Wat kun je met een smartphone?

Door: Martin Gijzemijter | 03 december 2013 13:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wat waren we jaren geleden trots op onze gsm. Je kon ermee bellen, sms'en en als je mazzel had, dan kon je er zelfs Snake op spelen. De komst van de smartphone heeft veel veranderd. Smartphones lijken tegenwoordig meer op kleine pc's dan op mobiele telefoons.

Waar de smartphone z'n naam aan leent hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. Het onderscheid tussen de smartphone en de 'gewone' telefoon is dat de smartphone veel extra functionaliteiten heeft die weinig meer met telefonie te maken hebben. Waar de mobiele telefoon draaide om bellen en sms'en, draait de smartphone vooral om 'mobiel zijn', oftewel, de meest uiteenlopende activiteiten in je leven onderweg kunnen ontplooien.

Geschiedenis

Dat is destijds begonnen met het toevoegen van de mogelijkheid om foto's en video's te maken met je mobiele telefoon. De kwaliteit van de foto's waren in het begin niet bepaald om over naar huis te schrijven, over de videokwaliteit hoeven we helemaal niet te beginnen.

Inmiddels is dit compleet veranderd. Smartphones met 8megapixel-camera's en 1080p HD-video zijn geen uitzondering meer. Er bestaan zelfs smartphones van Nokia (de 808 PureView en Lumia 1020) met 41 megapixels, al is dat zelfs in deze generatie nog wel een extreme uitschieter.

De Nokia 808 PureView heeft een indrukwekkende 41megapixel-camera.

Het is uiteraard niet alleen bij foto's en video's gebleven. De volgende belangrijke stap op weg naar de smartphone, was internet. Na wat ongelukkige pogingen met WAP en KPN's paradepaardje I-mode (naar Japans voorbeeld), zorgde de 3G-technologie er uiteindelijk voor dat volwaardig internet op mobiele telefoons mogelijk werd.

In 2002 was I-mode KPN's ultieme poging om internet op de mobiele telefoon te lanceren. We zouden nu lachen om dat 'internet'.

Bellen, foto's en video's maken, internetten en e-mailen, de smartphone was een feit. Toch was dit maar het begin. De combinatie van alle mogelijkheden van de smartphone zorgde ervoor dat er veel kansen en mogelijkheden lagen voor software-ontwikkelaars, maar dat kwam niet uit de verf. Er ontstond een constante strijd om wie recht had op welke inkomsten: de provider die de bandbreedte leverde, de ontwikkelaar die de software schreef of de telefoonfabrikant die het platform bood.

Het was uiteindelijk Apple die met z'n iPhone in 2007 een doorbraak forceerde en als een stoomwals over de bestaande machtsverhoudingen tussen telefoonfabrikanten en telecomproviders walste. Apple bouwde z'n telefoon zo, dat ontwikkelaars er heel eenvoudig programma's (apps) voor konden ontwikkelen. Andere ontwikkelaars volgden, en luidden een geheel nieuwe generatie smartphones in. In combinatie met technische hoogstandjes zoals accelerometers, gyroscoop en kompas (waarover later meer), hebben ze gezorgd voor de smartphone zoals we die nu kennen. Maar wat zijn nu eigenlijk alle mogelijkheden van een smartphone?

De komst van apps heeft ervoor gezorgd dat de smartphone een stuk veelzijdiger is geworden.

Internet en e-mail

Tussen neus en lippen door hebben we al genoemd dat het tegenwoordig mogelijk is om op je smartphone gebruik te maken van internet en e-mail, maar dat heeft natuurlijk grote gevolgen gehad. Wie een smartphone met internet heeft, hoeft zich nooit meer iets af te vragen. Je hebt altijd Google bij de hand en ook Wikipedia kun je zonder problemen een bezoekje brengen. Ook het feit dat je altijd toegang hebt tot je e-mail is ontzettend handig.

Maar natuurlijk zijn hier ook nadelen aan verbonden. Het betekent dat je vrijwel altijd bereikbaar bent, en als je niet goed bent in het aangeven van je grenzen, kan het leiden tot een behoorlijk rusteloos bestaan. Dan is het goed om te weten dat je smartphone ook een grote uitknop heeft.

Overigens is het op de meeste smartphones prettiger om e-mail te lezen dan om daadwerkelijk e-mail te versturen. Op een smartphone werk je namelijk met een toetsenbord op het scherm, een virtueel toetsenbord, en dit typt niet altijd even lekker en is foutgevoelig.

Het is fijn dat je altijd toegang hebt tot internet en je e-mail, maar het kan je ook van je rust beroven.

Personal assistant

Een van de voordelen van de smartphone is dat je tas (of jaszak) er een stuk lichter op zal worden. Notitieboekjes, agenda's, adresboekje, post-its, pennen, potloden, je kunt ze allemaal thuis laten, want het zit allemaal in je smartphone. Daar kleeft natuurlijk ook een groot nadeel aan: ben je je smartphone kwijt, dan ben je in één klap alles kwijt. Gelukkig kun je van een smartphone wel een reservekopie maken, waarmee je de schade meer zou kunnen beperken dan wanneer je jas of tas gestolen zou zijn.

Een smartphone is de ideale assistent. Een adresboek, notitieboek en zelfs een agenda, je hebt het allemaal digitaal bij je.

3 Reactie(s) op: Wat kun je met een smartphone?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 december 2013 16:18 Anoniem
  Dus conclusie… smartphones zijn onrustige stressvolle prullen waarvoor men veel te veel geld betaald en dat voor een ongezonde levensstijl…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2013 15:20 Anoniem
  Ondanks veel ontwikkelingen op het gebied van smartphones e.d., is het voor veel mensen van belang dat zij nog gebruik kunnen maken van een traditionele vaste telefoonverbinding. Veel mensen zijn bijvoorbeeld niet in staat de ingewikkelde technologische snufjes te gebruiken. Om deze mensen van dienst te zijn, bestaan er gelukkig nog enkele aanbieders van vaste telefonie, waaronder Pretium. Tegen voordelige tarieven kunnen zij zoals zij gewend zijn, telefonisch bereikbaar blijven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2016 09:34 Anoniem
  stom
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.