Windows Phone 7.5-smartphones

Door: Jeroen Boer | 01 juni 2012 13:39

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Eind 2010 introduceerde Microsoft Windows Phone 7, de opvolger van Windows Mobile 6.5. In deze eerste uitvoering zaten nogal wat onvolkomenheden en het besturingssysteem was officieel niet in Nederland beschikbaar. In Windows Phone 7.5 heeft Microsoft een hoop verbeterd aan Windows Phone en Nederlands toegevoegd aan het besturingssysteem. Wij testen zeven Windows Phone-toestellen.

Eind 2011 is Windows Phone 7.5 officieel in Nederland geïntroduceerd. Opvallend aan Windows Phone is dat het startscherm uit tegels bestaat: de zogenaamde Live-tegels. Deze gaan we ook terugzien in Windows 8, dat later dit jaar verschijnt. De Live-tegels fungeren als pictogram om een app te starten, en tegelijkertijd als widget voor statusupdates van de app. U leest meer over de interface van Windows Phone 7.5 op onze website.

Is de prijs belangrijk?

We hebben onze test gebaseerd op gemiddelde straatprijzen voor losse toestellen. Nu is het in de praktijk vaak nog zo dat u het toestel 'gratis' bij een telefoonabonnement krijgt. Toch zal een toestel dat een lagere straatprijs heeft, eerder 'gratis' zijn bij een goedkoper abonnement. Het loont trouwens de moeite om na te gaan of het niet goedkoper is om het toestel zelf aan te schaffen in combinatie met een sim-only-abonnement. U rekent hiervoor simpelweg de totale kosten uit die u kwijt bent na één of twee jaar.

Overeenkomsten

Microsoft stelt qua hardware strikte eisen aan Windows Phone-toestellen, om de gebruikservaring zo gelijk mogelijk te maken. Zo heeft het scherm altijd een resolutie van 480 x 800 pixels en zijn de op het toestel aanwezige knoppen door Microsoft bepaald. Ook intern vormen Windows Phone-smartphones een redelijke eenheidsworst. De processor is altijd een Snapdragon van Qualcomm. In de eerste generatie was dat er eentje uit de S1-serie, bij de huidige toestellen is het een S2-variant. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de toestellen. De fabrikant is uiteraard vrij in de keuze van het schermpaneel. Hoewel de toestellen bijna allemaal dezelfde processor hebben, zijn de kloksnelheden wel verschillend en lopen deze uiteen van 1 GHz tot 1,5 GHz. Toch komen er wel verschillen in de gebruikservaring aan. De Nokia Lumia 610 die binnenkort te koop is, wordt het eerste toestel dat een beetje afwijkt. Zo loopt de processor op 800 MHz en heeft het toestel 256 MB werkgeheugen. Sommige apps werken dan ook niet op de Lumia 610.

Een minder duidelijk verschil zit er in de aanwezige sensoren. Een Windows Phone-toestel kan een accelerometer (versnellingsmeter), gyroscoop en digitaal kompas aan boord hebben. De versnellingsmeter is altijd aanwezig, de gyroscoop en het kompas vinden we alleen in wat duurdere toestellen terug. De accelerometer en gyroscoop worden gebruikt voor het bepalen van de oriëntatie en bewegingen van het toestel, bijvoorbeeld bij het besturen van een spelletje. Een toestel dat naast de accelerometer ook een gyroscoop aan boord heeft, is nauwkeuriger in staat om bewegingen te registeren. Het digitale kompas komt vooral van pas bij navigatie. Het toestel kan de oriëntatie van uw auto dan al bepalen als u stilstaat. Een voordeel van Windows Phone is dat de updates via Microsoft verlopen. Nu is Zune wellicht niet ieders favoriete software, maar het is qua updaten nog altijd beter dan de eigen updatesoftware van sommige fabrikanten.

Apple was de eerste die op de micro-simkaart overstapte en inmiddels maken ook andere fabrikanten de overstap van mini-sim naar micro-sim. In de tabel hebben we het gebruikte formaat opgenomen. Verder laat de tabel u ook zien of het toestel tethering ondersteunt. Dit is het delen van de 3G-internetverbinding via wifi, zodat u bijvoorbeeld op uw notebook kunt internetten via de verbinding van uw telefoon. Windows Phone 7.5 ondersteunt tethering, maar een fabrikant kan ervoor kiezen om dit niet te implementeren. Wij hebben overigens toestellen getest die direct van de fabrikant afkomstig zijn. Het zou zo kunnen zijn dat sommige telefoonproviders alsnog besluiten om tethering uit te laten schakelen op de toestellen die zij leveren.

Toekomst Windows Phone

Later dit jaar komt Microsoft met een update voor Windows Phone met als codenaam Apollo. Apollo is hoogstwaarschijnlijk Windows Phone 8. Er komt waarschijnlijk ondersteuning voor dualcore-processors en nieuwe schermresoluties. Ook zou het mogelijk moeten worden om geheugenkaartjes te gebruiken. Helaas ziet het er naar uit dat Windows Phone 8 niet op de huidige Windows Phone-toestellen zal werken.

Samsung Omnia W

Bij de lancering van Windows Phone 7 bracht Samsung met de Omnia 7 een (toen) high-end-toestel op de markt. Windows Phone 7.5 is voor Samsung de gelegenheid om met een goedkoper toestel te komen. Dat goedkopere blijkt hem vooral in de materiaalkeuze van de behuizing en de schermgrootte te zitten, want de rest van het toestel is gewoon goed. Dit toestel heeft een AMOLED-scherm van 3,7 inch. AMOLED is door de goede zwartwaarde en felle kleuren uitermate geschikt voor Windows Phone. Toch heeft het gebruikte AMOLED-scherm ook een nadeel. De subpixels zijn namelijk niet volgens het RGB-principe gerangschikt. In plaats daarvan wordt een PenTile-rangschikking gebruikt, waarbij er in het scherm twee keer zoveel groene subpixels aanwezig zijn als rode of blauwe subpixels. Iedere pixel heeft dus niet de beschikking over een gelijk aantal rode, groene en blauwe subpixels, waardoor het beeld bij sommige kleuren een beetje korrelig oogt. Er zijn ook AMOLED-schermen - zoals Samsungs Super AMOLED Plus - die RGB gebruiken, onder andere de aanstaande Nokia Lumia 900 is hiervan voorzien. Opvallend voor een 'budgettoestel' is dat de Omnia W een accelerometer, gyroscoop en kompas alle mogelijke sensoren aan boord heeft. Ook een camera aan de voorzijde ontbreekt niet, waardoor dit een erg compleet Windows Phone-toestel is. Het enige nadeel dat we kunnen bedenken is dat de normale camera middelmatige foto's schiet. DIt is een erg goed toestel, zeker als u geen waarde hecht aan de camera.

Samsung Omnia W

Straatprijs € 336,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Super AMOLED-scherm

Gyroscoop en kompas

Camera aan de voorzijde

Minpunten

Camera middelmatig

0 Reactie(s) op: Windows Phone 7.5-smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.