Zet je Android-telefoon in als beveiligingscamera

Door: koen-vervloesem | 16 januari 2014 15:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De camera op je Android-telefoon is in staat om meer te doen dan leuke kiekjes schieten. Waarom zet je deze niet in als beveiligingscamera in je huis of op het dashboard van je auto? Hoe je dat configureert leggen wij je in deze how to uit.

Er bestaan heel wat Android-apps die de camera van je telefoon inzetten als uitgebreid beveiligingsmiddel, zowel voor thuis als in de auto. Daarmee kan je jouw oude Android-telefoon een tweede leven geven en inzetten als beveiligingscamera of dashcam (dashboardcamera).

Zo'n complete camera-applicatie is veel uitgebreider dan nodig is, hij doet veel meer dan alleen video opnemen. Daarom kan je beter voor een app kiezen die zich specifiek op de gewenste situatie richt: een beveiligingscamera in huis of een mobiele camera op het dashboard van je auto.

De camera van je smartphone kan voor meer ingezet worden dan het maken van wat leuke foto's.

Is een dashcam legaal?

Als je een dashcam in je auto monteert, is dat dan wel legaal? Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is er geen enkel probleem: je mag filmen op de openbare weg, want iedereen heeft recht op vrije nieuwsgaring, niet alleen journalisten. Je hoeft ook geen sticker met "Let op: cameratoezicht" op je auto te plaatsen, want die verplichting geldt volgens Engelfriet alleen voor camera's die ergens opgehangen of neergezet zijn om de hele dag op dezelfde plaats te filmen.

Zodra je jouw opgenomen filmpjes publiceert, kom je wél juridische obstakels tegen. Wie herkenbaar in beeld is op je filmpje, kan immers een beroep doen op zijn recht op privacy. En met een herkenbare nummerplaat is het filmpje onderworpen aan de Wet bescherming persoonsgegevens.

Gelukkig zijn de beelden van een dashcam wel bruikbaar als bewijs, dus je kunt ermee aangifte doen bij de politie als je een ongeval meemaakt. (Bron: http://ct.link.ctw.nl/aeb)

Een dashcam met AutoGuard Blackbox

Een dashcam is in Nederland nog niet zo populair, maar je kent het wellicht van al die Russische filmpjes op YouTube. In Rusland verplichten verzekeringsmaatschappijen om een dashcam te gebruiken tijdens het rijden.

Er bestaan speciale compacte camera's die je op de voorruit bevestigt, maar waarom zou je daar geld aan uitgeven als je misschien nog een oude Android-telefoon hebt liggen die je niet meer gebruikt? De camera in je telefoon volstaat voor video-opnames en met de ingebouwde gps kan je in principe je locatie opslaan en later op een kaartje bekijken, samen met de beelden.

Een interessante app als dashcam is AutoGuard Blackbox (http://ct.link.ctw.nl/bbx). Zoals de naam al zegt maak je hiermee van je Android-telefoon een zwarte doos die alles registreert. Het is een gratis app, maar sommige functionaliteiten zijn alleen beschikbaar als je AutoGuard Pro Unlocker (http://ct.link.ctw.nl/bbu) koopt voor 2,19 euro. Dan kan je de app bijvoorbeeld in de achtergrond draaien, zodat je jouw telefoon gelijktijdig voor navigatie of telefoongesprekken kunt gebruiken. Bovendien worden er dan geen advertenties meer getoond.

AutoGuard Blackbox is gratis, maar in Google Play vind je ook een betaalversie met extra functionaliteit.

De first run wizard vraagt je om een hele reeks basisinstellingen in te geven, zoals de eenheid van afstand (kilometer of mijl), of er constant video moet opgeslagen worden of enkel bij een botsing, of video's van een ongeval altijd gearchiveerd moeten worden of niet en welk telefoonnummer gebeld moet worden bij een botsing. Je kunt ook instellen dat audio opgenomen wordt samen met de video, maar dan kan je niet gelijktijdig telefoneren met je Android.

Daarnaast geef je in hoeveel opslagruimte de app maximaal mag gebruiken voor de opnames. Gearchiveerde video's worden nooit verwijderd, maar als de opgegeven ruimte overschreden wordt, worden de andere video's verwijderd in volgorde van ouderdom. Je kiest tot slot ook hoe vaak de video opgeslagen wordt.

Met een oude Android-telefoon, een autohouder en AutoGuard Blackbox heb je een dashcam.

Je telefoon als dashcam: praktisch?

Als je jouw Android-telefoon als dashcam gebruikt, moet je op een aantal praktische zaken letten. Continu filmen zal de batterij van je telefoon snel leegzuigen, dus je kunt de telefoon maar beter op de aanstekeraansluiting van je auto aansluiten. Bovendien heb je een autohouder nodig die de camera van je telefoon niet bedekt. Je moet misschien even zoeken naar de juiste houder voor je telefoon - of met wat handigheid een gat boren in je huidige houder.

Met sommige dashcam-apps kan je tegelijk met de dashcam ook de gps gebruiken voor navigatie en bellen, wat handig is omdat je dan maar één toestel in je auto nodig hebt. Uiteraard bestaan er ook gespecialiseerde dashcams die je op het dashboard of aan de binnenspiegel van je auto bevestigt. Het voordeel is dat zo'n dashcam minder opvalt en tegenwoordig vind je ook al vrij betaalbare modellen.

Tegenwoordig zijn de instapmodellen van gespecialiseerde dashcams al redelijk betaalbaar.

2 Reactie(s) op: Zet je Android-telefoon in als beveiligingscamera

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2014 00:45 Carbolino
  Is er zo geen alternatief voor iPhone?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2015 15:34 Anoniem
  " In Rusland verplichten verzekeringsmaatschappijen om een dashcam te gebruiken tijdens het rijden." Is dat echt waar? Of maken de beelden het makkelijker om je recht te halen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.