Koopgids: Zo kies je de beste smartphone

Door: Joris Peterse | 26 oktober 2018 06:39

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Topsmartphones
 3. Pagina 3: Subtoppers
 4. Pagina 4: Slimste keuze

Op Computer!Totaal lees je regelmatig individuele smartphone-reviews. Er zijn ook ongelofelijk veel modellen in allerlei prijsklassen en je raakt al gauw het overzicht kwijt. Je kunt ‘veilig’ kiezen voor een dure smartphone maar met een beetje onderzoek bespaar je al gauw honderden euro’s met een toestel dat net zo goed is. Met deze koopgids zoomen we een beetje uit, zodat jij overzicht hebt om de beste smartphone uit te kiezen.

Topmodellen

Tot niet al te lang geleden was de nieuwste (en duurste) iPhone, Xperia, HTC en Samsung Galaxy altijd een veilige keuze. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Niet alleen zijn de prijzen van de topmodellen buitensporig gestegen, ook zijn de topmodellen vaak minder compleet dan minder dure smartphones. Vaak bieden goedkopere toestellen alles wat je nodig hebt voor een fractie van de prijs. Sterker nog, in het middensegment is de concurrentie zo heftig dat fabrikanten hier de beste toestellen uitbrengen.

Het blijft toch wel erg leuk, elke een à twee jaar een nieuwe smartphone kopen en in alle nieuwe functies en verbeteringen duiken die te krijgen zijn. Er zijn wat dat betreft wel parallellen te vinden met de pc-markt van de jaren ‘90 en begin deze eeuw: na twee jaar was je pc dermate verouderd en vertraagd, dat het kopen van een nieuwe een verademing was. Het heeft wel een keerzijde, want de ontwikkelingen op het gebied van smartphones gaan al jaren erg rap, waardoor je al gauw het overzicht kwijtraakt of met bepaalde nadelen geen rekening houdt bij het zoeken naar een nieuwe smartphone. Omdat het zo’n vluchtige markt is, passen fabrikanten veelvuldig geplande veroudering toe (hoewel ze dat niet zo snel zouden toegeven). In deze koopgids gaan we daar ook dieper op in.

Met afstand de duurste smartphone uit de koopgids.

Wat wil je?

Voordat je een smartphone uitkiest moet je jezelf eerst een paar vragen stellen. Waar wil je het toestel graag voor gebruiken? Hoeveel wil je ervoor betalen? Denk eraan dat je voor smartphones die je bij een abonnement krijgt, dezelfde prijs betaalt maar dan verwerkt in de maandelijkse abonnementskosten. Dus kies je automatisch voor het meest luxe toestel bij je abonnement, krab jezelf eens achter de oren: grote kans dat het niet de beste keuze voor je is.

Smartphoneprijzen variëren van enkele tientjes tot 1.600 euro. Ga ervan uit dat je voor 200 euro al een smartphone hebt die luxe oogt en minstens anderhalf jaar uitermate geschikt is voor basistaken als whatsappen, browsen en sociale media. Alleen gamen, zware apps en de mooiste foto’s zijn een beetje veel gevraagd. Een high-end smartphone kost ongeveer 700 euro, tenzij je per se het nieuwste toptoestel wilt.

Maar waar gebruik je je smartphone voor? Is fotografie belangrijk? Accuduur? Gebruik je je smartphone onderweg graag als muziekspeler? Design? Werk, privé of beide? Games? Browsen en bekijken van filmpjes en foto’s? Door even af te stemmen wat je wilt, kun je veel gerichter zoeken.

De Moto G6 voelt als een duur toestel, maar met zijn 249 euro valt dat best mee.

Ga altijd voor groot

Denk ook aan het formaat van een smartphone. Ga desnoods in de winkel na of het toestel dat je voor ogen hebt in je broekzak of (rug)tas past. Kun je het toestel gewoon meenemen, laat je dan verder niet afschrikken door een groot formaat. Want zo’n groot apparaat is in praktijk heel erg prettig, en niet alleen voor het kijken van foto’s en video’s: het leest ook makkelijker weg.

Fabrikanten zien dit ook in en plaatsen een zo groot mogelijk scherm in een gangbaar behuizingformaat, bijvoorbeeld door de schermranden zo dun mogelijk te houden en een alternatieve schermverhouding te gebruiken waardoor het toestel wat ‘langwerpiger’ is. Tot twee jaar terug was een schermverhouding van 16 bij 9 normaal, dezelfde verhouding als bij televisies. Nu worden allerlei verschillende verhoudingen gebruikt, zoals 16 bij 8 (in feite is dat natuurlijk 1 bij 2) of 19 bij 9. Hierdoor is de schermdoorsnee lekker groot, soms wel tot boven de 6 inch. Die doorsnee vertekent dus wel wat. Kijk bij het formaat van een smartphone dus niet alleen naar het schermdiagonaal, maar ook naar het toestelformaat.

Platform

Wanneer je een smartphone kiest, heb je in feite de keuze tussen twee platforms: iOS van Apple, dat op iPhones draait, en Android. Laatstgenoemde is erg open, waardoor fabrikanten ermee aan de haal gaan. Toestellen van ieder merk werken daardoor toch net even anders. Dat heeft ook een keerzijde: fabrikanten zijn ook meteen verantwoordelijk voor het updaten van de toestellen. Met updates zorg je dat de beveiliging dichtgetimmerd blijft en je telefoon met de tijd blijft meegaan als het op nieuwe functionaliteit aankomt. Hoewel het per fabrikant verschilt, blijven updates op Android een zorgenkindje, tenzij je een smartphone koopt met Android One (zie kader) of een Pixel-smartphone importeert. Vanwege hun prijs en de kosten voor import zijn die echter niet van harte aan te bevelen.

iOS van Apple is juist erg gesloten. Dat maakt het systeem veilig en Apple zorgt ervoor dat altijd alles werkt zoals je verwacht. Maar Apple houdt streng toezicht op wat er in de applicatiewinkel staat en past heftige censuur toe. Contactloos betalen bijvoorbeeld? Vergeet het maar: de nfc-chip is alleen voor Apple Pay, dat ook nog eens niet beschikbaar is in Nederland. Bovendien maakt Apple het je zo lastig mogelijk om uit hun ecosysteem van programma’s en andere gadgets te breken. Of je voor open of gesloten kiest, dat is natuurlijk een persoonlijke afweging.

Blackberry OS, Symbian, Windows Phone (of Mobile) – niet zo heel lang geleden waren dit ook grote smartphone-platforms. Ondanks dat er miljarden smartphones worden verkocht, is de markt een duopolie tussen Google (Android) en Apple (iOS). Microsoft doet niets meer aan de ontwikkeling van Windows op smartphones. Windows Phone kwam te laat en bracht te weinig vernieuwing; Microsoft en applicatiewinkels is bovendien geen succesvol huwelijk. Mocht je ergens nog een interessante smartphone met Windows in de schappen zien, dan kun je het beter verder kijken. Helaas.

Zelfs Nokia kon Windows Phone niet van de grond tillen, wat zowel Microsoft als Nokia duur kwam te staan.

Veiligheid

Omdat fabrikanten over het algemeen veel te laks zijn in de ondersteuning van Android middels updates en veiligheidspatches, komt Android veelvuldig negatief in het nieuws als het aankomt op security. Maar hoe zit het nou in praktijk? Android is vatbaar voor malware, maar besmetting kan niet achter je rug om plaatsvinden zoals bij Windows nog wel eens gebeurt na het inpluggen van een usb-stick of het bezoeken van een gehackte site. Besmetting gebeurt via malafide apps die bijvoorbeeld gegevens kapen, bitcoins minen of zelfs ransomware installeren. Daar kom je echter niet zomaar aan. De applicatiewinkel Play Store wordt gescand, dus apps die je daar vindt kun je veilig installeren. Wel is het verstandig altijd even de reviews en aantal downloads te checken. De grootste besmettingshaard is echter installatie van apps buiten de Play Store om. Doe dit dan ook liever niet. In landen als Iran, China en Rusland kun je niet anders, omdat de applicatiewinkel daar niet beschikbaar is. Maar dan nog moet je verschillende slagbomen passeren om malware op je systeem te krijgen. Zo moet je allereerst permissie geven om apps buiten de Play Store te installeren. Daarna machtigingen toekennen, zoals contactpersonen, opslag en locatie. Wil een kwaadaardige app rare dingen uitvreten met belangrijke bestanden? Dan moet je handmatig diep in de instellingen de app permissies voor Apparaatbeheer geven. Zo zijn er wel meer ingebakken ‘hordes’, die je meestal niet zomaar met JA en OK wegtikt. Je hoeft je dus niet te bekommeren om een virusscanner – sterker nog, het is zonde van de systeemcapaciteit.

Technisch gezien is Android-malware mogelijk, maar in Nederland hoef je je weinig zorgen te maken.

Ondersteuningsperiode

Maar waarom zijn veiligheidsupdates en patches dan zo belangrijk? In de eerste plaats om problemen voor te zijn. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een lek of een bug in Android (of iOS natuurlijk) gevonden wordt. Dat moet met een update zo snel mogelijk verholpen worden. Maar ook wil je met updates zo lang mogelijk gebruikmaken van de nieuwste mogelijkheden die Android en iOS bieden. Google heeft een afspraak met fabrikanten dat toestellen na de release minimaal 18 maanden ondersteuning moet bieden. Dit wordt lang niet altijd nageleefd. Ook duurt het vaak maanden voordat een nieuwe update daadwerkelijk wordt uitgerold. Google kan zelf eveneens een beter voorbeeld stellen, aangezien zij hun hardware slechts 24 maanden voorzien van de nieuwste Androidversie (en 36 maanden van security-patches). Apple neemt updates een stuk serieuzer. Zo krijgt de iPhone 5S uit 2013 bijvoorbeeld nog een update naar het nieuwste iOS 12. Of kijk bijvoorbeeld eens naar pc’s: Windows 7 (uit 2009) wordt door Microsoft nog altijd netjes ondersteund, tot 2020 zelfs.

Android One

In 2017 lanceerde Google Android One, een Androidversie die fabrikanten op smartphones kunnen zetten en die bijgehouden wordt door Google zelf. Niet alleen wordt je dus niet opgezadeld met zware skins en overbodige bloatware, ook worden Android-updates en -veiligheidspatches direct uitgerold. Toestellen met Android One zijn bijvoorbeeld de Nokia 7 Plus, Moto X4 en General Mobile GM 8.

Op www.android.co/one kun je zien welke toestellen Android One draaien.

Geplande veroudering

Smartphones zijn prachtige gadgets en het uitzoeken van een nieuwe is een leuk tijdverdrijf. Desondanks kent het wereldje een enorme schaduwzijde: geplande veroudering en het ontbreken van duurzaamheid. Geen nieuw fenomeen, maar het komt steeds vaker in de publiciteit. En als je er over nadenkt zie je dat het diep in de markt geworteld zit. Dat zie je bijvoorbeeld aan de lakse houding van fabrikanten jegens Android-updates. Daarnaast is er de accu: het onderdeel van een smartphone dat het snelst slijt, maar er is haast geen telefoon meer te vinden met een verwisselbare accu. Dat komt overigens wel het design ten goede. Een ander signaal is dat vrijwel alle smartphones tegenwoordig van glas gemaakt zijn, maar glas is natuurlijk breekbaar, in tegenstelling tot metaal en plastic. Reparaties zijn duur, en onafhankelijke reparateurs wordt het leven zuur gemaakt met unieke schroefkoppen en gesoldeerde of gelijmde onderdelen. Ook wordt nieuwe wetgeving voor het makkelijker maken van reparaties heftig tegengewerkt door krachtige lobby’s.

Koptelefoon

Ook het weghalen van de koptelefoonpoort past in het plaatje. Apple verklaarde de koptelefoonpoort verouderd, terwijl het een schoolvoorbeeld is van een universele aansluiting. Draadloze alternatieven kunnen bovendien niet tippen aan de geluidskwaliteit, je moet rekening houden met kleine vertraging en verbindingsproblemen (wat funest kan zijn voor gamers), je kunt niet meer laden en luisteren tegelijk en je moet opeens rekening houden met het opladen van je koptelefoon. Want er zit een batterij in, die bovendien slijt, waardoor je niet meer zo lang met je koptelefoon kunt doen. Veel smartphonemakers zoals Huawei, Sony, HTC die Apple hebben nagedaan verkopen niet geheel toevallig ook draadloze koptelefoons. Apple betaalde niet eens zo heel lang geleden miljarden voor koptelefoonmaker Beats Audio. Geld dat hiermee makkelijk terugverdiend wordt.

Je koptelefoon verbinden met een dongel is geen oplossing voor een probleem dat niet zou mogen bestaan.

Betrapt

Tot dusver blijft het bij speculatie over geplande veroudering, maar het zijn geen samenzweringstheorieën. Apple ontkwam er een jaar geleden niet aan om toe te geven bewust smartphones te vertragen. Bij iedere iOS-update klagen veel mensen steen en been dat hun toestel veel trager reageert en de accuduur vermindert. De klachten waren eind 2017 zo serieus en de media-aandacht was zo massaal dat Apple schoorvoetend toegaf iPhones te vertragen. “Om de accuduur niet té erg te verminderen”, aldus Apple, die een update ontwikkelde waarbij gebruikers de keuze kregen weer het maximale uit de chipset te halen. Apple gaf het dus min of meer toe, maar er is vrijwel geen enkele fabrikant die zich er niet schuldig aan maakt.

Aan de pieken in het aantal googelende mensen die opzoeken waarom hun iPhone trager is, kun je zien wanneer de nieuwe iOS-versies zijn uitgebracht.

Duurzaam

Vrijwel? Ja, er is een uitzondering: de FairPhone 2. Deze smartphone is door een Nederlandse start-up ontwikkeld en is dankzij de modulaire componenten makkelijk te repareren. Bovendien wordt er kritisch gekeken naar waar de grondstoffen gedolven worden en naar hoe de fabrieken met personeel omgaan. Natuurlijk had de FairPhone 2 niet de beste specificaties en camera toen hij in 2016 op de markt verscheen. Miskleun was echter wel dat het toestel met een verouderde Androidversie op de markt verscheen en in de zomer van 2018 pas begon met de uitrol van Android 7.0 – een Androidversie van twee(!) jaar oud. FairPhone is bezig met de ontwikkeling van een nieuw toestel en heeft daar zelfs een succesvolle crowdfunding voor gehad. Het merk valt echter pas serieus te nemen wanneer ze Android-ondersteuning serieus gaan nemen. Hopelijk kan Android One daarin uitkomst bieden.

Fairphone laat zien dat smartphones duurzaam kunnen zijn. (Foto: iFixit)

Audio over usb-c of lightning

Voorheen was de keuze voor een koptelefoon eenvoudig: je kiest voor een draadloze bluetooth-koptelefoon of eentje met draad, die je ook aansluit op andere audio-apparatuur, laptops, tablets enzovoort. Omdat de koptelefoonpoort verwijderd is van enkele toestellen, verschijnen nu ook koptelefoons met andere aansluitingen: lightning (voor iPhones) en usb-c. Omdat deze poorten ook data en stroom doorgeven zijn de mogelijkheden veelzijdiger, zoals geluidsprofielen of noise cancelling zonder dat er een accu in de koptelefoon zit. In praktijk is het een bende. De lightning-aansluiting vind je alleen op iPhones en iPads en mede dankzij licentiekosten van Apple zijn de prijzen vaak onnodig hoog. Usb-c zou universeel moeten zijn, maar is dat verre van. Veel smartphones met usb-c-poort geven geen audio door of werken alleen met specifieke apparatuur. Dat is een flinke stap terug vergeleken met de universele traditionele 3,5mm-audiopoort. Die werkt altijd, zonder gedoe. Pas op, want hetzelfde geldt voor usb-c- naar 3,5mm-dongles om je oude koptelefoon alsnog aan te sluiten: het is gokken of ze werken. Niet verwonderlijk dus dat het aanbod van usb-c-koptelefoons bedroevend is. Zoals het er nu naar uitziet wordt dat ook niet beter.

Niet iedere usb-c-koptelefoon of -dongel werkt op iedere usb-c-poort, wat de frustratie compleet maakt.

Android Treble

De kritiek op de te snel verouderende smartphones zwelt dus aan. Gelukkig zijn er ook hoopgevende initiatieven om smartphones duurzamer te maken. Zo heeft Google in Android 8.0 Project Treble geïntroduceerd. Dit verandert hoe fabrikanten met Android om kunnen gaan. Voorheen rolden fabrikanten hun eigen skin over Android uit, die vaak diep tot in de kern van het besturingssysteem ingreep. Hiermee maakten fabrikanten het zichzelf vooral lastig om Android-updates te ontwikkelen. Treble deelt eigenlijk Android op in tweeën. Een deel staat op een partitie van het opslaggeheugen en bevat het systeem-Android, de basis. Het andere deel is het Android waar de fabrikanten zich op kunnen uitleven. Het idee is dat updates en veiligheidspatches zo makkelijker uit te rollen zijn. Hoe groot de invloed van Treble gaat zijn op het daadwerkelijke updatebeleid van Androidsmartphone-fabrikanten is nog niet bekend. Fabrikanten hebben in ieder geval minder argumenten om Androids met Android 8.0 (Oreo) niet te ondersteunen. De kans dat je een update naar de nieuwste Androidversie (9.0) krijgt is dan ook groter.

Artificiële intelligentie

Deze nieuwste Androidversie is net verschenen en heet Android Pie. Android Pie zit volgens Google bomvol ‘zelflerende onderdelen’. Opvallend genoeg slaan de marketingafdelingen van fabrikanten (ook Apple) dit jaar op twee trommels: óf om de camera aan te prijzen, óf met ingewikkeld klinkende termen als AI (artificiële intelligentie) en machine learning. Dit houdt in dat de smartphones zich automatisch aanpassen aan je gedrag en omstandigheden. Handig om de beste foto’s te maken of je accu te optimaliseren. Een voorbeeld is dat het systeem je accu langzaam gaat laden wanneer je deze altijd ‘s nachts tijdens het slapen aan de lader hangt, wat beter is voor de duurzaamheid van de accu. Echt nieuw is dat niet. Enkele jaren terug gebruikten dezelfde marketingafdelingen nog de termen ‘slim’ en ‘smart’ om deze functies aan te prijzen.

De koning is dood, lang leve de koning!

Hoewel de smartphonemarkt een lucratieve markt is, is het ook een vluchtige. Even verslappen kan fataal blijken. Zo waren HTC en Sony smartphonemerken waar je doorgaans blind voor kon kiezen, maar na een paar tegenvallende toestellen stapelden verliesgevende kwartalen zich snel op en lijkt het budget om qua innovatie nog echt mee te kunnen komen te zijn verdampt. De recentste toestellen, HTC U12+ en Sony’s Xperia XZ2 kwamen er in onze reviews erg slecht van af. Ook LG lijkt die kant op te gaan, terwijl het bedrijf ten tijde van de LG G3 en G4 (2014 en 2015) nog toestellen afleverde die indruk maakten met hun beeldscherm en dualcams.

Maar natuurlijk zijn er niet alleen verliezers. Neem bijvoorbeeld Nokia, dat eerst de smartphone-boot compleet miste door all-in te gaan op Windows Phone, dat geen voet aan de grond kreeg. Een doorstart onder de vlag van HMD Global bracht Nokia’s met Android, die ontzettend goed scoren dankzij hun aantrekkelijke prijs en goede update-ondersteuning. Maar het zijn Chinese merken die je de komende jaren steeds vaker gaat zien. Zo ken je wellicht OnePlus al, die in het verlengde van een ander Chinees smartphonemerk ligt: Oppo. Sinds afgelopen zomer brengt Oppo de eerste budgetsmartphones in Nederland uit. In september verscheen de opvallende Oppo Find X. Ook Xiaomi begint langzamerhand steeds zichtbaarder te worden. Slimme kopers kijken al jaren via vreemde webshops naar goede deals voor Chinese smartphones van merken als Elephone, Umidigi en Dogee. Het is echter soms moeilijk ze aan te bevelen, omdat er vaak geen ondersteuning is en de telefoons met voorgeïnstalleerde malware en onverwachte invoerheffingen met zich meebrengen.

Oppo Find X
De Find X is Oppo’s eerste luxesmartphone in Nederland.

Welke smartphone moet ik kiezen?

Er valt nog zoveel te vertellen over smartphones. Maar wat we eigenlijk willen weten: welk toestel kan ik het beste kiezen? Omdat smartphones natuurlijk veelzijdige apparaten zijn, hebben we ze op de volgende pagina's gecategoriseerd in verschillende klassen: budgetsmartphones, camerasmartphones, topsmartphones en beste deals. In iedere klasse raden we je drie toestellen aan. In onze aanbevelingen kijken we ook naar de toekomstbestendigheid: wat is de reputatie van de fabrikant als het op ondersteuning aankomt? Ten slotte nemen we de prijs-kwaliteitsverhouding in acht. Hierdoor zijn we logischerwijs extra kritisch op de topsmartphones, omdat de enorme prijsstijgingen in deze categorie die verhouding behoorlijk scheefgetrokken hebben.

Natuurlijk zijn de toestellen die we laten zien slechts een kleine greep uit het enorme aanbod. De smartphones die voorbijkomen zijn in ieder geval wat ons betreft aanraders. Staat een interessant toestel er niet tussen? Houd computertotaal.nl in de gaten voor een review!

Voor wie één camera niet genoeg is: de P20 Pro heeft er drie!

Topmodellen van voorgaande jaren

Door nieuwe toestellen te kiezen die recentelijk zijn uitgekomen, kun je er voorzichtig van uitgaan dat de update-ondersteuning het langst is. Toch zijn er best interessante toestellen die je kunt kopen: de Galaxy S8 was de beste smartphone en beste camerasmartphone van 2017 en dankzij de prijs van ongeveer 480 euro nog altijd een uitstekende keuze. Wil je graag een iPhone met koptelefoonpoort? Dan kun je de iPhone 6S uit 2015 overwegen, houd er wel rekening mee dat die smartphone niet de vlotste meer is.

Een toptoestel van vorig jaar is nu een stuk goedkoper.

1 Reactie(s) op: Koopgids: Zo kies je de beste smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 oktober 2018 16:04 Kasander1
  Voordat je een nieuwe smartphone gaat halen moet je als eerste bedenken wat je er eigenlijk mee wil gaan doen. In de meeste gevallen zal je dan namelijk uitkomen op een toestel van nog geen 250 euro! (Uitzonderingen daargelaten natuurlijk)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.