Vijf dingen die Android beter doet dan iOS

© PXimport

Vijf dingen die Android beter doet dan iOS

Geplaatst: 5 oktober 2017 - 10:31

Aangepast: 14 december 2022 - 11:37

Redactie ID.nl

Gebruikers van de respectievelijke platformen zullen het waarschijnlijk nooit met elkaar eens worden: wat is nu beter, een iPhone of een Android-toestel?

Op die subjectieve vraag is natuurlijk ook nauwelijks een antwoord te geven. Waar wel duidelijk onderscheid in te maken is, is in de software. Android en iOS zijn wezenlijk verschillend, en beide besturingssystemen hebben zo hun voordelen. In dit artikel bespreken we vijf dingen die Android beter doet dan iOS.

1. Aanpassingen

Zowel iOS als Android werken out of the box perfect. Het verschil tussen de twee is echter dat iOS een jaar na dato nog precies is zoals het uit de doos kwam, en Android tegen die tijd volledig is aangepast en naar de hand gezet van de gebruiker. iOS laat zich nauwelijks aanpassen. Dit maakt de software absoluut veiliger en minder vatbaar voor hacks (tenzij je gaat jailbreaken natuurlijk), maar ook zo flexibel als een stuk beton. Daarbij komt dat Android door de jaren heen een stuk veiliger is geworden, maar nooit iets van z’n flexibiliteit is kwijtgeraakt. Daar kan iOS echt nog heel veel winnen.

Media has no description

© PXimport

2. Google-integratie

Als je een fervent gebruiker bent van Apple mail en vooral actief bent op je Mac, dan is iOS fenomenale software, immers al die diensten van Apple zijn geïntegreerd. Volgens cijfers die dit jaar bekend zijn gemaakt zijn er echter 100 miljoen actieve Mac-gebruikers ter wereld en maar liefst 715 miljoen actieve iPhone-gebruikers (voor Android ligt dit aantal op 2 miljard). Aangezien Gmail zo’n 1,2 miljard actieve gebruikers heeft, is de kans dus vrij groot dat heel veel smartphone-gebruikers Gmail gebruiken (en daarmee ook andere diensten van Google). Android en Google gaan uiteraard hand in hand, en de software van Google is dan ook diep geïntegreerd in het besturingssysteem. Dat zou allemaal geen probleem zijn als je, bijvoorbeeld, Siri kon vragen om standaard Google Maps te gebruiken i.p.v. Apple Maps, maar dat staat Apple (uiteraard) niet toe. Voor gebruikers van Google’s diensten is het leven simpelweg een stuk eenvoudiger met Android.

Media has no description

© PXimport

3. Multitasking

Technisch gezien zou je kunnen zeggen dat iOS (in ieder geval op de iPad) multitasking ondersteunt. Android heeft multitasking al jaren beter voor elkaar, maar sinds de komst van de Samsung Galaxy Note 8, heeft Android echt een flinke voorsprong genomen op iOS. Je kunt namelijk speciale linkjes aanmaken waarmee je twee apps in één keer naast elkaar kunt openen (een functie genaamd App Pair). Op die manier kun je daadwerkelijk multitasken, al is het natuurlijk nog steeds niet op het niveau van wat je op een pc of Mac kunt doen. Technisch gezien zou je kunnen zeggen dat dit een verdienste is van de Note 8 in plaats van Android, maar dat is niet zo, anders zou Apple immers een gelijksoortige functie kunnen hebben op de iPhone 7 Plus of 8 Plus. Het is hier echt de software die de show steelt.

Media has no description

© PXimport

4. Widgets

Hey, maar iOS heeft toch ook widgets?, horen we je zeggen. Dat is absoluut het geval en de widgets zijn niet eens zo slecht. Maar, zoals alles in iOS, zijn ze nauwelijks aan te passen qua uiterlijk en heb je totaal geen controle over waar de widgets worden geplaatst. Apple bepaalt waar ze moeten staan en als gebruiker heb je daar geen controle over, alleen de volgorde kun je wijzigen. In Android heb je hier véél meer controle over. Je bepaalt niet alleen waar je je widgets precies wilt hebben, je hebt ook veel invloed op het uiterlijk en de werking.

Media has no description

© PXimport

5. Launchers

Leg vijf iPhones naast elkaar, en op de achtergrondafbeelding na zul je zien dat ze allemaal hetzelfde zijn. Leg vijf duizend iPhones naast elkaar, en die waarheid geldt nog steeds. Los van het feit dat je in Android veel meer kunt aanpassen in de software die je erbij krijgt, kun je in Android ook compleet nieuwe launchers installeren. Aan het besturingssysteem verander je dan niet zoveel, maar je krijgt bij elke launcher een nieuwe set pictogrammen, andere kleurstellingen, andere zaken die je kunt aanpassen met instellingen, enzovoort. Ook hier geldt weer: als Android-gebruiker heb je veel meer controle over hoe de software op je smartphone werkt. Bij iOS is het keihard WYSIWYG, what you see is what you get, en daar heb je het maar mee te doen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten