Wiko View 3 en 3 Pro: is drie keer scheepsrecht?

© PXimport

Wiko View 3 en 3 Pro: is drie keer scheepsrecht?

Geplaatst: 27 juli 2019 - 06:11

Aangepast: 14 december 2022 - 11:12

Rens Blom

Wiko staat bekend om zijn betaalbare Android-smartphones en brengt met de View 3 en View 3 Pro twee nieuwe modellen uit. Computer!Totaal heeft beide toestellen getest en in deze Wiko View 3 review vergelijken we hem met zijn betere, duurdere telg.

De Wiko View 3-serie werd eind februari aangekondigd op het Mobile World Congress (MWC). Wiko zei destijds dat de smartphones in april of mei in de winkels zouden verschijnen. Dat is om onduidelijke redenen niet gelukt, maar inmiddels zijn zowel de Wiko View 3 als de View 3 Pro – beperkt – in Nederland verkrijgbaar. Later presenteerde Wiko ook de View 3 Lite, met een kleiner scherm, minder goede hardware en een adviesprijs van 149 euro.

Op het MWC presenteerde de fabrikant diverse uitvoeringen van de View 3 en 3 Pro, waarbij de verschillen zitten in de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen. Op moment van publicatie verkoopt Wiko beide toestellen echter in slechts één uitvoering. Voor 199 euro krijg je een blauwe View 3 met 3GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. De View 3 Pro heeft een adviesprijs van 249 euro, komt in het antraciet en beschikt over 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslaggeheugen. In de doos zit een plastic hoesje en een smart folio-hoes die o.a. de tijd en meldingen toont als het scherm uitstaat.

Wiko stuurde mij echter een View 3 Pro met 6GB/128GB geheugen op en die variant verschijnt voorlopig niet in Nederland. Op meer werk- en opslaggeheugen na is hij identiek aan de View 3 Pro die hier wel verkocht wordt.

De verschillen tussen de View 3 en de View 3 Pro zijn groot. De Pro-versie heeft een scherper beeldscherm, een snellere processor, meer werkgeheugen en een accu die sneller oplaadt. De camera’s zijn bovendien beter, er is usb-c en nfc aanwezig en de behuizing is luxer. In deze gecombineerde review bespreken we beide toestellen en zoeken we uit of ze allebei een goede koop zijn.

De Wiko View 3 Pro

© PXimport

Ontwerp en schermkwaliteit

Op het eerste gezicht lijken de View 3 en View 3 Pro veel op elkaar. Ze zijn allebei van kunststof gemaakt, hebben een 6,3 inch scherm en zijn voorzien van een glimmende achterkant die ontzettend gevoelig is voor vingerafdrukken. Het grootste verschil is dat de View 3 een micro-usb-poort gebruikt en de Pro-editie usb-c. Vandaag de dag hebben bijna alle concurrerende toestellen usb-c en dat is prettig. Usb-c laadt de accu sneller op, werkt met meer andere apparaten en heeft meer mogelijkheden. Dat Wiko de 199 euro kostende View 3 met micro-usb uitrust, vinden we daarom een slechte bezuiniging.

Verder zijn de verschillen subtiel. De Pro-versie heeft smallere knoppen met reliëf, die daarom wat luxer aanvoelen. De rand onder het display en de inkeping (notch) voor de selfiecamera zijn ook iets smaller. Beide toestellen hebben een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, een luidspreker en een kaartslot voor twee simkaarten en een micro-sd-kaartje. Achterop zit een prima vingerafdrukscanner, al had die van mij wel iets lager gemogen.

Zoals gezegd hebben zowel de View 3 als de View 3 Pro een scherm dat 6,3 inch groot is. Dat is fors en er is daarom veel ruimte. Je kunt prima met twee handen typen, een film kijken of een routebeschrijving zoeken. De smartphone met één hand bedienen is lastig tot onmogelijk.

Het scherm is niet goed afleesbaar in de zon

© PXimport

Op papier verschilt het display van de View 3 Pro op één vlak van de View 3, namelijk de schermresolutie. De View 3 heeft een hd-resolutie en de View 3 Pro full-hd. Een groot verschil. Het scherm van de View 3 oogt niet helemaal scherp, wat je vooral merkt bij het kijken van een film en het lezen van tekst. Alles oogt wat korreliger. Op de View 3 Pro heb je dit niet.

In de praktijk blijken er meer verschillen te zijn tussen de smartphoneschermen, overigens allebei een lcd-paneel. Het display van de View 3 Pro oogt levendiger. Kleuren als rood en blauw springen er meer uit en dat vinden wij wel prettig. Op de View 3 zien kleuren er wat doffer uit.

Beide schermen hebben een vrij lage maximale helderheid. Binnen kan je het display prima aflezen, maar buiten wordt het een stuk lastiger. Toen ik op een zonnige dag grotendeels in de schaduw van een boom zat, waren de View 3 en View 3 Pro niet goed afleesbaar. Veel concurrerende toestellen kunnen de helderheid wat verder opschroeven en duurdere modellen doen het nog veel beter.

Hardware

Onder de motorkap verschillen de smartphones ook. De View 3 gebruikt een goedkopere MediaTek-processor met 3GB werkgeheugen, terwijl de Pro-editie is uitgerust met een krachtigere processor (ook van MediaTek) en 6GB werkgeheugen. Dit is duidelijk merkbaar: laatstgenoemde is een tikje sneller en schakelt eenvoudiger tussen recent gebruikte apps en games. Ook zonder de toestellen direct met elkaar te vergelijken valt op dat de View 3 Pro niet de snelste in zijn prijsklasse is. Overigens is de 6GB-versie van de View 3 Pro nog niet in Nederland te koop en moet je het doen met de 4GB-variant. Extra werkgeheugen zorgt ervoor dat het toestel meer recente apps op de achtergrond draait, maar het verschil tussen 4GB en 6GB is niet heel groot.

Beide Wiko-toestellen hebben in Nederland 64 GB opslagruimte en dat is (meer dan) genoeg voor heel wat apps, games en foto’s. Fijn, helemaal omdat je het geheugen indien gewenst kunt uitbreiden met een micro-sd-kaartje. Ik testte de View 3 Pro dus met 128GB opslagruimte en dat is helemaal royaal.

De accu is met 4000 mAh ook bovengemiddeld groot. Beide toestellen houden het langer dan een drukke dag vol op een acculading. De View 3 gaat zelfs anderhalf tot twee dagen mee, wat komt omdat hij door de lagere schermresolutie minder stroom verbruikt.

Daar staat tegenover dat het opladen via de micro-usb-aansluiting langer duurt. De View 3 Pro is via usb-c sneller vol. De toestellen ondersteunen geen draadloos opladen – concurrerende modellen overigens ook niet.

Goed om te weten is dat de View 3 Pro over een nfc-chip beschikt en de View 3 niet. Een begrijpelijke bezuiniging, maar het maakt de View 3 minder veelzijdig toekomstbestendig dan zijn duurdere telg. Een nfc-chip wordt onder meer gebruikt voor contactloos betalen via je bankieren-app. Een aantal alternatieve toestellen van 199 euro, waaronder de Samsung Galaxy A40, Huawei P Smart (2019) en Nokia 6.1, hebben wel nfc.

De Wiko View 3

© PXimport

Camera's van de View 3

Achterop de Wiko 3 tref je drie camera’s aan en dat is in deze prijsklasse best bijzonder. Naast een 12 megapixel camera voor reguliere foto’s en video’s heeft het toestel ook een 13 megapixel groothoeklens en een 2 megapixel dieptesensor. Veel concurrerende toestellen hebben naast een primaire lens één extra sensor, vaak een dieptesensor. De View 3 is op papier dus completer, maar hoe presteren de camera’s in de praktijk?

Niet zo goed als gehoopt, helaas. De primaire lens gaat regelmatig de mist in, bijvoorbeeld met het focussen op kleinere objecten als een bloem. Schijnt de zon op het toestel dan is de kans groot dat je foto een witte lucht toont in plaats van blauw. Jammer, want onder de juiste omstandigheden maakt de camera prima plaatjes. De groothoekcamera doet wat hij moet doen: een foto schieten waar meer op past dan met de reguliere lens. De fotokwaliteit valt tegen. De belichting vormt een groot probleem en kleuren, waaronder groen, ogen heel anders dan in het echt. Portretfoto’s zien er dankzij de dieptesensor prima uit qua onscherpte, maar de algemene beeldkwaliteit is opnieuw niet indrukwekkend.

De Wiko View 3 Pro

© PXimport

 

© PXimport

Het scherm is niet goed afleesbaar in de zon

© PXimport

 

© PXimport

Wiko View 3 Pro camera

Op de achterkant van de View 3 Pro is ook een driedubbele camera geplaatst en ook hierbij gaat het om een primaire lens, een groothoekcamera en een dieptesensor. Deze fotograferen in respectievelijk 12, 13 en 5 megapixel. De dieptelens heeft dus een iets hogere resolutie, maar dat is niet het enige verschil. De camera’s van de View 3 Pro zijn volgens Wiko anders en moeten betere beelden maken.

In vergelijking met de View 3 maakt de Pro-variant inderdaad mooiere foto’s. Luchten blijven blauw in plaats van wit, focussen op bloemen gaat beter en kleuren ogen realistischer. De groothoeklens is ook beter maar legt kleuren minder accuraat vast dan de primaire lens. De beeldkwaliteit is bovendien duidelijk minder dan van een duurdere smartphone met groothoekcamera, al is dat begrijpelijk. Positieve verrassing is de portretmodus, die hele aardige beelden maakt van bijvoorbeeld een hond.

 

© PXimport

De Wiko View 3

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Wiko View 3 en 3 Pro: is drie keer scheepsrecht?-15082296

© CIDimport

 

© PXimport

Voorop de View 3 zit een 8 megapixel selfiecamera en die maakt aardige plaatjes. Je kunt er ook prima mee videobellen. Verwacht echter geen wonderen. Voor de frontcamera van de View 3 Pro geldt hetzelfde, al is de beeldkwaliteit van de 16 megapixel camera iets beter. Overdag dan, want in het donker is het lastig een bruikbare selfie te maken.

Software

De View 3 en View 3 Pro draaien praktisch dezelfde software. Op moment van publicatie gebruiken beide toestellen Android 9.0 (Pie) met enkele kleine aanpassingen van Wiko. De fabrikant plaatst in het instellingenmenu een extra feature genaamd ‘Wiko functies’. Hier kan je onder andere instellingen van het notificatielampje en het startscherm wijzigen en de eenvoudige stand en gaming modus activeren. Het is ook mogelijk om de navigatie van de smartphone aan te passen. Standaard gebruikt de View 3 (Pro) een terugknop en een balkje voor het startscherm en multitasken. Sommigen vinden dit fijn werken, anderen vallen liever terug op de drie vertrouwde knoppen voor terug, thuis en multitasken.

Op de twee smartphones zijn opvallend genoeg niet dezelfde apps voorgeïnstalleerd. De View 3 komt bijvoorbeeld met Facebook, een geluidsrecorder, Smart Assist en Weer: apps die ontbreken op de View 3 Pro.

Op de peildatum 25 juli draaiden de View 3 en View 3 Pro allebei de beveiligingsupdate van 5 april. Ze lopen dus drie maanden achter. Wiko belooft de smartphones tot minimaal twee jaar na introductie elk kwartaal een update te geven. Dat is overigens een verplichting van Google aan elke fabrikant die Android-toestellen verkoopt. De Wiko View 3-serie wordt dus ook geüpdatet naar Android 10.0 (Q) dat in het najaar uitkomt. Wanneer de toestellen een update krijgen, is echter nog onduidelijk. De ervaring leert dat Wiko hier doorgaans maanden voor nodig heeft.

Wiko View 3 Pro

© PXimport

Wiko View 3 Pro

© PXimport

Wiko View 3 Pro

© PXimport

Conclusie: Wiko View 3 kopen?

Van de buitenkant lijken de Wiko View 3 en View 3 Pro veel op elkaar, maar schijn bedriegt. De Pro-versie is op de accuduur na op alle vlakken beter. Van het scherm en de prestaties tot de camera’s en aanwezigheid van features als nfc en usb-c: de verschillen zijn groot. En dat terwijl het prijsverschil met vijf tientjes eigenlijk niet zo groot is. Wie 250 euro wilt uitgeven aan een nieuwe smartphone, doet met de Wiko View 3 Pro een prima koop. De View 3 weet minder indruk te maken, want met 199 euro op zak ben je beter uit met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A40, Nokia 5.1 Plus en Xiaomi Redmi Note 7.

8,0

Ons oordeel

Wiko View 3 en View 3 Pro

Pluspunten

Weinig aangepaste software

Pro: scherm, features, prestaties, camera's

View 3: veel opslagruimte, accuduur

Minpunten

Lage maximale schermhelderheid

Achterkant krasgevoelig en vingerafdrukmagneet

View 3: prestaties, camera's

View 3: hd-scherm, micro-usb, geen nfc

Conclusie

**Prijs** €199,- en €249,- **Kleuren** Blauw en antraciet **OS** Android 9.0 **Scherm** 6,3 inch lcd (1520 x 720 en 2340 x 1080) **Processor** MediaTek P22-octacore en MediaTek P60 **RAM** 3GB en 4GB **Opslag** 64GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12, 13 en 2 megapixel of 12, 12 en 5 megapixel, 8 en 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps, nfc (Pro) **Formaat** 15,9 x 7,6 x 0,8 en 15,9 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 178 en 184 gram **Overig** micro-usb of usb-c, koptelefoonpoort **Website** [www.wikomobile.com](https://world.wikomobile.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten