Wat is 4G? - De toekomst van mobiel internet uitgelegd

Door: Elmar Rekers | 19 februari 2013 13:10

Nieuws

Je hebt de term ongetwijfeld hier en daar al voorbij zien komen: 4G. Maar wat is 4G precies? Wanneer kunnen we ermee aan de slag? En waarvoor dient het überhaupt? Wij bereiden je voor op de grote veranderingen die 4G dit jaar naar smartphones en tablets zal brengen.

Zoals de naam al doet vermoeden is 4G de opvolger van 3G, de huidige standaard voor mobiel internet. En ja, dat betekent inderdaad dat we straks op ons mobieltje een stuk sneller kunnen browsen, hogere kwaliteit muziek kunnen streamen en apps razendsnel downloaden.

Uitrol 4G

4G is sinds begin februari beperkt beschikbaar in de Randstad. Later dit jaar wordt het netwerk verder uitgerold, waarbij KPN verwacht dat 50 procent van de Nederlandse bevolking over een 4G-dekking zal beschikken. In de zomer van 2014 moet heel Nederland van sneller mobiel internet kunnen profiteren. Verwacht wordt dat ook providers Vodafone, T-Mobile en Tele2 dit jaar 4G zullen gaan aanbieden.

Volgens KPN, de eerste providers die 4G in Nederland grootschalig aanbiedt, is het nieuwe netwerk tot wel tien keer sneller dan 3G. Dit is misschien wat overdreven, maar in landen waar 4G al enige tijd beschikbaar is blijkt het mobiele internet gemiddeld vijf keer rapper te zijn dan 3G. Alsnog een flinke verbetering natuurlijk.

Snelheidswinst

Ook op de redactie van Computer!Totaal hebben we inmiddels met het 4G-netwerk van KPN mogen spelen, en de snelheidswinst is aanzienlijk. Je kunt het goed vergelijken met een gemiddelde wifi-verbinding. Het Nederlandse 4G kan (in theorie) een downloadsnelheid van 50Mbps halen. Wat dit in de praktijk betekent hangt - net als bij 3G - af van onder meer je bereik, het toestel dat je gebruikt en de drukte op het netwerk. Gemiddeld lijkt een snelheid van 20Mbps realistisch te zijn.

Hoe mobiel internet ineens zoveel sneller kan zijn? Door het zogenoemde LTE-netwerk, wat staat voor Long Term Evolution. Om deze techniek te kunnen gebruiken wordt een beroep gedaan op andere frequenties dan bij 3G. Dit heeft als nadeel dat je over een telefoon moet beschikken die niet alleen 4G ondersteunt, maar ook de juiste frequenties. Zo is de Lumia 920 van Nokia wel te gebruiken op KPN’s 4G-netwerk, maar de iPhone 5 van Apple niet.

KPN biedt 4G aan op de 800Mhz-band, de iPhone 5 is enkel te gebruiken op de 1800Mhz-band.

4G-abonnement

Woon je in een gebied met 4G-dekking en heb je een smartphone die overweg kan met het nieuwe netwerk? Dan heb je enkel nog een 4G-abonnement nodig om supersnel te kunnen internetten. Echter, je moet hier momenteel nog wel diep voor in de buidel tasten. KPN biedt 4G namelijk alleen aan in zijn duurste abonnementen, waarbij een bundel met 2,5 GB voor 25 euro per maand kan worden afgesloten en er 35 euro moet worden neergeteld voor 5 GB. Verwacht wordt dat de prijzen zullen dalen zodra ook de concurrentie zich op de 4G-markt gaat begeven.

[youtube]PmCVwEJBQy8[/youtube]

4 Reactie(s) op: Wat is 4G? - De toekomst van mobiel internet uitgelegd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 september 2013 08:32 Anoniem
  ik heb straks de sony experia Z1 daar zit al 4G op!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2014 22:56 Anoniem
  Blijft 3G ook nog bestaan ? of moeten we allemaal van mobiel wisselen ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2014 22:26 Anoniem
  E
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 augustus 2014 13:48 Anoniem
  4G heeft een internetsnelheid tot 100 Mbit/s en zal gemiddeld sowieso sneller zijn dan 20 Mbit/s omdat de minimumsnelheid al 25 Mbit/s is.
  Bron: Sim only 4G
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.