Windows screenshot maken

Door: Robbin Ooijevaar | 20 januari 2012 15:01

Apps & Software

Een screenshot kan handig zijn als u een Windows-foutmelding op een forum wilt plaatsen of iets leuks tegenkomt op internet. Het maken van een screenshot is eenvoudiger dan u denkt. We bespreken drie methoden, zodat u zelf kunt bepalen welke u wilt gebruiken.

1. PrintScreen-toets

De truc met de PrintScreen-toets werkt in alle Windows-versies. Na het indrukken van deze toets lijkt het alsof er niets gebeurt. Op de achtergrond maakt Windows wel degelijk een foto van uw complete beeldscherm. Deze wordt tijdelijk bewaard op het klembord dat ook gebruikt wordt voor het kopiëren en plakken van tekst. Start nu de beeldbewerker Paint op via Start / (alle) Programma's / Bureau-accessoires. U kunt Paint ook starten via de toetscombinatie Windows-toets+R. Typ in het venster mspaint en druk op Enter. U plakt de schermafdruk met de toetscombinatie Ctrl+V in Paint waarna u de afbeelding kunt opslaan op de gebruikelijke manier. De indelingen jpg en png zijn het meest gangbaar. Handig om te weten: met de toetscombinatie Alt+PrintScreen maakt u een schermopname van het actieve venster in plaats van uw complete beeldscherm.

Paint werkt in alle Windows-versies en leent zich goed om een schermafdruk te bewaren.

2. Windows 7

In Windows 7 hoeft u geen capriolen met Paint uit te halen om een scherm­afdruk te bewaren. Het toverwoord is Knipprogramma. U vindt Knipprogramma via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires. U kunt Knipprogramma nog sneller starten door op de Windows-toets te drukken en de eerst paar tekens van het woord te typen. Meestal is knipp voldoende, bevestig met de entertoets. Het scherm wordt vaag en de muisaanwijzer verandert in een markeergereedschap. Hiermee kunt u een gedeelte van uw scherm selecteren voor het screenshot. Vervolgens verschijnt de schermafbeelding in Knipprogramma. Bewaar de afbeelding als jpg- of png-bestand via Bestand / Opslaan als. Gebruik de knop Nieuw als u nog een schermafdruk wilt maken. Wel dient u de afbeelding eerst op te slaan als u deze wilt bewaren, anders gaat het beeld verloren.

3. Smartphone

Op fora en sociale netwerken duiken steeds vaker screenshots op die met een camera of mobiele telefoon zijn gemaakt. Als de kwaliteit niet belangrijk is, kan dit een gebruiksvriendelijke manier zijn.­ Een foto maken met bijvoorbeeld een iPhone heeft als voordeel dat u het beeld direct op Facebook of een andere website kunt plaatsen zonder tussenkomst van de computer. Hebt u de scherm­afbeelding wel nodig op uw pc of notebook? Dan kunt u het fotobestand mailen naar uw eigen mailadres. Met deze truc haalt u nooit de kwaliteit van een 'echte' schermafdruk met Paint of Knipprogramma, maar snelheid is gegarandeerd en dat kan handig zijn als u iets leuks of opmerkelijks tegenkomt op een website.

Geen zin in Paint of Knipprogramma? Maak een schermafdruk met uw smartphone!