WhatsApp moet datadeling met Facebook (tijdelijk) stoppen

Door: Randolf Bouwma | 28 oktober 2016 14:18

Nieuws

De Europese Commissie (EC) start een onderzoek naar WhatsApp, dat sinds kort veel persoonlijke data deelt met Facebook. Zolang het onderzoek loopt, mag de datadeling niet plaatsvinden.

Dat blijkt uit een open brief van de EC aan Facebook (pdf). "Data wordt sinds kort gedeeld voor marketingdoeleinden, maar veel gebruikers hebben daar in eerste instantie geen toestemming voor gegeven toen ze ooit de gebruiksvoorwaarden accepteerden. Ook stelden beide bedrijven eerder openlijk dat ze nooit data met elkaar zouden uitwisselen, waardoor er nu grote verwarring is ontstaan," zo leest de brief. Lees ook: 5 alternatieven voor WhatsApp

Opt-out

Europa maakt zich zorgen over 'de manier waarop de nieuwe voorwaarden zijn geïntroduceerd'. Dat is namelijk nu op opt-out-basis. Standaard worden zaken als telefoonnummers, contacten en hoe je de app gebruikt, gedeeld met Facebook. Wil je dat niet, dan is uitschrijven daarvoor mogelijk in het instellingenscherm van WhatsApp. Je hebt daar echter slechts een maand te tijd voor.

Duidelijkheid

Overigens zeggen beide partijen dat ze de inhoud van chats niet inzien. Omdat er gebruikt wordt gemaakt van end-to-end-encryptie die bovendien standaard ook ingeschakeld is, kan dat in theorie ook niet. Desondanks wil de Europese Commissie meer duidelijkheid over de verzamelde data. Wat wordt er bijvoorbeeld precies mee gedaan, en aan wie wordt het eventueel verkocht?

Mochten WhatsApp en Facebook geen gehoor geven aan de Europese Commissie, dan is er een kans dat ze een boete opgelegd krijgen. Zeker in het geval wanneer inderdaad blijk dat er privacywetgeving wordt overtreden.

0 Reactie(s) op: WhatsApp moet datadeling met Facebook (tijdelijk) stoppen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.