Welke screenprotector moet je kopen?

© PXimport

Welke screenprotector moet je kopen?

Geplaatst: 10 januari 2017 - 08:38

Aangepast: 14 december 2022 - 14:31

Evi Maquoi

Een smartphone of tablet is vaak verschrikkelijk duur. Zodra het toestel uit de doos komt, stoppen we het daarom liefst zo snel mogelijk in een case. Het scherm geven we zelfs nog een apart beschermlaagje: een screenprotector. Het aanbod schermbeschermers is echter zo groot dat het niet altijd makkelijk is om zo’n protector te kiezen. Ga je voor mat of glanzend? Plastic of glas? Met of zonder applicator? Wij leggen je de verschillen uit en geven tips om het zo bubbelvrij mogelijk aan te brengen.

Tip 01: Plastic of glas?

Er bestaan screenprotectors voor je smartphone in alle prijscategorieën. Via Aziatische webshops zoals dealextreme.com haal je al een zelfklevende plasticfolie in huis voor minder dan een dollar. Voor merkproducten betaal je al snel tot een tientje. Plastic screenprotectors zijn in het algemeen goedkoop, dun en overal verkrijgbaar. Het grootste nadeel is dat ze niet altijd even makkelijk aan te brengen zijn. Vind je het belangrijk om een screenprotector zonder luchtbellen te hebben? Dan kun je maar beter kiezen voor een glazen exemplaar. Een glazen screenprotector is dikker en harder maar daardoor ook krasbestendiger én makkelijker aan te brengen. De levensduur ligt een stuk hoger en het voelt ook een stuk aangenamer. De prijzen kunnen echter oplopen tot pakweg 30 euro en meer voor een glazen exemplaar van goede kwaliteit. Veelal is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. De een gebruikt Aziatisch plastic en vervangt de screenprotector elke maand, de ander zweert bij een glazen exemplaar en kan daar ongeveer een half tot een heel jaar mee toe.

Tip 02: Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van een screenprotector? Nogal wiedes: het beschermt je scherm tegen krassen. Sterker nog, bij een eventuele barst houdt zo’n extra laagje de stukjes glas ook beter bij elkaar. Bovendien is een toestel met een krasvrij scherm beter verkoopbaar op de tweedehandsmarkt in vergelijking met een apparaat dat onder de krasjes zit. Er zijn echter ook nadelen. Zelfs met de beste screenprotector oogt elk scherm toch minder mooi dan zonder. En dan hebben we het nog niet over de vervelende luchtbellen gehad. Die maken je smartphone of tablet simpelweg lelijk. Je moet de voor- en nadelen dus voor jezelf een beetje afwegen. Of het echt nodig is om een screenprotector te gebruiken? De meeste fabrikanten gebruiken alsmaar harder glas dat minder snel krast. Als je eerder van het voorzichtige type bent of een book-case gebruikt die je scherm sowieso al beschermt, is een screenprotector weggegooid geld. Stop jij je smartphone vaak in je broekzak en komt die dan ook nog eens in contact met kleingeld, een sleutelbos of andere metalen voorwerpen? Dan kunnen we een screenprotector ten zeerste aanraden.

Media has no description

© PXimport

Een glazen screenprotector is dikker, maar ook krasbestendiger én gemakkelijk aan te brengen

-

Tip 03: Zonder luchtbellen

Ga je voor plastic? Dan is de grootste uitdaging om de folie zonder luchtbellen aan te brengen. In de meeste gevallen vind je een doekje en een stukje karton in de verpakking. Reinig je scherm eerst grondig met het doekje: wrijf alle vingerafdrukken en eventuele vuiltjes of stofdeeltjes netjes weg. Lijn daarna de screenprotector goed uit en probeer ‘m zo recht mogelijk op je toestel te leggen. Druk nog niet op het scherm, laat de screenprotector voorzichtig op de juiste plek vallen. Gebruik tenslotte het kartonnen kaartje om eventuele bubbels weg te werken. Dat doe je door de lucht naar de buitenkanten te strijken. Vervolgens verwijder je de beschermlaag. Klaar!

Tip 04: Met applicator

Sommige fabrikanten onderscheiden zich door zogenoemde ‘applicators’ bij hun screenprotectors te leveren. Deze exemplaren zijn uiteraard duurder, maar de kans op een goed aangebrachte screenprotector is ook veel groter. Zo’n applicator is een plastic tool die je rond je smartphone klemt. Daarna breng je de screenprotector aan; de applicator zorgt dat die precies op zijn plaats valt. De TYLT ALIN is een prima voorbeeld. Het hulpje is beschikbaar voor de populairste smartphone- en tabletmodellen en helpt je om de screenprotector juist uit te lijnen. Uiteraard is het ook een geslaagde marketingtruc om je in het vervolg altijd screenprotectors van hetzelfde merk te laten aanschaffen, want je hebt de applicator nu toch al in huis. Belkin heeft met het beveiligingssysteem ScreenCare+ iets gelijksoortigs, maar dan voor de professionele markt. Dankzij hun toestel kun je de beschermfolie in een smartphonewinkel professioneel laten bevestigen.

Media has no description

© PXimport

Zo’n speciale applicator is uiteraard ook een geslaagde marketingtruc

-

Tip 05: Pas op voor hoesjes

Screenprotectors komen in het algemeen niet zo snel los. Tenminste, als je van de hoekjes afblijft. Zit er eenmaal een hoekje los, dan kun je de protector maar best zo snel mogelijk verwijderen en een nieuw exemplaar aanbrengen. Houd er ook rekening mee dat het verwijderen en aanbrengen van hoesjes en cases de levensduur van je screenprotector verkort. De beschermende plasticfolie is vaak erg gevoelig. Ons advies? Koop twee screenprotectors tegelijkertijd zodat je altijd een reserve-exemplaar in huis hebt. Wij geven trouwens de voorkeur aan screenprotectors die niet het volledige beeldscherm bedekken, maar een kleine marge rondom hebben. Op die manier voorkom je dat de folie loskomt bij het verwijderen van een case. Als je een glazen screenprotector hebt, kun je die maar beter verwijderen met behulp van een zuignapje. De meeste fabrikanten leveren dat gelukkig mee.

Media has no description

© PXimport

Tip 06: Tegen pottenkijkers

We hebben het tot nu toe over ‘gewone’ plastic screenprotectors gehad. Ook de glazen exemplaren zijn al aan bod gekomen. Er bestaan echter nog heel wat speciale soorten. Wil je bijvoorbeeld niet dat pottenkijkers een glimp kunnen opvangen van de apps die jij gebruikt of de documenten die je bewerkt? Dan kun je kiezen voor een screenprotector met zogenoemde privacy-eigenschappen. Onder andere 3M heeft zulke producten op de markt gebracht. De 3M Privacy-screenprotector (29,95 euro) maakt gebruik van een gepatenteerde microtechnologie. Die maakt dat het beeld perfect zichtbaar is als je er recht voor zit. Via een zijdelingse inkijk krijg je uitsluitend een zwart scherm te zien. Leitz doet het op een iets andere manier. Die fabrikant heeft een tabletcase op de markt gebracht met een geïntegreerde schermcover. Met de Leitz Complete Privacy Case (vanaf 50 euro) bepaal je zelf wanneer je privacy nodig hebt. Het enige nadeel is dat dit scherm maar in één richting werkt. Je moet dus voor de aanschaf bepalen of je voor een portrait- of landscape-exemplaar gaat.

Media has no description

© PXimport

Tip 07: Speciale gevallen

Ook erg handig zijn matte screenprotectors. Die verminderen immers de reflectie. Muzikanten die hun tablet gebruiken om bladmuziek af te lezen, zullen nagenoeg allemaal voor een matte folie kiezen omdat de lichtspots tijdens een repetitie of concert dan minder storend zijn. Deze anti-glanzende screenprotectors zijn ook een aanrader in de zomermaanden omdat ze minder gevoelig zijn voor reflecties van de zon. Andere fabrikanten pakken uit met superheldere folies en screenprotectors van bijvoorbeeld gehard glas dat de impact van een schok of stoot verkleint. Tech21 en Just Mobile proberen de markt zelfs te veroveren met zogenoemde zelfhelende protectors. Een eventuele kras verdwijnt volgens de makers na verloop van tijd door een speciale coating. Ons advies? Kies een screenprotector die voldoet aan jouw behoeftes en budget.

Tip 08: Andere toestellen

We hebben het in de vorige tips voornamelijk over screenprotectors voor telefoons en tablets gehad. Er zijn echter ook schermbeschermers voor andere apparaten. Heb je bijvoorbeeld een smartwatch? Belkin InvisiGlass (19,99 euro) is een aanrader voor wie een Apple Watch heeft. Voor Pebble-bezitters is er ook genoeg te kiezen. Voor een 6-pack TechSkin Premium HD Clear Film van Skinomi bijvoorbeeld betaal je nog geen tientje. Voor laptops, e-readers en desktopmonitoren vind je ook een heleboel standaardafmetingen én maatwerk. Zoek maar eens op Google: typ simpelweg het merk en model van je toestel in, gevolgd door ‘screenprotector’. Grote webwinkels zoals Bol.com, Coolblue en Amazon hebben heel wat in huis. Vind je daar niet wat je zoekt? Kijk dan ook eens in de Aziatische e-shops dx.com en aliexpress.com. Houd er dan wel rekening mee dat de screenprotector pas binnen vier à zes weken in Nederland is.

Tip 09: Volledig beschermd

Wil je je smartphone echt als nieuw houden? Dan kun je kiezen voor een beschermfolie aan de voor- én achterzijde. Heel wat fabrikanten – Spigen, Mobilize, InvisbleSHIELD – bieden immers full body protection aan. Op die manier houd je namelijk ook de achterkant van je toestel krasvrij en geniet je toch van het design van je smartphone. Desgewenst kun je nog gebruik maken van een bumper om de hoeken van je toestel in perfecte staat te houden.

Media has no description

© PXimport

Kooptips

Just Mobile Xkin Anti Smudge Film

Prijs: € 6,95

Wil je niet te veel geld uitgeven aan een screenprotector, maar toch iets degelijks in huis halen? De Xkin Anti Smudge Film van Just Mobile is een plastic screenprotector van kwaliteit. Hij bestaat uit drie lagen en heeft een hardheid van 3H. De Anti Smudge Film beschermt je iPhone niet alleen tegen krassen maar heeft ook een vetbestendige anti-vingerafdrukcoating. Daardoor zijn vettige vingers voltooid verleden tijd. Ook handig: de screenprotector is net iets kleiner dan het scherm van je iPhone waardoor de hoeken niet loskomen als je een andere case of hoes wilt gebruiken. In de doos vind je nog een doekje om je scherm perfect schoon te poetsen voordat je de screenprotector aanbrengt.

Media has no description

© PXimport

Targus 4Vu Privacy Screen

Prijs: Vanaf € 35,-

Niks zo vervelend als iemand die bijvoorbeeld in de trein probeert mee te lezen op je scherm. Daar steek je een stokje voor met de Targus 4Vu Privacy Screen. De folie geeft je een perfect beeld als je recht voor het scherm zit, maar blokkeert het zicht vanaf een inkijkhoek van zo’n 30°. Jij kunt dus lekker verder werken aan die vertrouwelijke bestanden, zelfs als er veel volk om je heen zit. Bovendien filtert de folie ook blauw licht. Dat zou minder vermoeiend voor je ogen zijn. De screenprotector biedt uiteraard ook bescherming tegen krassen, vuiltjes en stoten. Beschikbaar in mat en glanzend voor heel veel verschillende laptops.

Media has no description

© PXimport

PanzerGlass

Prijs: € 30,-

PanzerGlass staat bekend om zijn degelijke producten en waanzinnig uitgebreide gamma. Of je nu een toestel van Samsung, Apple, Huawei, HTC, LG, Lenovo, Motorola, OnePlus of Sony hebt, de kans is groot dat je bij PanzerGlass een glazen protector voor je apparaat vindt. Het assortiment telt bijna 200 producten. De screenprotector is amper 0,4 mm dik maar wel oersterk. Het oppervlak is volledig transparant waardoor het geen afbreuk doet aan je beeldkwaliteit. PanzerGlass is gedurende vijf uur verwarmd in een oven van 500°C en daardoor negen keer sterker dan gewoon glas. Deze beschermlaag vormt een pantser voor je smartphone of tablet. Kan PanzerGlass dan nooit breken? Jawel. Een speciale, ingebouwde PET-film houdt het gebarsten glas bijeen zodat je beeldscherm perfect beschermd blijft. En een nieuwe glazen screenprotector kost nog altijd minder dan een nieuw scherm.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten