Welke smartphone heeft de beste camera?

Door: Joris Peterse Joris | 01 juli 2016 07:07

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De camera van je smartphone is een van de belangrijkste onderdelen. Nu vrijwel iedere fabrikant een nieuw topmodel heeft gelanceerd, rijst de vraag wederom welk toestel de aller-allerbeste camera aan boord heeft. Wij namen de proef op de som en testten de zeven beste smartphonecamera's.

Je compactcamera kan niet meer tippen aan de camera van een goede smartphone. Niet alleen omdat je je smartphone altijd op zak hebt, maar ook de kwaliteit van foto's en de directe beschikbaarheid om ze direct te delen met vrienden of op social media, maakt een goede camera een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Lees ook: Dit zijn de beste smartphones van 2016.

Voordat we met de smartphones op pad gingen, moesten we een keuze maken welke toestellen in aanmerking komen voor de beste smartphone-camera. Die keuze was eenvoudig, aangezien we alle toestellen al aan een algemene, individuele test hadden onderworpen. De volgende zeven toestellen sprongen er wat ons betreft uit: Apple iPhone SE (die dezelfde camera heeft als de iPhone 6s), HTC 10, Huawei Nexus 6P, Huawei P9, Microsoft Lumia 950, de LG G5 en de Samsung Galaxy S7. Al deze toestellen zijn dus sowieso de beste keuze als je nu een goede smartphonecamera zoekt. We zijn samen met de collega's van Zoom.nl er op uitgetrokken om te kijken welke camera het best presteert in verschillende omstandigheden.

Waar is Sony?

Zoek je een goede camera, dan ben je bij Sony altijd goed af. Dat maakt de teleurstelling dat Sony het bij z'n smartphones niet goed voor elkaar krijgt des te teleurstellender. De camera van Xperia Z5 scoort beduidend minder dan de zeven gekozen toestellen. Vooral omdat de camera erg traag is, zijn de resultaten vaak mislukt. Het andere toptoestel, de Xperia X is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar onze eerste indruk van de camera van het toestel stelde ons ook wat teleur.

Testmethode

Om de camera's het vuur aan de schenen te leggen zijn we de binnenstad van Haarlem in getrokken. De camera's werden getest onder verschillende omstandigheden: macro, ver af, beweging, zonlicht tegen of juist in de rug. Maar ook binnen met artificieel licht. Hoe komen kleuren uit de verf? Wat zijn de mogelijkheden van de camera-app? Maar ook praktischer, hoe houdt het toestel vast en hoe komen de foto's tot hun recht op het scherm?

Dubbelziend

Een vergelijkbare smartphone-cameratest van de toptoestellen van vorig jaar was relatief eenvoudig. Ieder toestel had één sensor, waarvan die van de LG G4 uiteindelijk all-round als beste uit de bus kwam. De ontwikkelingen gaan razendsnel en fabrikanten experimenteren met dubbele camera's. LG combineert een gewone cameralens met een groothoeklens, waardoor je kunt kiezen welke lens het geschiktst is voor de foto die je wilt maken. Huawei heeft in samenwerking met camerafabrikant Leica een dubbele camera ontworpen, waarvan er één kleurenblind is, waarbij beide camera's tot één eindresultaat komen waar kleurechtheid, diepte en scherpstelling beter tot hun recht komen. Het concept is overigens niet nieuw. HTC probeerde het met de One M8, maar de Taiwanezen wisten deze camera niet lekker uit de verf te laten komen. Andere fabrikanten zoals Apple en Samsung blijven voorlopig traditioneel inzetten op één cameralens die ondanks de beperkte ruimte zo goed mogelijk moet zijn. Drie toestellen sprongen er wat ons betreft uit als beste smartphonecamera's.

Samsung Galaxy S7: Met afstand de mooiste foto's

Samsung heeft de Galaxy S7 uitgerust met een lager (beter) diafragma van f/1.7 en een grotere sensor. Dit houdt in praktijk in dat in donkere omgevingen veel meer licht afgevangen kan worden. Hierdoor komen foto's in moeilijke, donkere omgevingen ook goed uit de verf. De camera is razendsnel, waardoor nauwelijks bewegingsonscherpte ontstaat en de foto's tonen veel detail, wat je goed kunt zien bij macro-fotografie. De kleuren zijn soms wat te gesatureerd (overdreven), maar hierdoor spatten de foto's wel van het scherm, welke overigens ook de concurrentie achter zich laat. We verkiezen echter wel de gewone S7 boven de edge-variant omdat deze stabieler vasthoudt tijdens het fotograferen.

In de moeilijkste licht-omstandigheden (in dit geval binnen mét fel tegenlicht van buiten) staat de S7 zijn mannetje.

LG G5: Voor de gevorderde fotograaf

De camera van de G4 riepen we vorig jaar uit tot beste smartphone-camera. In de G5 vinden we dezelfde camera terug (net als in de Nexus 5X en V10 van LG), maar deze is helaas wel voorbijgestreefd door enkele concurrenten. Desondanks zijn de kleuren en het detail van de G5-camera erg goed. Gevorderde fotografen zullen bovendien erg blij zijn met de extra groothoeklens-camera waarmee je veel meer in een foto kunt vastleggen. Minpunt is wel dat foto's van deze lens wat minder gedetailleerd zijn. Als fotograaf kun je je hart op met de uitgebreide mogelijkheden van de camera-app.

Met de groothoek van de G5 krijg je heel veel op één foto, hoewel er wel een lichte bolling onstaat bij groothoeklenzen.

Huawei P9: Goede camera('s), goede prijs

De prijs van de Huawei P9 ligt zo'n 150 euro lager dan de S7 en G5. Toch weet de dual-cam op de P9 te overtuigen. Warme kleurweergave, ook bij weinig licht komen foto's goed uit de verf en het toestel is in staat de foto's erg snel te schieten. Alleen wanneer tegen zonlicht in gefotografeerd wordt zijn de resultaten wat minder.

Warme kleuren en veel detail bij de P9.