Wat gaat Apple's A7-chip in de iPhone 5S voor je betekenen?

Door: redactie-computertotaal | 12 september 2013 09:48

Nieuws

Apple rust zijn nieuwe iPhone 5S uit met de snellere A7-chip. Maar maakt deze 64-bits-processor een groot verschil voor de gemiddelde consument?

Apple-fans hunkeren al een tijdje naar innovatie. Het bedrijf lijkt eindelijk aan de langgekoesterde wensen tegemoet te komen door dinsdag bekend te maken dat de nieuwe iPhone 5S uitgerust wordt met een 64-bit processor; een wereldwijde primeur.

Maar hoewel de 64-bit A7 de iPhone klaarstoomt voor de toekomst, lijkt het voordeel van de nieuwe architectuur op korte termijn minimaal en zal het nog even duren voordat flinke prestatiewinst merkbaar is, zeggen analisten.

"In het aanbod van de huidige devices en apps, is er eigenlijk geen voordeel voor 64-bit, behalve voor marketing - daarmee doel ik op de mogelijkheid als eerste te claimen dat je het hebt", zegt analist Jim McGregor van bureau Tirias Research.

'Eerst wachten op 64-bit apps'

Analist Nathan Brookwood van Insight64 zegt dat het nog maar te bezien valt hoeveel prestatiewinst gebruikers zullen merken. Pas als er apps zijn die volledig gebruikmaken van de mogelijkheden van de nieuwe architectuur, zou de aanschaf van een 64-bit smartphone nuttig kunnen zijn.

"Apple verscheept sneller 64-bit smartphones dan wie dan ook in het Android-kamp. Of dat belangrijk is, is een tweede", zegt hij. Toch staat het als een paal boven water dat de nieuwe chip betere prestaties zal leveren dan zijn voorgangers. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel van die verbetering te danken zal zijn aan de nieuwe architectuur.

Hoe dan ook blijft dit een doorbraak van formaat voor Apple. Voorgaande iPhone-processors waren allen 32-bit en de stap naar 64-bit bereidt het bedrijf voor op de toekomst. Een belangrijk verschil is dat 64-bit processors meer geheugen kunnen aansturen dan 32-bit chips, wat zeker gunstig kan zijn voor bepaalde typen applicaties.

Zo zal het de iPhone in staat stellen betere prestaties te leveren voor zware beeldbewerking, bijvoorbeeld in het omgaan met programmatuur als Adobe Photoshop. Ook helpt het aanvullende geheugen met het afspelen van video in ultrahoge resolutie. Zo zal de iPhone 5S in staat zijn 4K-video af te spelen.

Apple doet gedurfde uitspraken

Apple claimt dat de chip twee keer zo snel is als zijn voorganger qua CPU en grafische rekenkracht en dat de batterij, door zuiniger functioneren, langer meegaat. Volgens Apple zijn iOS 7 en de bijbehorende apps zo ontworpen dat ze optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van de A7 chip. Voor het eerst in de geschiedenis wordt 64-bit architectuur die kan wedijveren met de desktop, naar een smartphone gebracht, verkondigde Apple trots.

Het bedrijf heeft geen details over de chip weergegeven, maar gaat bij de A7 waarschijnlijk om een ARM-ontwerp. Die leverancier kondigde in 2011 een 64-bit versie van het ontwerp van de ARMv8 aan en zei toen dat het nog anderhalf kon gaan duren voordat de SoC in mobiele devices zou verschijnen.

De theoretische prestatiewinst van een 64-bit smartphone chip is zoals gezegd sterk afhankelijk van het ingebouwde geheugen, maar de nieuwe iPhone kent geen hoeveelheid DRAM die een 32-bits SoC niet zou kunnen adresseren.

Mogelijk ook A7-chips voor de Mac

Apple zal de nieuwe A7-chip ook in de nieuwe iPads introduceren en wellicht ook in nieuwe MacBooks, die nu nog op 64-bit Intel Core processors draaien. Een ARM-gebaseerde A7 zou een model als de MacBook Air een veel langere batterijtijd kunnen bezorgen.

Bron: Computerworld.nl

0 Reactie(s) op: Wat gaat Apple's A7-chip in de iPhone 5S voor je betekenen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.