Hoeveel RAM is genoeg voor je smartphone?

© PXimport

Hoeveel RAM is genoeg voor je smartphone?

Geplaatst: 15 maart 2022 - 08:32

Aangepast: 8 maart 2023 - 20:03

Wesley Akkerman

Het werkgeheugen in je smartphone wordt RAM genoemd. RAM staat voor Random Access Memory en is de plek waar smartphones belangrijke gegevens opslaan, die ze snel nodig hebben om goed te kunnen functioneren. De hoeveelheid RAM bepaalt deels hoe snel je smartphone is. Maar is meer werkgeheugen dan bijvoorbeeld altijd beter? Hoeveel RAM heb je eigenlijk nodig in een smartphone?

Meer werkgeheugen betekent dat je meer dingen tegelijkertijd kunt doen op je smartphone, zonder dat je daar al te lang op hoeft te wachten. Je opent met gemak meerdere vensters en pakt de draad meteen weer op waar je gebleven was, nadat je terugschakelt vanuit een andere app. Apps hoeven daardoor minder vaak gegevens te verversen, wat ook weer ten goede komt voor je accu. Die gaat dan langer mee, waardoor je ook minder vaak hoeft op te laden.

Onthoud dat we het hier hebben over een algemene, versimpelde ervaring met een smartphone (Android of iOS). RAM doet namelijk nog veel meer op de achtergrond en wordt voor veel meer processen gebruikt.

Is meer werkgeheugen altijd beter?

Meer werkgeheugen is niet per se beter. Als je een smartphone gebruikt met 2 GB aan werkgeheugen en de belasting vergt niet meer dan dat, dan is 2 GB dus gewoon perfect voor jouw gebruik. Heb je slechts 1 of 1,5 GB tot je beschikking en je belasting komt neer op meer dan dat, dan doe je er goed aan te investeren in een smartphone met meer werkgeheugen (voornamelijk omdat je zelf geen RAM kunt toevoegen, zoals dat wel kan op een computer). 

Je merkt dat je een telefoon te zwaar belast als die heel traag is en lang doet over de taken die je uitvoert. Of wanneer onderdelen niet (meer) goed werken.

Hoeveel RAM is genoeg voor je smartphone?-18713733

© PXimport

Het is ook niet de bedoeling dat je te veel RAM in een telefoon stopt. Want ook vrij werkgeheugen vreet energie en dat gaat dan ten koste van de accuduur. In het verlengde daarvan is het ook niet altijd handig constant het werkgeheugen schoon te vegen. Want apps uit de opslagruimte, en dus niet het werkgeheugen, laden, vreet simpelweg meer energie. Bovendien moet je er zelf ook langer op wachten totdat de handeling voltooid is; al gaat dat om luttele microseconden.

Snelheid en type

Het werkgeheugen is overigens niet alles bepalend voor de snelheid van je smartphone. De processor heeft daar ook veel over te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld een smartphone kopen met 12 GB aan werkgeheugen; maar als de processor niet snel genoeg is, dan heb je er dus vrij weinig aan.

Waar je verder ook op moet letten is het type werkgeheugen. Meestal vind je dit soort informatie niet in de winkel of op winkelpagina’s, waardoor je dus zelf wat meer onderzoek moet doen. Op gespecialiseerde websites tref je vaak meer technische informatie aan over smartphones dan goed voor je is. 

Let tenslotte eens op de afkorting LPDDR, wat staat voor Low power Double Data Rate RAM. De woorden ‘low power’ laten zien dat dergelijk werkgeheugen geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Het getal erachter laat de generatie zien waartoe de RAM behoort. Momenteel kom je vaak generatie 3 of 4 tegen. Maar goedkopere toestellen gebruiken soms LPDDR2.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten