X-Tel 9500: Hoe extreme is deze extreme smartphone? (Video)

Door: Jelle Peterse Jelle Peterse | 06 januari 2016 08:26

Review

De X-Tel 9500 is volgens X-Systems de meest geavanceerde Extreme Smartphone. Met een 4,7-inch FullHD scherm, twee gigabyte RAM en een Quad-core 1.4 gigahertz CPU is het een prima Android toestel. De vraag is of het toestel zo Extreme is, als X-Systems ons doet willen geloven.

None

X-Tel 9500

Door: X-Systems

Prijs: €519

OS: Android 4.4 (KitKat)

Scherm: 4.7Inch HD (1920×1080) IPS

Processor: Quad-Core 1.4GHz CPU (Qualcomm Snapdragon 400)

RAM: 2 GB

Batterij: 3800mAh

Camera: 13.0MP (achter) 5.0MP (voor)

Connectiviteit: 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11B/G/N

Formaat: 15 x 7,6 x 1,5 cm

Gewicht: 320 gram

Website: extreme-smartphone.com

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Robuust
 • Scherm
 • Minpunten
 • Oudere Android-versie
 • Waterschade

Oké, first things first: specificaties. De X-Tel 9500 draait op Android KitKat uit 2013. Wat niet ideaal is, maar het kan ermee door. Het 4,7 inch scherm is daarentegen wel super scherp en helder, dus een pluspuntje erbij. Standaard heeft de smartphone 16 gigabyte aan opslag, wat uiteraard uitgebreid kan worden met een microSD kaart. Ook ondersteunt 'ie Bluetooth 4.0 en dual-SIM, wat voor sommigen wellicht handig is. Al met al een prima Android smartphone, ondanks de wat verouderde software. Lees ook: Huawei Nexus 6P - De beste Android-smartphone van 2015.

Gemaakt voor extreme situaties

Je merk overal aan dat de smartphone gemaakt is voor extreme situaties. Ten eerste heeft X-Systems de software geoptimaliseerd. Zo kun je vanuit elke app een SOS-menu starten, waarmee je direct een noodnummer kunt bellen. Maar het meeste is dit te zien aan de hardware. De telefoon voelt robuust en ziet er zeker niet uit alsof er voorzichtig mee om hoeft te gaan. En dat deden we dan ook niet.

De smartphone moet tegen een stootje kunnen, dus hebben we hem een paar keer per ongeluk laten vallen. Het is een geruststelling dat de telefoon nog werkt als hij uit je broekzak valt, maar ook wat hardere klappen kon hij prima aan. Dus viel hij weer, en weer, en weer, en weer... Onder normale omstandigheden overleeft de smartphone een val dus met gemak.

Volledig waterdicht

Laten we nu maar eens kijken hoe waterbestendig hij is. We begonnen makkelijk, en hielden hem onder de kraan. Een waterdichte smartphone zou dit zeker moeten overleven. Het scherm was zoals verwacht onbruikbaar toen er water overheen liep, maar zodra we de kraan uitzetten werkte het weer zoals vanouds.

Tijd voor wat grover geschut dan maar. Van een beetje regen smelten we niet, maar misschien van een duik in het water wel. Volgens de fabrikant kan de smartphone dertig minuten onder water blijven. We zullen zien... Helaas is het scherm wederom niet bruikbaar onder water, dus vergeet die prachtige onderwaterfoto's maar als je de camera niet al had geopend, maar verder leek de telefoon niet echt onder de indruk te zijn van dat beetje water.

De X-Tel 9500 is volgens X-Systems volledig waterdicht.

Zou onze diepzeeduik invloed hebben gehad op de prestaties van de telefoon? Op het eerste gezicht: nee, helemaal niet! Hij werkt nog zoals eerst; geen vreemde glitches in het scherm, of enig ander teken van water. Positief verrast dus!

Of toch niet?

Althans, tot een uurtje of wat later. Onderweg naar mijn vriezer om te kijken of de telefoon ook nog tegen wat ijs kan, kwam ik tot de ontdekking dat de telefoon met geen mogelijk meer aan te krijgen was. Ik heb voor het diepzeeduiken oprecht alle klepjes hard aangeduwd, en het klepje voor de SIM- en microSD kaart extra vastgedraaid. Eens achter de klep kijken dan maar.

Er was toch wat water naar binnen gelekt.

Tot mijn verbazing was er wel wat water naar binnen gelekt, maar niet doorgedrongen tot de gevoelige onderdelen omdat het werd tegengehouden door een rubberen strip.

Conclusie

Opladen had geen zin: er was geen leven meer te bekennen. Tot zover de waterdichte telefoon. Voor industriële omgevingen waar veel stof en vet is, of een grote kans bestaat dat je telefoon een stoot krijgt, is het oprecht een prima ding. Echter blijft het geen goed idee om met je smartphone een duik te nemen, helaas.

Update: reactie van X-Systems

In een reactie laat X-Systems weten dat de "levenloze telefoon" komt door een bug in de aangepaste Android-versie, waardoor de telefoon in een soort off-line modus lijkt te gaan. Dit schijnt niet te liggen aan onze water test, er zijn een aantal toestellen die totaal nooit of te nimmer zijn blootgesteld aan water en toch hetzelfde probleem vertonen.

Een dag later hebben we de telefoon aan de oplader gehangen, waarna hij na een paar uur plotseling weer tot leven kwam. Sindsdien werkt de telefoon weer prima. Het lijkt dus inderdaad om een bug te gaan.

X-Systems werkt aan een oplossing en zal dit door middel van een kleine software-update oplossen. Ook is een nieuwe Android-versie onderweg: de telefoon is binnenkort te gebruiken met Android 5.1.

1 Reactie(s) op: X-Tel 9500: Hoe extreme is deze extreme smartphone? (Video)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 januari 2016 14:11 Anoniem
  Allereerst willen wij graag onze waardering geven aan het team van Computertotaal voor de review.

  Wij vinden het geweldig om te zien dat het toestel nagenoeg al jullie testen zonder enige moeite heeft doorstaan. Helaas is het bij ons al reeks bekend dat een "enkeling" van de X-Tel 9500 serie het probleem vertoond om in een soort van off-line modus te gaan, dit is een bug binnen onze aangepaste Android versie. Dit probleem van de off-line modus heeft niks te maken met het blootstellen aan water, daarom staan wij nog steeds volledig achter onze kwaliteit. Momenteel is ons team druk bezig dit probleem binnen Android te verhelpen en is uiteindelijk gemakkelijk te verhelpen via een simple update.

  Daarnaast hebben wij van meerdere mensen de vraag gekregen voor een nieuwere versie van Android op onze X-Tel smartphones. Binnenkort is het mogelijk om verschillende modellen te verkrijgen met Android 5.1. Voor meer informatie of vragen kunt u ons bezoeken en bereiken via onze website: www.xsystems-store.com

  Met vriendelijke groet,
  X-Systems
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.