Windows Live Movie Maker

Door: Robbin Ooijevaar | 26 juni 2012 15:33

Apps & Software

We maken massaal filmpjes met mobiele telefoons, tijdens concerten, feestjes en andere belevenissen. Dit resulteert in losse flarden van korte fragmenten. Videobewerken is tijdrovend, maar er is een eenvoudige snelle tussenweg: filmpjes aan elkaar plakken. Dit geeft een beter resultaat dan talloze losse stukjes. In deze snelstart nemen we filmpjes die geschoten zijn tijdens een feestje en plakken ze aan elkaar tot een 'uncut' samenvatting van de avond.

1. Windows Live Movie Maker

Als u een legale Windows-versie hebt, mag u Windows Live Movie Maker gebruiken. We bespreken de stappen in Windows 7. De stappen wijken mogelijk iets af in andere Windows-versies. Windows Live Movie Maker is onderdeel van Windows Live Essentials. Doorloop de installatie zeer aandachtig, om te voorkomen dat u overbodige programma's installeert! Kies tijdens de installatie voor Zelf de programma's kiezen die geïnstalleerd moeten worden en vink bij voorkeur alleen Photo Gallery Movie Maker aan. De snelste manier om uw filmpjes samen te voegen met Movie Maker is door de videobestanden van tevoren klaar te zetten in een map. We plaatsen de filmpjes van het feestje in de map 'Verjaardag David' op het bureaublad.

Voorkom dat er ongewenste Microsoft-programma's en instellingen op uw systeem komen: wees voorzichtig tijdens de installatie.

2. Project opslaan

Start Windows Live Movie Maker en sla het filmproject direct op. Met de toetscombinatie Alt+f activeert u het basismenu. Kies hierin voor Project opslaan om het filmproject te bewaren. Met de toetscombinatie Ctrl+s kunt u het project steeds tussentijds bewaren. Het projectbestand is een ander bestand dan het daadwerkelijke filmbestand. Bewaar het projectbestand in dezelfde map als de filmbestandjes van uw telefoon, dan hebt u alles netjes op één plek staan. Sleep uw filmbestanden één voor één naar het Windows Live Movie Maker-venster. Het programma toont een voorbeeldweergave en plakt het beeld netjes achter elkaar. U kunt met Windows Live Movie Maker ook titels toevoegen, effecten kiezen, foto's gebruiken en nog veel meer. Dit alles is leuk, maar omdat we snel klaar willen zijn, laten we de extra functies links liggen.

3. Eén filmbestand

Gebruik de afspeelknop om uw creatie te bekijken en sleep de filmfragmenten (de filmpjes van uw mobieltje) eventueel naar de juiste plek. Tevreden? Activeer opnieuw het basismenu via Alt+f en kies Film opslaan / Aanbevolen voor dit project. Bewaar het filmbestand met een duidelijke naam in dezelfde map als de losse filmpjes. U kunt de film afspelen door op het filmbestand te dubbelklikken. Het is ook mogelijk om uw creatie vanuit Windows Live Movie Maker op internet te plaatsen. Het programma ondersteunt sociale netwerken zoals Facebook en YouTube. Helaas is hier wel een Windows Live Account voor nodig. U kunt uw film ook handmatig publiceren op internet. Windows Live Movie Maker bewaart de video als wmv-bestand. U kunt deze indeling overzetten naar een formaat voor uw mobiele telefoon of tablet, door gebruik te maken van het eveneens gratis programma Freemake Video Converter.

Windows Live Movie Maker is zeer geschikt om korte filmpjes aan elkaar te plakken tot één geheel.

3 Reactie(s) op: Windows Live Movie Maker

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 september 2013 09:42 Anoniem
  maar ik heb een apple
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2015 17:58 Anoniem
  Kan je ook in Windows Movie maker een ander bestand doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 19:42 Anoniem
  hoe kan ik een wmv bestand bekijken op telefoon
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.