Vind de telefoon die bij je past

© PXimport

Vind de telefoon die bij je past

Geplaatst: 10 december 2013 - 07:35

Aangepast: 24 november 2022 - 10:30

Redactie Computer!Totaal

Je kunt meer met een mobiele telefoon dan alleen bellen en SMS'en. Je kunt ook surfen op het web, muziek luisteren en losgaan op de sociale media. Het kan lastig zijn om een toestel te vinden dat bij je past. Wij laten hier zien wat je moet weten om het juiste apparaat en abonnement te vinden.

Als je overweegt een nieuwe telefoon aan te schaffen - of het nu de nieuwste iPhone, een Android-telefoon, of een zakelijke Windows Phone is - loont het om een beetje onderzoek te doen alvorens naar de winkel te gaan. Je moet immers wel precies weten waar je op moet letten.

Functies waar je op moet letten

Wanneer je naar een telefoon op zoek bent, zijn er een aantal eenvoudige tests die je in de winkel kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat de handset die je uiteindelijk kiest alles heeft wat je nodig hebt.

Oproepkwaliteit: Wat heb je aan een telefoon als je er niet mee kunt bellen? Sommige hele simpele telefoons bieden een geweldige oproepkwaliteit terwijl sommige fancy smartphones slechte prestaties leveren op dit gebied. Bij het evalueren van telefoons, zorg ervoor dat je een paar testgesprekken voert. In onze praktische tests voeren we doorgaans een aantal gesprekken in een stille ruimte en een paar in een lawaaierige omgeving. Zulke tests kun je in de winkel niet altijd even eenvoudig repliceren, maar doe je best. Let op statische, blikkerige stemmen, en interferentie. Vraag de mensen die je opbelt op ze een storende hoeveelheid achtergrondlawaai kunnen horen.

Design: Je hebt de keuze tussen telefoons die gemakkelijk in je zak passen tot gigantische modellen met een enorm scherm die meer op een tablet lijken dan op een telefoon. Waar je ook voor kiest, kijk of het apparaat prettig tegen je oor te houden is, of je bellers goed kunt horen zonder dat je de telefoon steeds moet verschuiven, of je de telefoon met één hand (of tussen je gezicht en schouder) vast kunt houden, of hij goed in je zak of tas past, en of hij tegen een stootje kan. Een goed gebouwde telefoon moet er tegen kunnen om heen en weer geslingerd te worden in een tas of broekzak, en hij moet bestendig zijn tegen wat vocht en een niet al te harde val. Overweeg ook om te investeren in een hoesje of schermbeveiliger - zeker als je gauw eens een ongelukje hebt.

 

© PXimport

Besturingssysteem: Als je meer wilt doen dan alleen telefoneren en SMS-en, kijk dan naar het platform waarop de telefoon draait. Het mobiele besturingssysteem heeft een grote invloed op de mogelijkheden van de telefoon. De populairste platforms zijn Google's Android (op verschillende apparaten te vinden), iOS (alleen verkrijgbaar op iPhone modellen), en Microsoft's Windows Phone. Elk besturingssysteem heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus zorg dat je met alle drie vertrouwd raakt voordat je een keuze maakt.

Scherm: Als je van plan bent om veel op het web te browsen of films te streamen, zorg er dan voor dat het scherm groot genoeg is om volledig van de functies van de telefoon te profiteren. Voor het surfen op het web of het bewerken van Office documenten op je telefoon zal een scherm van minder dan 4 inch diagonaal krap aanvoelen.

Beeldschermresolutie: Hoe hoger de resolutie, hoe beter het scherm eruit zal zien - een belangrijke factor als je van plan bent om op je telefoon video's of foto's te bekijken. Een scherm met een hoge resolutie is wenselijk als je veel op je telefoon moet lezen, aangezien de tekst veel scherper en beter leesbaar zal zijn.

Als je het contrast en de helderheid van je scherm kunt aanpassen (inclusief achtergrondverlichting), kun je tekst en afbeeldingen beter zichtbaar maken op goed verlichte plekken, en de batterij gaat op die manier ook nog eens langer mee.

4G ondersteuning en beschikbaarheid: 4G netwerken bieden datasnelheden aan die veel hoger zijn dan die op een 3G netwerk. Met een 4G-verbinding kun je dus veel hogere downloadsnelheden verwachten. Wat op dit moment in Nederland echter verkocht wordt onder de naam 4G, is in werkelijkheid 3,9G; een protocol met een maximumsnelheid van 326 Mbit/s. Hoewel de snelheid natuurlijk afhankelijk is van je locatie en de ontvangstkwaliteit. Niet alle providers bieden momenteel al 4G aan, en ook is de dekking nog niet in heel Nederland doorgevoerd. Vooral in de Randstad kunnen klanten van bijvoorbeeld KPN en Vodafone al met het snelle mobiele internet aan de slag.

 

© PXimport

4G is tegenwoordig zo'n beetje de norm op smartphones, en je wilt het zeer zeker op je nieuwe telefoon hebben. Aanbieders zijn constant bezig met het uitbreiden van hun 4G-netwerk; maar als je geneigd bent om een 4G-compatibele telefoon te kopen, controleer dan de dekkingskaarten van de aanbieder om te zien of jouw regio al een 4G-dienst heeft.

Camera's: Als je denkt veel foto's met je telefoon te gaan maken, moet je goed op de cameraspecificaties letten. Voor middenklasse tot hogere klasse smartphones is 8 megapixels nu zo ongeveer de standaard. Maar een hoger aantal megapixels betekent niet per se een betere camera. Controleer of de camera van de telefoon waarin je geïnteresseerd bent een flitser heeft (dual-LED of Xenon flitsers werken het beste); anders kunnen foto's die je binnen of 's avonds neemt erg onscherp worden. Probeer in de winkel een aantal foto's te maken om een goed beeld te krijgen van de fotokwaliteit.

 

© PXimport

Met de meeste mobiele telefooncamera's kun je ook video's opnemen, en de meeste middenklasse tot hogere klasse smartphones kunnen 720p of 1080p HD video's opnemen. Als je graag video's opneemt, zorg dan dat het besturingssysteem een eenvoudige manier biedt om je video's te uploaden naar diensten zoals Facebook en YouTube.

Vrijwel elke smartphone heeft tegenwoordig een camera aan de voorzijde. Deze camera is vooral geschikt voor het maken van videogesprekken en het nemen van selfies, maar vaak is hij niet zo belangrijk als de camera op de achterzijde van de telefoon. Als je veel videogesprekken op je telefoon gaat voeren (of graag foto's van jezelf neemt), kun je het beste een telefoon kiezen met een HD-camera aan de voorzijde of eentje met HD videomogelijkheden.

Processor: Net als 4G worden quad-core processoren snel de standaard in telefoons. Je kunt de meeste telefoons nog steeds kopen en prima draaien met een dual-core processor - maar in de toekomst zullen de meeste telefoons vier of zelfs meer kernen hebben. Naarmate de tijd vordert zal een telefoon met slechts twee kernen de applicaties die je op je telefoon kunt draaien beperken, en de soorten updates die je kunt ontvangen.

Batterijduur: Er is geen eenvoudige manier om te voorspellen hoe lang de batterij van een telefoon mee zal gaan. In onze laboratoriumtests en praktische evaluaties hadden LTE-telefoons doorgaans een kortere batterijduur dan 3G-telefoons. Uiteindelijk hangt het helemaal af van hoeveel je je telefoon gebruikt. Als je altijd met je telefoon in de weer bent, aan het surfen bent en gesprekken voert, zal je telefoon het waarschijnlijk niet een volledige dag volhouden voordat je hem opnieuw moet opladen. Als je niet altijd bij een stopcontact in de buurt bent kun je een hoesje kopen met een ingebouwde draadloze oplader, of je kunt een extra batterij meenemen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Armando Rodriguez. Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten