Zo maak je zelf ringtones voor iOS 7

Door: Martin Gijzemijter | 03 februari 2014 09:45

How To

De iPhone maakt veel dingen makkelijk. Het maken van een eigen ringtone hoort daar echter niet bij. Maar het kán wel en wij vertellen je hoe.

In een eerder artikel op deze website, hebben we je laten zien waar je de 'oude' ringtones terugvindt in iOS 7. Maar wist je dat je ook ringtones kunt maken op basis van de nummers die je hebt gekocht?

Omslachtig

Een jaar of tien (misschien zelfs vijf nog) was het de normaalste zaak van de wereld om je favoriete liedje te gebruiken als ringtone. Immers, die Nokia-tune was je na een week ook wel zat. De iPhone heeft veel dingen makkelijker gemaakt, maar het toevoegen van een ringtone absoluut niet. Geen ramp, want een eigen ringtone maken doet anno 2014 bijna niemand meer. Maar mocht je het wél willen, dan maakt Apple het je niet bepaald makkelijker. Gelukkig zijn er nu apps die het enigszins vereenvoudigen, maar het blijft een omslachtige klus. Maar dan heb je dus wél als één van de weinigen een gepersonaliseerde ringtone.

Het maken van een ringtone voor een oude telefoon was makkelijker.

Ringtone Maker downloaden

Het proces bestaat uit twee delen: een ringtone maken, en de ringtone vervolgens op je iPhone zien te krijgen. Om de ringtone te maken download je Ringtone Maker (een gratis app).

Wanneer de app start, druk je op Select a song to start. Vervolgens selecteer je een liedje uit je Aankopen en kom je in het bewerkmenu terecht. Met de bovenste schuifregelaar bepaal je waar in het liedje de ringtone moet beginnen (met de plus- en mintoetsen verschuif je een seconde), en bij lengte laat je vervolgens weten hoe lang de ringtone moet duren.

Met Fade In / Fade Oud bepaal je of de ringtone abrupt moet beginnen en eindigen of dat dat soepeltjes mag gaan. De knop Advanced laten we met rust, want zodra je die inschakelt kun je ringtones van langer dan 30 seconden maken, maar daar moet je dan wel een in-app aankoop voor doen.

Druk op de afspeelknop om je ringtone te beluisteren. Tevreden? Klik dan op de knop Opslaan daarnaast. Het liedje is nu beschikbaar via iTunes File Sharing.

Met Ringtone Maker bouw je een liedje razendsnel om tot ringtone.

Ringtone gebruiken

Nu komt het omslachtige deel. Want de logische stap zou zijn om het liedje nu te selecteren bij je ringtones, maar zo werkt het niet. Je moet de ringtone eerst downloaden van je iPhone en deze er vervolgens weer mee synchroniseren (erg onlogisch, maar het zij zo).

Start iTunes en koppel je iPhone aan je computer. Klik op het toestel rechtsboven in iTunes en vervolgens op het tabblad Apps. Scroll nu omlaag naar het appje Bestandsdeling en zoek RMaker. Wanneer je daarop klikt zie je rechts de ringtone staan die je hebt gemaakt als m4r-bestand (het ringtone-formaat). Sleep het bestand naar de Windows Verkenner of je desktop.

Ga nu terug naar het hoofdoverzicht van iTunes (dus je muziekbibliotheek op je pc of Mac) en sleep het m4r-bestand naar iTunes, waarna het automatisch als ringtone wordt herkend. Navigeer nu weer naar je iPhone in iTunes en klik op het tabblad Tonen, alwaar je een vinkje zet bij Synchroniseren. Wanneer je nu synchroniseert wordt je ringtone automatisch tussen de andere ringtones geplaatst en kun je deze selecteren.

Daarna moet je deze opslaan op je pc en weer terugsynchroniseren, heel omslachtig.

4 Reactie(s) op: Zo maak je zelf ringtones voor iOS 7

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 februari 2014 10:21 Anoniem
  Wat een gedoe….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2014 16:52 Anoniem
  Een ringtone maken op je Mac in Garageband is een fluitje van een cent en daarna in je iPhone zetten is nog makkelijker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2014 17:44 Anoniem
  Je wat-voor-verkenner?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2014 12:48 Gwijers98
  Hallo ik heb een iphone 4 met ios 7.1.2. Maar hoe kan ik gedownloade muziek via een app naar itunes zetten zodat ik de nummers van mp3download naar de muziek app can de iphone zelf kan zetten? Vroeger wist ik hoe ik dat moest doen via mijn ipod touch 4gen en laptop (ios4 ongeveer) maar itunes is veel veranderd dus ik kom er niet meer uit
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.