Windows Firewall configureren

Door: dennis-gandasoebrata | 04 mei 2012 12:25

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Windows is uitgerust met een ingebouwde firewall. In principe hebt u hier geen omkijken naar: de firewall is standaard ingeschakeld en maakt gebruik van standaardinstellingen. Maar welke mogelijkheden hebt u als u de firewall meer naar uw hand wilt zetten en instellingen wilt aanpassen? In deze cursus gaan we dieper in op deze opties.

In de tijden voor Service Pack 2 van Windows XP, leverde een firewall op de pc u nog flinke kopzorgen op. Windows had deze toen nog niet zelf ingebouwd. Een firewall is als het ware een soort portier van het netwerk- en internetverkeer van uw pc, deze poort stond standaard wagenwijd open voor dubieus in- en uitgaand verkeer. Het installeren van een firewall was daarom essentieel voordat u zich op internet kon begeven. Gelukkig is er sinds Windows XP SP2 een vrij basale firewall ingebouwd. We bespreken in dit artikel het instellen van de firewall voor Windows Vista en 7. Standaard is de firewall in Windows Vista en Windows 7 ingeschakeld. U opent de instellingen van de firewall via het Configuratiescherm. Hebt u Windows 7? Open het menu Start en klik op Configuratiescherm. Kies Systeem en beveiliging / Windows Firewall. Hebt u Windows Vista? Open het menu Start en kies Configuratiescherm. Klik op Beveiliging / Windows Firewall.

De ingebouwde firewall van Windows 7.

1. Instellingen aanpassen

Normaal gesproken ziet u weinig van Windows Firewall, hij is immers op de achtergrond actief. Soms is de beveiliging wel zichtbaar. Zo toont de firewall een melding bij een geblokkeerd programma. U kunt invloed uitoefenen op de meldingen. In Windows 7 klikt u in het hoofdvenster van Windows Firewall op Instellingen voor meldingen wijzigen. U vindt deze optie links in het venster. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee netwerklocaties: Thuis- of bedrijfsnetwerken (particulier), en Openbare netwerken. Wilt u niet dat een melding wordt getoond als de firewall een programma tegenhoudt, dan haalt u het vinkje weg bij de optie Melding weergeven als Windows Firewall een nieuw programma blokkeert. Klik op OK.

In Windows Vista klikt u in het hoofdvenster van Windows Firewall op Windows Firewall in- of uitschakelen. Kies het tabblad Uitzonderingen en haal het vinkje weg bij de optie Melding weergeven als Windows Firewall een nieuw programma blokkeert.

Bepaal of Windows Firewall een melding moet tonen bij een geblokkeerd programma.

2. Toegang van programma's regelen

U kunt handmatig programma's en Windows-onderdelen toegang geven tot internet. Hebt u Windows 7? In het hoofdvenster van Windows Firewall kiest u links voor Een programma of onderdeel toegang geven via Windows Firewall. Er wordt een lijst getoond met zowel programma's als onderdelen van Windows. Daarnaast vindt u twee kolommen: Thuis/werk (Particulier) en Openbaar. Zodoende kunt u per netwerklocatie bepalen of er mag worden gecommuniceerd. Waarschijnlijk kunt u nog niet direct aanpassingen maken, hiervoor moet u eerst klikken op Instellingen wijzigen. Plaats een vinkje bij de onderdelen die u toegang tot internet wilt geven. Als het u niet direct duidelijk is om welk programma of welk onderdeel het gaat, selecteert u de regel en klikt u op Details. U kunt ook een eerder toegevoegd programma uit de lijst halen. Selecteer het en klik op de knop Verwijderen.

Staat een programma niet in de getoonde lijst, dan kunt u het alsnog toestaan om contact te leggen met de buitenwereld. Klik in hetzelfde venster op de knop Een ander programma toestaan. Selecteer vervolgens het programma, en bevestig met een klik op Toevoegen. Staat het niet in deze lijst? Klik op de knop Bladeren en wijs het programmabestand aan. Selecteer het programma of onderdeel dat u wilt bewerken en klik links op de knop Netwerklocatietypen. Plaats een vinkje bij de locatie waarop de instelling van toepassing is. Klik op OK om de instelling op te slaan.

In Windows Vista klikt u op Een programma via Windows Firewall toestaan (links in het venster). Klik op de tab Uitzonderingen. In de lijst vindt u standaardprogramma's en -onderdelen waarvoor u de toegang kunt beheren. Selecteer een vermelding en klik op Eigenschappen om de details te bekijken. U kunt ook zelf programma's en poorten toevoegen. Klik op de knop Programma toevoegen, of op Poort toevoegen. Een nieuw venster wordt geopend, waarin u de instellingen kunt opgeven.

Geef een programma of onderdeel toegang tot de verbinding.

3. Firewall selectief uitschakelen

U kunt de Windows Firewall selectief inzetten. Zo stelt u bijvoorbeeld in dat de firewall in geval van een openbare netwerklocatie, alle binnenkomende netwerkverbindingen moet blokkeren (inclusief de verbindingen in de lijst met toegestane programma's). En u kunt de firewall volledig uitschakelen als u van een privénetwerk of bedrijfsnetwerk gebruikmaakt. In het hoofdvenster van Windows Firewall klikt u links op Windows Firewall in- of uitschakelen. U vindt hier wederom de twee netwerklocaties Thuis/bedrijf en Openbaar. Om de firewall af te sluiten, kiest u voor Windows Firewall uitschakelen. Het netwerkverkeer wordt nu niet meer gecontroleerd. Wilt u dat alle binnenkomende verbindingen voor een bepaalde netwerklocatie worden geblokkeerd, dan plaatst u een vinkje bij Alle binnenkomende verbindingen blokkeren, inclusief verbindingen in de lijst met toegestane programma's.

U kunt de ingebouwde firewall van Windows per netwerklocatie uitschakelen.

Netwerklocatie aanpassen

Als u voor het eerst verbinding maakt met een netwerk, vraagt Windows om wat voor netwerklocatie het gaat. U kiest hierbij tussen Thuisnetwerk, Bedrijfsnetwerk of Openbaar netwerk. Op basis van deze keuze worden de juiste netwerkinstellingen (waaronder de instellingen van de firewall) toegepast. Hebt u zich bedacht, en wilt u het netwerktype na afloop alsnog aanpassen? Open het Configuratiescherm en kies Netwerk en internet / Netwerkcentrum. In het vak De actieve netwerken weergeven klikt u op de huidige netwerklocatie (bijvoorbeeld Bedrijfsnetwerk) en selecteer u het gewenste type: Thuisnetwerk, Bedrijfsnetwerk of Openbaar netwerk. Onder in het venster vindt u nog een optie: Alle netwerken waarmee de computer in het vervolg verbinding maakt als openbaar netwerk instellen en deze vraag niet meer stellen. Gebruik deze optie als u niet telkens gevraagd wilt worden wat voor locatie het is, maar alle nieuwe verbindingen als openbaar wilt instellen.

3 Reactie(s) op: Windows Firewall configureren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 augustus 2014 20:10 Anoniem
  omg! cant picture how quick time pass, after August, ber months time already and Setempber may be the 1st Christmas season in my location, I genuinely really like it! eddbgacaedebcgae
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 mei 2015 20:46 Anoniem
  Op dit moment hebben wij een thuisnetwerk nu hebben wij het volgende probleem.

  Als onze dochter met haar windows 8 PC inlog voor internet en een of andere website bezoekt dan kunnen de andere PC's en Macbook en imac niet het internet op, waarbij aangeven wordt dat er wel een verbinding is.
  Zet mijn onze dochter het inter uit dan kan iedereen weer internetten.

  wij hebben van alles geprobeerd maar wij komen er niet uit.

  Kunt u ons aub helpen.

  H.Zandwijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2015 20:26 Anoniem
  Fckin awesome things here. I am very glad to see your article. Thanks a lot and i'm looking forward to contact you. Will you please drop me a mail? eceaefcdakkebaed
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.