dat is dus 32 gigabyte meer dan de HTC.

HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820: Batterij

De batterij van de HTC is klein, en wij merkten dat hij niet langer dan een dag meekan. De Lumia doet het veel beter: na 24 uur hadden we nog veertig procent batterij over, en dat betekent dat veel gebruikers gemakkelijk twee dagen vooruit kunnen met één keer opladen.

HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820: Camera’s

De HTC 8s heeft maar één camera: een 5megapixel camera aan de achterkant. De Lumia heeft een 8 megapixel camera met Carl Zeiss lens én een flitser aan boord. Maar de Lumia is ook uitgerut met een camera aan de voorkant van lage resolutie, die erg handig is voor gesprekken via skype. Bij de lumia vonden we het handig dat er een aparte cameraknop is om foto’s mee te maken en om de camera app mee te starten. Toch waren we teleurgesteld over de fotokwaliteit van de 820, helemaal als je die vergelijkt met de Lumia 920. Video kun je met de Lumia opnemen in 1080p, en dat werkt erg soepel met mooie beelden.

HTC’s 8S camera is ok, maar de Lumia heeft er twee en de camera is van zo’n goede kwaliteit dat hij je compactcamera kan vervangen.

HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820: Het oordeel

De HTC 8s is de eerste Windows Phone die in de mid range prijs categorie valt. Het is geen slechte deal, maar de 8s kan duidelijk niet tippen aan de veel krachtiger Windows Phone modellen in het hogere segment. De prestaties zijn redelijk en solide, en de prijs is ook redelijk. Of je beter kunt kiezen voor de 8s of voor een gelijk geprijsde Android telefoon, hangt van je eigen voorkeur af.

De Lumia 820 is duidelijk een goedkopere en kleinere versie van de 920. Hij haalt het qua camera en schermgrootte duidelijk niet als je hem vergelijkt met zijn grote broer, maar we vinden het batterijleven erg goed en ook de achterkantjes die je kunt vervangen zijn een pluspunt. De lumia is een betere telefoon dan de HTC 8s, maar hij is ook duurder. Bij Windows Phone krijg je waar je voor betaalt.

Deze video-review is afkomstig van onze zustersite PCadvisor en is geschreven door onze collega Matt Egan. De meningen in de video komen niet per definitie overeen met die van de redactie van Computertotaal.nl.

0 Reactie(s) op: Videoreview: HTC Windows Phone 8S vs Nokia Lumia 820

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.