Vodafone pleit voor copyright-filters

Vodafone pleit voor interfilters, ook op auteursrechten. Internetbedrijven als Facebook en Google moeten zich aan nationale wetten houden en Nederland is fout bezig, aldus het telecombedrijf.

“Facebook zit fout”, stelt Vodafone-ceo Vittorio Colao in een ingezonden stuk in de Financial Times (achter een betaalmuur). De topman hekelt het pleidooi van Facebook-ceo Mark Zuckerberg om vooral niet te veel wetgeving los te laten op internet en online-diensten. Dat remt innovatie en investeringen, schrijft Colao in zijn opinie-artikel. Hij is vóór overheidsbeperking van internetdiensten, zoals het blokkeren van illegale diensten of platformen, via telecombedrijven zoals het zijne.

‘Ook Nederland fout’

De Vodafone-bestuurder haalt ook uit naar Nederland. Hij beweert dat de voorgestelde wetswijziging voor netneutraliteit neerkomt op regulering op prijs. “Het Nederlandse parlement zou non-discriminatie en online-concurrentie moeten eisen”, erkent de ceo. De gekozen aanpak kan echter zijn goedkeuring niet wegdragen.

Het parlement “probeert verder te gaan en de prijzen te reguleren die netwerkoperators rekenen voor verschillende diensten”. Het Nederlandse wetsvoorstel, voortgekomen uit een door de Tweede Kamer aangenomen motie, bevat echter geen regels voor prijzen, maar alleen een verbod op het discrimineren naar soort gebruik van dataverkeer.

Breedbandinvesteringen

Dat weerhoudt de Vodafone-ceo er niet van om doem te voorspellen voor netwerkoperators. De door hem geclaimde ‘regulering op prijs’ die het Nederlandse parlement volgens hem doorvoert, “beperkt alleen maar de kansen voor ondernemerschap en investeringen, die zo hard nodig zijn om Europa heden ten dage te verbinden”.

Die beknelling voor operators geldt voor Vodafone zelf, maar natuurlijk ook voor concurrenten zoals het Nederlandse KPN. Laatstgenoemde is in wezen de aanleiding voor het amendement aan de Nederlandse telecomwet, doordat het met deep packet inspection het mobiele datagebruik door klanten bespioneerde.

KPN wil op basis daarvan bepaalde diensten extra belasten. Vodafone blokkeert ongewenste diensten zoals VoIP voor mobiel breedband zelfs al, terwijl KPN beweert niet te zullen blokkeren. “We gaan niet blokkeren, wel tariferen”, zegt het telecombedrijf, zonder precies duidelijk te maken hoe het dat dan gaat afdwingen. Het gaat om onder meer telefonie-alternatief VoIP en sms-alternatieven zoals WhatsApp, maar in theorie ook internetdiensten als Ping, Twitter, MSN Messenger en andere chatdiensten.

‘Frankrijk zit goed’

Tegenover de beknelling door ‘regulering op prijs’ en de chaos van wetteloosheid, staat volgens Vodafone het investeringsbevorderende effect van “wetten en regels die het veilige gebruik van internet promoten”. Dergelijke regulering jaagt investeringen in breedbandnetwerken aan, “wat politici terecht nastreven”.

De topman van het telecombedrijf is dan ook positief over de three strikes-aanpak van de Franse overheid. “De Franse president Nicolas Sarkozy roept op om het internet ‘beschaafd’ te maken en om de wet te gehoorzamen”, aldus Colao. Terwijl onder meer Mark Zuckerberg van Facebook “gepassioneerd praat over de tranformerende kracht van internet en de noodzaak om regulering te vermijden”.

“Sarkozy heeft echt gelijk met het argument dat het realiseren van de volledige potentie van het internet ook vereist dat er een effectief juridisch raamwerk is.” Colao wijst de stelling af van Facebook-ceo Zuckerberg dat er al effectieve mechanismen zijn voor zelfregulering, zoals bij eBay, Amazon en Wikipedia.

Kwestie van vertrouwen

“Zelfregulering zal niet afdoende zijn”, reageert de Vodafone-ceo die daarvoor verwijst naar berichten in de media over bedreigingen of schendingen van individuele rechten. Daarbij worden volgens Colao vaak de meest kwetsbare groepen in de maatschappij getroffen. Dat ondermijnt het vertrouwen in internet, online-diensten en ook e-commerce, schrijft hij.

De Vodafone-ceo pleit er dan ook voor dat internetbedrijven aan dezelfde nationale wetten worden onderworpen als telecombedrijven nu al zijn. Dat is volgens hem niet meer dan eerlijk. “Er is ook een element van ‘eerlijke concurrentie’ om hierbij aan te pakken: Europese telecomoperators dragen de kosten voor het voldoen aan alle wettelijke vereisten.” Die investeringen om legaal te opereren, dienen ertoe om vertrouwen te scheppen van de maatschappij in internet.

Beetje gelijk

Toch is Vodafone weer niet voor strakke regulering van internetdiensten op alle vlakken. “Zuckerbergs visie van een onbeperkt internet is wel wat samenlevingen nodig hebben om ondernemerschap, groei en innovatie voort te brengen. Maar Sarkozy heeft ook gelijk dat alles wat we online doen afhankelijk is van de kostbare ‘commodity’ van vertrouwen.”

De Vodafone-ceo stelt dat vertrouwen nodig is om e-commerce te laten bloeien en daarmee meer banen te scheppen. Daarvoor is dan wel wetgeving én handhaving nodig om dat vertrouwen te beschermen, argumenteert hij. Enerzijds voor burgers en anderzijds voor bedrijven.

Kinderen en contenteigenaren

“We moeten het gevoel hebben dat onze privacy wordt beschermd en dat persoonlijke data veilig is. We moeten er vertrouwen in hebben dat onze kinderen veilig zijn. Eigenaren van content moeten weten dat hun auteursrechten worden gerespecteerd.” Colao stelt privacybescherming dus op één lijn met auteursrechtenhandhaving.

“En in elke beschaafde wereld moeten overheden – met gepast democratisch toezicht – in staat zijn om de veiligheid van hun burgers te beschermen en om cybercrime te bestrijden.” Dat vereist volgens hem regels, “niet om het internet te beperken, maar om te verzekeren dat het groeit en bloeit op basis van respect voor eigendom, privacy, mensenrechten en sociale rechten.”

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten