Welke provider biedt het snelste mobiele netwerk?

Door: Justin Doornekamp | 15 februari 2021 09:13

Nieuws

Ookla heeft in het derde en vierde kwartaal van 2020 een speedtest uitgevoerd onder een half miljoen gebruikers van verschillende mobiele netwerken in Nederland. Daaruit blijkt dat KPN het beste en snelste mobiele netwerk heeft, met de hoogste download- en uploadsnelheden en de beste mobiele dekking van alle Nederlandse operators.

Het netwerk van KPN kwam als beste uit de bus met een gemiddelde download- en uploadsnelheid van respectievelijk 92,5 Mbps en 19,8 Mbps. Bij T-Mobile lag de gemiddelde downloadsnelheid op 86,2 Mbps, terwijl de uploadsnelheid 18,9 Mbps bedroeg. Bij Vodafone bedroeg de gemiddelde download- en uploadsnelheid 76,5 Mbps en 16,1 Mbps.

Grofweg een jaar eerder had T-Mobile nog het snelste mobiele netwerk, zo oordeelde Ookla toen, al lagen de gemiddelde snelheden toen beduidend lager dan nu. Zo bedroeg de downloadsnelheid van de vier grote spelers in 2019 gemiddeld 59,9 Mbps, terwijl de uploadsnelheid gemiddeld uitkwam op 15,6 Mbps. Ook cijfers uit 2017 en 2018 laten zien dat de gemiddelde internetsnelheden steeds verder toenemen in Nederland.

Van de grote steden lag in Rotterdam de downloadsnelheid van KPN met 102,4 Mbps het hoogst. Als er enkel wordt gekeken naar 5G, dan krijgen gebruikers in Amsterdam met een iPhone 12 het beste 5G-netwerk via KPN, zo oordeelde Ookla.    

Kwaliteit van de dekking

Ook vergeleek Ookla in het derde en vierde kwartaal van 2020 de kwaliteit van de mobiele dekking van gebruikers op de verschillende mobiele netwerken en met een coverage score van 833 punten scoorde KPN ook hier het beste in Nederland. T-Mobile en Vodafone kregen een coverage score van 640 en 590.

Eind 2020 werd 5G van KPN al door Ookla uitgeroepen tot het snelste 5G-netwerk van Nederland en ook Umlaut Connect concludeerde dat KPN met 5G het beste uit de startblokken was gekomen.

KPN voert momenteel op grote schaal vernieuwingen door aan het mobiele netwerk en rolt bovendien glasvezel uit, waardoor op termijn meer dan 80% van Nederland de beschikking kan hebben over een verbinding met de snelheid van het licht. 

Niet tevreden? 

Wanneer je niet tevreden bent over je huidige internetprovider, dan doe je er goed aan een nieuw abonnement af te sluiten die beter bij je past. Maar wanneer je begint te zoeken, dan kom je al gauw in een jungle van termen en mogelijkheden terecht. Wat voor soort pakket heb je nou precies nodig? En wat is een goede internetsnelheid? In dit artikel gaan we daar dieper op in.  

0 Reactie(s) op: Welke provider biedt het snelste mobiele netwerk?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.