Welke screenprotector moet je kopen?

Door: evi-maquoi | 10 januari 2017 10:38

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Een smartphone of tablet is vaak verschrikkelijk duur. Zodra het toestel uit de doos komt, stoppen we het daarom liefst zo snel mogelijk in een case. Het scherm geven we zelfs nog een apart beschermlaagje: een screenprotector. Het aanbod schermbeschermers is echter zo groot dat het niet altijd makkelijk is om zo’n protector te kiezen. Ga je voor mat of glanzend? Plastic of glas? Met of zonder applicator? Wij leggen je de verschillen uit en geven tips om het zo bubbelvrij mogelijk aan te brengen.

Tip 01: Plastic of glas?

Er bestaan screenprotectors voor je smartphone in alle prijscategorieën. Via Aziatische webshops zoals dealextreme.com haal je al een zelfklevende plasticfolie in huis voor minder dan een dollar. Voor merkproducten betaal je al snel tot een tientje. Plastic screenprotectors zijn in het algemeen goedkoop, dun en overal verkrijgbaar. Het grootste nadeel is dat ze niet altijd even makkelijk aan te brengen zijn. Vind je het belangrijk om een screenprotector zonder luchtbellen te hebben? Dan kun je maar beter kiezen voor een glazen exemplaar. Een glazen screenprotector is dikker en harder maar daardoor ook krasbestendiger én makkelijker aan te brengen. De levensduur ligt een stuk hoger en het voelt ook een stuk aangenamer. De prijzen kunnen echter oplopen tot pakweg 30 euro en meer voor een glazen exemplaar van goede kwaliteit. Veelal is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. De een gebruikt Aziatisch plastic en vervangt de screenprotector elke maand, de ander zweert bij een glazen exemplaar en kan daar ongeveer een half tot een heel jaar mee toe.

Tip 02: Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van een screenprotector? Nogal wiedes: het beschermt je scherm tegen krassen. Sterker nog, bij een eventuele barst houdt zo’n extra laagje de stukjes glas ook beter bij elkaar. Bovendien is een toestel met een krasvrij scherm beter verkoopbaar op de tweedehandsmarkt in vergelijking met een apparaat dat onder de krasjes zit. Er zijn echter ook nadelen. Zelfs met de beste screenprotector oogt elk scherm toch minder mooi dan zonder. En dan hebben we het nog niet over de vervelende luchtbellen gehad. Die maken je smartphone of tablet simpelweg lelijk. Je moet de voor- en nadelen dus voor jezelf een beetje afwegen. Of het echt nodig is om een screenprotector te gebruiken? De meeste fabrikanten gebruiken alsmaar harder glas dat minder snel krast. Als je eerder van het voorzichtige type bent of een book-case gebruikt die je scherm sowieso al beschermt, is een screenprotector weggegooid geld. Stop jij je smartphone vaak in je broekzak en komt die dan ook nog eens in contact met kleingeld, een sleutelbos of andere metalen voorwerpen? Dan kunnen we een screenprotector ten zeerste aanraden.

Tip 02 De schermkwaliteit is uiteraard het best zonder screenprotector.
Een glazen screenprotector is dikker, maar ook krasbestendiger én gemakkelijk aan te brengen

Tip 03: Zonder luchtbellen

Ga je voor plastic? Dan is de grootste uitdaging om de folie zonder luchtbellen aan te brengen. In de meeste gevallen vind je een doekje en een stukje karton in de verpakking. Reinig je scherm eerst grondig met het doekje: wrijf alle vingerafdrukken en eventuele vuiltjes of stofdeeltjes netjes weg. Lijn daarna de screenprotector goed uit en probeer ‘m zo recht mogelijk op je toestel te leggen. Druk nog niet op het scherm, laat de screenprotector voorzichtig op de juiste plek vallen. Gebruik tenslotte het kartonnen kaartje om eventuele bubbels weg te werken. Dat doe je door de lucht naar de buitenkanten te strijken. Vervolgens verwijder je de beschermlaag. Klaar!

Tip 04: Met applicator

Sommige fabrikanten onderscheiden zich door zogenoemde ‘applicators’ bij hun screenprotectors te leveren. Deze exemplaren zijn uiteraard duurder, maar de kans op een goed aangebrachte screenprotector is ook veel groter. Zo’n applicator is een plastic tool die je rond je smartphone klemt. Daarna breng je de screenprotector aan; de applicator zorgt dat die precies op zijn plaats valt. De TYLT ALIN is een prima voorbeeld. Het hulpje is beschikbaar voor de populairste smartphone- en tabletmodellen en helpt je om de screenprotector juist uit te lijnen. Uiteraard is het ook een geslaagde marketingtruc om je in het vervolg altijd screenprotectors van hetzelfde merk te laten aanschaffen, want je hebt de applicator nu toch al in huis. Belkin heeft met het beveiligingssysteem ScreenCare+ iets gelijksoortigs, maar dan voor de professionele markt. Dankzij hun toestel kun je de beschermfolie in een smartphonewinkel professioneel laten bevestigen.

Tip 04 Geen vaste hand? Probeer dan eens gebruik te maken van een speciale applicator.
Zo’n speciale applicator is uiteraard ook een geslaagde marketingtruc

0 Reactie(s) op: Welke screenprotector moet je kopen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.