Xperia XZ en Xperia X Compact

Door: Joris Peterse | 02 september 2016 08:31

Hands-on

Sony heeft de Z-serie achter zich gelaten en is overgestapt op een nieuwe reeks: Xperia X. Alhoewel. De Xperia XZ heeft beide. Ook het tweede toestel dat Sony toonde heeft een bekende naam, de Xperia X Compact. Wij kregen de mogelijkheid om de toestellen tijdens de IFA uit te proberen.

Bekend voorkomende namen dus. Maar het uiterlijk van beide toestellen is ook onmiskenbaar van Sony. Allebei de smartphones beschikken echter over subtiele verschillen. De randen rondom het toestel zijn van rond aflopend kunststof gemaakt en ook het scherm loopt hier mooi afgerond in over. Hierdoor liggen beide toestellen prima in de hand, maar zijn ze dus ook net even anders dan hun voorgangers, die wat platter en rechthoekiger overkomen.

De achterkant is van metaal en is ook mooi afgewerkt. Toch voelt het toestel voornamelijk wat ‘plastic’ aan, omdat je hem bij zijn kunststof randen vastpakt. De randen hebben weer de kenmerkende klepjes, voor bijvoorbeeld het plaatsen van de sim- en geheugenkaart. Ze maken de Xperia XZ tevens waterdicht. De X Compact heeft deze eigenschap helaas niet.

De Xperia XZ voelt stevig in de hand.

Met de tijd mee

Het heeft even geduurd, maar ook Sony komt nu ook met de nieuwe usb-c-aansluiting aan de onderkant van de toestellen. Beide toestellen beschikken over dezelfde camerasensor, die we op de Xperia X (review) ook al zagen, maar helaas niet wildenthousiast over waren. Toch zijn er kleine verbeteringen toegepast. Optische beeldstabilisatie is verbeterd en scherpstellen gaat met een rgb-sensor en een laser-autofocus. In praktijk merkten we inderdaad dat scherpstellen snel en nauwkeurig werkte en de foto’s van prima kwaliteit lijken, maar niet zo indrukwekkend als van bijvoorbeeld de Galaxy S7.

De Sony-toestellen draaien op Android 6.0.

Verschillen

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen beide toestellen. Allereerst natuurlijk het formaat. De Xperia X Compact is… compact. Dankzij zijn 4,6 inch scherm. Een fijn formaat, voor iedere tas en broekzak.

De Xperia XZ heeft het wat meer gangbare 5,2 inch formaat. De schermen ook helder en hebben een erg indrukwekkende kleurweergave. Wel jammer is dat de Compact-variant een vrij lage schermresolutie heeft van slechts 1280 bij 720, ondanks het kleine scherm is het wel zichtbaar. De Xperia XZ heeft een Fulld HD-schermresolutie. Wat prima is, alleen schiet het net even tekort als je het toestel ook voor VR wilt gebruiken.

Ook qua specificaties scoort de compact iets minder. De processor is iets trager. In praktijk werkte beide toestellen echter vlot, maar benchmarks en praktijktests zullen tijdens een uitgebreide test laten zien hoe het toestel echt presteert. Dat de specs van de Compact-versie iets minder zijn, is goed te praten. De prijs van het toestel ligt namelijk zo’n 250 euro lager dan de Xperia XZ, die zo’n 700 euro gaat kosten. Beide toestellen beschikken verder over 3 GB werkgeheugen en 32 GB aan opslag, dat tevens uitbreidbaar is met een geheugenkaart.

De Xperia X Compact is... compact.

X naar Z

De Xperia XZ is een krachtig toestel, met de nieuwe SnapDragon 820-processor. Maar toch vraag ik me een beetje af wat waarom hij uitgebracht wordt, aangezien de Xperia X net is uitgekomen. De toestellen zijn erg vergelijkbaar.

Voorlopigheid conclusie

We zijn vooral onder de indruk van de Xperia X Compact. Het is een prachtig toestel voor een gunstige prijs (450 euro). Genoeg om de smartphone vast te nomineren voor een Tech Award. Ook zijn we positief gestemd over de Xperia XZ. Ook dit toestel oogt ontzettend mooi, en werkt snel.

Alleen is de prijs en zijn bestaansrecht naast de Xperia X een pijnpunt. Hetzelfde geldt voor de camera-sensor van de Xperia XZ en X Compact. De Xperia X Compact verschijnt halverwege september voor 450 euro. De Xperia XZ komt in oktober uit en gaat zo’n 700 euro kosten.

0 Reactie(s) op: Xperia XZ en Xperia X Compact

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.