Welke smartphone heeft de beste camera?

Door: Joris Peterse | 04 juni 2019 11:02

Nokia 9 PureView
Review

Inhoudsopgave

  1. Sony IMX586
  2. Apple iPhone Xs (Max)
  3. Huawei P30 Pro
  4. Nokia 9 PureView
  5. Samsung Galaxy S10+

De vraag die we stellen is eenvoudig: welke smartphone heeft de beste camera? Maar het antwoord op de vraag is niet zo makkelijk te achterhalen. Er is meer dan het aantal cameralenzen en aantal megapixels. In samenwerking met Zoom.nl hebben we daarom de smartphones vergeleken waarvan de camera’s het beste uit de losse reviews kwamen: de Apple iPhone Xs, Huawei P30 Pro, Nokia 9 PureView, Samsung Galaxy S10+ en een speciale sensor van Sony.

De ontwikkelingen bij smartphones op cameragebied gaan razendsnel, en dat is ook wel te zien aan de verkoopcijfers van gewone camera’s, die behoorlijk zijn gedaald de afgelopen jaren. Vooral de markt voor compactcamera’s is ingestort. Niet vreemd ook, want een moderne smartphone is tegenwoordig vaak al tot meer in staat.

Smartphone versus traditionele camera

Toch is er een soort scheur aan het ontstaan tussen smartphonecamera’s enerzijds en gewone camera’s anderzijds. Doordat smartphones beschikken over enorm veel rekenkracht en geavanceerde software, zijn de toestellen tot veel dingen in staat. Denk bijvoorbeeld aan het samenvoegen van meerdere foto’s met verschillende lichtwaardes van verschillende lenzen met andere focuspunten, zodat donkere en lichte oppervlaktes zichtbaar blijven. Of aan automatische object- en scèneherkenning (die door de marketingafdelingen vaak AI genoemd wordt). Met al die slimme technologieën is het mogelijk om bijvoorbeeld ruis weg te poetsen bij donkere beelden of nachtfoto’s, het onderwerp uit te lichten door de voor- of achtergrond onscherp te maken of automatisch de juiste camera-instellingen toe te passen voor de fotosituatie. Zo heb je direct het mooiste plaatje, zonder dat je eerst alle instellingen hoeft te doorlopen.

Dat is nogal wat anders dan de traditionele camera’s. Deze beschikken niet over de rekenkracht en geavanceerde software, maar hebben wel meer ruimte voor betere lenzen en sensoren. Grotere sensoren zijn doorgaans beter in staat licht op te vangen en de lenzen bieden de mogelijkheid om optisch in te zoomen. Met een traditionele camera maak je met één druk op de knop de meest natuurgetrouwe foto (in tegenstelling tot smartphones, die binnen een tiende van een seconde vele foto’s samenvoegen tot één eindresultaat). De foto’s die je maakt met een traditionele camera zijn daardoor vaak een afspiegeling van de wereld die wij zien (tenzij je de instellingen zelf aanpast en bijvoorbeeld met een lange sluitertijd fotografeert). Foto’s met een smartphone zijn vaak wat meer overdreven, maar een minder realistische afspiegeling van de werkelijkheid.

huawei p30 pro
De Huawei P30 Pro beschikt over veel sensoren aan de achterzijde.

Iedereen is fotograaf

Dankzij een smartphone is iedereen in potentie een fotograaf. Want met de mogelijkheden die in de broekzak (of handtas) beschikbaar zijn, hoef je geen losse camera meer op zak te hebben voor een fantastische foto. Het enige dat je nodig hebt is creativiteit en het moment. Anno 2019 zijn er ook vrijwel geen smartphones meer te krijgen met een echt slechte camera. Wanneer je een smartphone met een van de betere camera’s kiest, kun je de traditionele camera ook vaker thuis laten liggen – of in veel gevallen zelfs helemaal niet meer gebruiken.

Nóg meer camera’s

Je ziet steeds meer smartphones met niet één maar meerdere cameralenzen op de achterzijde. Om een camera echt te kunnen vervangen, bieden smartphones tegenwoordig vaak de mogelijkheid optisch in te kunnen zoomen. Hiervoor worden al een paar jaar meerdere cameralenzen met verschillende brandpuntafstanden op een smartphone gebruikt. Bijvoorbeeld een telelens en een groothoeklens naast de hoofdlens. Door te schakelen tussen lenzen zoom je uit of juist in, zonder dat je inboet op de kwaliteit door digitale zoom. Kwaliteitsverschil is wel vaak merkbaar, omdat veel fabrikanten een wat minder lichtgevoelige of scherpe lens gebruiken als secundaire camera. Vaak worden deze lenzen ook ingezet om een scherptediepte-effect te kunnen bepalen bij portretfoto’s.

Aan de achterzijde van de smartphone vinden we ook steeds meer sensoren, zoals infrarood of Time Of Flight-sensoren (TOF), die de afstand tot het onderwerp of andere objecten beter kunnen bepalen.

Een andere nieuwe camera die we sinds kort op smartphones zien, is de zogenaamde periscoopcamera. Met een spiegeltje wordt een soort periscoop gemaakt, zodat het licht door een hoek van negentig graden op de camerasensor valt. Met verschillende vergrootlenzen in deze periscoopconstructie kan ook ingezoomd worden, tot wel tien keer. Chinese smartphonefabrikanten Huawei (P30 Pro) en Oppo (Reno 10x Zoom) zijn de eerste die deze techniek in een camera hebben verwerkt.

oppo periscoopcamera
Oppo's periscoopcamera.

Keuzeverantwoording

Het lijkt wellicht dat er weinig smartphonecamera’s in deze test aan bod komen. We hebben alleen de camera’s naast elkaar gelegd die de afgelopen tijd de meeste indruk op ons hebben gemaakt tijdens het reviewen. Staat een smartphone die je zelf interessant vindt er niet tussen? Dikke kans dat je op deze site een uitgebreide review vindt, waarin we ook over de camera vertellen.

Sony IMX586

Vreemde eend in de bijt is de Sony IMX586-sensor. De smartphone-lens, die door Sony is ontworpen, vinden we terug in meerdere smartphones. Niet op Sony Xperia’s trouwens. De sensor is tot nu toe alleen terug te vinden in Chinese smartphones en een Taiwanese: Xiaomi Mi 9, Honor View 20, Oppo Reno, Oppo Reno 10x Zoom, OnePlus 7, OnePlus 7 Pro en de ASUS Zenfone 6. Het is echter niet ondenkbaar dat de sensor binnenkort ook in andere smartphones gebruikt gaat worden.

48 of 12 megapixel

De IMD586 is in staat foto’s in een 48 megapixelresolutie te schieten, dat is 8000 x 6000 pixels! Deze foto’s worden echter verkleind tot een 12 megapixelfoto. Bij dat proces wordt de informatie van 48 megapixel gebruikt om ruis te verwijderen, die bijvoorbeeld ontstaat door beweging of een gebrek aan licht. Dit resulteert dus in haarscherpe foto’s en een prachtige kleurweergave. Toch laat de lichtopname in praktijk wat te wensen over, waardoor hij in moeilijke lichtomstandigheden merkbaar minder presteert dan de andere smartphones in de test.

Verschillen

Natuurlijk zijn de onderlinge verschillen bij de smartphones met de IMX586-sensor groot. Dat is niet verwonderlijk, want de fabrikanten hebben zelf de software gemaakt die de sensor aanstuurt en beeldherkenning toepast. Bovendien hebben alle fabrikanten andere sensoren naast deze van Sony, zoals dieptesensoren, macrolenzen en groothoeklenzen. De Oppo Reno 10x Zoom heeft zelfs een periscoopcamera, die optische zoom mogelijk maakt. Toch staat de IMD586-sensor garant voor uitstekende foto’s, bovendien is hij geplaatst in smartphones die niet overdreven hoog geprijsd zijn.

Zenfone 6
De Asus Zenfone 6 beschikt over de Sony IMX586-sensor in een draaibare camera.

Apple iPhone Xs (Max)

De iPhone is altijd een veilige keuze als het aankomt op de camera, maar Apple lijkt de innovatiesnelheid van de concurrentie niet meer te kunnen bijbenen. De camera van de iPhone voegt op de achtergrond vele foto’s samen om zo tot één fraai eindresultaat te komen. De camera staat erom bekend om een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat op de foto te krijgen. De iPhone beschikt over een dualcam met twee brandpuntafstanden, waarbij een groothoek als aanvulling gebruikt wordt voor de foto’s waar je net even wat meer op te zien wilt krijgen.

Conservatief

Het voordeel van de camera-app van Apple is dat iedereen er zonder enige moeite een goede, natuurgetrouwe foto mee kan maken. Nadeel is echter dat deze app in zijn eigen instellingen behoorlijk ‘conservatief’ is. In moeilijke lichtomstandigheden gooit de software niet de sluitertijd en iso omhoog om toch nog wat vast te leggen. Donkere lichtomstandigheden blijven daarom lastig voor de iPhone. Als gebruiker heb je zelf geen enkele mogelijkheid om handmatig de camera af te stellen of de foto’s in raw-formaat op te slaan. Voordeel van deze conservatieve instellingen is echter wel dat je minder snel last hebt van bewegingsonscherpte.

Omdat de techniek van de iPhone Xs verbeterd is ten opzichte van de iPhone X van vorig jaar, is het dynamisch bereik wel verbeterd. Op foto’s met zowel lichte als donkere oppervlakken, zijn beide goed zichtbaar. Alleen valt op dat er soms tegenlicht ‘lekt’ over de donkere vlakken. Dat is in de nabewerking nauwelijks weg te poetsen.

Portretmodus

Apple maakt veel indruk de portretmodus. Je kunt deze gebruiken om achter- of voorgronden onscherp te maken, maar ook om het onderwerp uit te lichten door de achtergrond zwart te maken. Waterdicht is deze functie nog niet: gezichtscontouren en haren worden soms ook zwart gemaakt in deze automatische functie.

Apple iPhone XS (Max)

8
Score
80
Score: 80

Huawei P30 Pro

Enkele jaren terug is Huawei begonnen met een samenwerking met Leica, waarna een indrukwekkende inhaalslag werd ingezet. Vorig jaar kon de P20 Pro zich in onze test meten met Apple en Samsung. Dit jaar wisten we eigenlijk al voor deze vergelijkende test dat Huawei zou winnen, want met de P30 Pro zet Huawei de concurrentie op grote afstand. Waar Apple, Nokia en Samsung lijken te vechten om het kampioenschap van de Keukenkampioendivisie, staat Huawei op eenzame hoogte in de Champions League. Op cameragebied dan, want als smartphone valt er heel veel aan te merken op de EMUI-software.

Veel sensoren

Op de achterkant van de Huawei P30 Pro zijn diverse sensoren geplaatst. De hoofdlens telt 40 megapixel, en kan net als Sony’s IMX586 ruis verminderen en meer detail vastleggen door de foto te verkleinen. Een groothoeklens met 20 megapixel zorgt ervoor dat je uit kunt zoomen naar 0,6x. Met merkbaar kwaliteitsverlies overigens. Opvallendst is de 8 megapixel periscoopcamera, die tot 5x optisch kan inzoomen, tot 10x dynamisch en wel tot 50x digitaal. Dat is werkelijk ongekend. Natuurlijk: hoe verder je inzoomt, hoe minder de kwaliteit. Maar geen enkele andere smartphonecamera kan dit überhaupt. Dankzij stabilisatie zijn de foto’s niet eens erg bewogen bij 50x inzoomen, terwijl het beeld alle kanten op lijkt te gaan bij het richten.

Rgb wordt ryb

Deze stabilisatie wordt ook ingezet bij een functie die helemaal verbluffend is: de nachtmodus. Of je nu een gewone foto neemt of de nachtmodus gebruikt, de camera weet bizar veel licht te pakken. Zelfs in omgevingen waar je zelf niks kunt zien. Bij de nachtmodus wordt de sluiter nog net even wat langer opengezet voor meer detail. En dankzij die stabilisatie moet je het wel heel bont maken om een bewogen foto te krijgen. Het levert de prachtigste foto’s op in het donker, die zelfs soms surreëel aandoen, met een sterrenhemel en objecten die eruitzien alsof ze in het licht staan. Technisch weet Huawei dit voor elkaar te krijgen door de rgb-sensor net anders af te stellen, waarbij ook geel wordt afgevangen in plaats van groen. Volgens Huawei valt er op deze manier meer licht op te vangen en kan het verschil softwarematig rechtgezet worden.

Herkenning

Met de P20 Pro introduceerde Huawei AI in de camera, dat is de marketingbenaming voor automatische object- en sceneherkenning. Door te herkennen wat er in beeld is, kan de camera-app automatisch de instellingen en kleurweergave optimaliseren. Bij de P20 Pro leverde dit weleens erg overdreven gesatureerde of bewerkte foto’s op. Bij de P30 Pro is dat wat beter afgesteld en zelfs de portretmodus, die de achter- of voorgrond vervaagt springt automatisch aan. Kleine details als sprieterig haar, koptelefoons en hoofddeksels worden echter weleens gemist, waardoor die ook vervagen. Bij goede lichtomstandigheden valt de P30 Pro niet positief op ten opzichte van de andere smartphones. Sterker nog, je moet handmatig de hdr-functie aanzetten als je donkere en lichte oppervlaktes op één foto wilt zetten. Gek genoeg werkt de AI hierbij nog niet goed genoeg.

huawei p30 pro foto
huawei p30 pro foto
huawei p30 pro foto
huawei p30 pro foto
huawei p30 pro foto

Vijf zoomniveau's van de Huawei P30 Pro: breedbeeld, 1x, 5x zoom, 10x zoom, 50x zoom.

Huawei P30 Pro

10
Score
100
Score: 100

Nokia 9 PureView

Wat meteen opvalt bij de Nokia 9 PureView is de achterkant van het toestel, waar vijf sensoren op zijn gemonteerd: twee rgb-sensoren en drie monochrome sensoren. De TOF-sensor stelt de telefoon in staat de afstand tot verschillende punten te bepalen. Dankzij al deze sensoren kan de Nokia 9 prima diepte vastleggen, maar ook meer licht. De vijf sensoren hebben een resolutie van 12 megapixel, een grootste diafragma van F 1,8, een brandpuntsafstand van 28 mm (omgerekend naar fullframe), een 1/2,9inch-sensor en een pixelgrootte van 1,25 µm. Inzoomen zonder kwaliteitsverlies is echter niet mogelijk, omdat de sensoren hetzelfde zijn.

Nokia 9 PureView
De vijf camera's op de achterzijde van de Nokia 9 PureView zijn ideaal voor scherpte-diepte.

Raw-functie

Maar de camera is nog wel traag, met name als je in raw fotografeert en alle scherptediepte-details bewaart. Een dng-bestand van de camera kan dan zo rond de 40 MB groot zijn. Het hiervan duurt erg lang, tot een volle minuut. Tijdens het opslaan van de foto kun je gerust blijven fotograferen, maar het eindresultaat op je scherm halen, dat kan dus pas na een minuut. Erg frustrerend als je je foto meteen wilt laten zien.

Deze camera’s kunnen wel extreem veel diepte-informatie vastleggen, tot in de kleinste details. Ieder gras- of haarsprietje wordt scherp gehouden – of vervaagd, wat jij wilt. Je kunt dit achteraf nog wijzigen, wat ook het grote formaat van de dng-bestanden verklaart.

Stabilisatie

De telefoon heeft een goede ingebouwde stabilisatie. Zelfs bij langere sluitertijden is het mogelijk om uit de hand te schieten. Bewegingen vastleggen werkt ook erg goed en de camera legt een groot dynamisch bereik (licht en donker) prima vast. Zoomen doet het toestel nog niet heel geweldig: de kwaliteit neemt dan erg af. Wanneer je in een omgeving met weinig licht fotografeert, moet de Nokia 9 wel zijn meerdere erkennen in de andere geteste smartphonecamera’s.

nokia 9 pureview foto
nokia 9 pureview foto

Nokia 9 PureView

6
Score
60
Score: 60

Samsung Galaxy S10+

De Samsung Galaxy S10+ wordt gekenmerkt door drie camera’s aan de achterzijde. Bij de S9+ zaten al twee lenzen aan de achterkant en daar is nu een groothoeklens bij gekomen. Vorig jaar wist de Galaxy S9+ nog onze test te winnen, hoewel de verschillen tussen de smartphones toen klein waren.

Verbeterd

De camera van de S10+ is uitstekend in staat om mooie foto’s te schieten. Ten opzichte van de iPhone Xs zijn de foto’s wat levendiger doordat de kleuren wat sterker verzadigd zijn. Ook in moeilijke lichtomstandigheden presteert de camera best goed.

Er zijn meer verbeteringen toegevoegd, waaronder de scèneoptimalisatie, die dankzij onderwerp- en scèneherkenning de nodige bewerkingen en filters toepast. Ook is er een waarschuwing voor een vuile lens en zijn er nieuwe portretfuncties.

De camera legt situaties met weinig licht prima vast. Niet uitzonderlijk goed, maar zeker ook niet slecht. Ook bevat de camera een portretmodus waarin bijvoorbeeld de huid egaler wordt gemaakt.

Uitstekende camera

Wederom heeft Samsung een uitstekende camera in zijn nieuwste smartphone geplaatst. Hij bevat geavanceerde mogelijkheden, maar lijkt net de nieuwste snufjes en ontwikkelingen te missen. Die heeft Huawei wel in zijn P30 Pro toegepast, waardoor je (als je puur naar de camera kijkt) betere opties hebt dan de S10+.

Galaxy S10+ foto
Galaxy S10+ foto
In alle omstandigheden schiet de Galaxy S10+ prachtige foto's.

Samsung Galaxy S10+

7
Score
70
Score: 70

Waar zijn Sony en LG?

Opvallende afwezigen in deze test zijn Sony en LG. De eerstgenoemde fabrikant weet helaas al veel jaren niet mee te komen met de beste smartphones (inclusief camera). Dat is gek, want Sony levert wel de camerasensoren voor veel andere smartphonefabrikanten. De iPhones, Samsung Galaxy’s, OnePlus-telefoons: allemaal bevatten ze Sony-sensoren. Het lijkt erop dat Sony op zijn eigen toestellen het vooral aflegt vanwege de software die de camera’s aanstuurt. Dat het bewust gebeurt om de eigen camera-divisie niet in de weg te zitten is een hardnekkig gerucht.

Ook LG ontbreekt, terwijl de LG G4 enkele jaren de cameratest nog won. De LG V40 beschikte over een goede camera, maar sprong er onvoldoende uit, ook omdat het toestel al wat ouder is. Over de LG G8S kunnen we nog niet oordelen: de laatste smartphone van LG is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar.

Conclusie

De ontwikkelingen op smartphone-cameragebied gaan onverminderd hard, met Huawei voorop, die uit het niets veruit de beste foto’s schiet en de meeste mogelijkheden biedt, zoals nachtfotografie en zoom. De Galaxy S10+ volgt op ruime afstand, met een camera die in alle omstandigheden goede foto’s schiet en een waardevolle toevoeging biedt met de groothoeklens.

Apples iPhone Xs is een veilige keuze, hoewel de afstand met andere smartphonemakers alsmaar groter lijkt te worden. De opvolger van deze iPhone zal een flinke inhaalslag moeten maken om zich überhaupt te mogen meten met de beste smartphonecamera’s. De Nokia 9 PureView is niet zo revolutionair als de andere PureView-smartphones, maar biedt voor de nabewerkende fotograaf wel veel interessante mogelijkheden.

Pixel 3A

De camera van Googles eigen Pixel-smartphones worden alom geroemd door reviewers. Probleem is echter dat de Pixels nooit in Nederland uit zijn gekomen. Dat is jammer, want de toestellen zijn in het buitenland al buitensporig geprijsd. De prijs om zo’n toestel via grijze import te bestellen ligt nóg hoger. Toch is er goed nieuws: Google heeft onlangs de Pixel 3A aangekondigd, een smartphone met Googles camera én een scherpe prijs van 400 euro. Het wordt beter: de Pixel 3A wordt ook door Google in Nederland uitgebracht. Wanneer dit gebeurt, dat is nog niet bekend.

tabel smartphone cameratest

0 Reactie(s) op: Welke smartphone heeft de beste camera?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.