Zet je Android-telefoon in als beveiligingscamera

© PXimport

Zet je Android-telefoon in als beveiligingscamera

Geplaatst: 16 januari 2014 - 13:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Koen Vervloesem

De camera op je Android-telefoon is in staat om meer te doen dan leuke kiekjes schieten. Waarom zet je deze niet in als beveiligingscamera in je huis of op het dashboard van je auto? Hoe je dat configureert leggen wij je in deze how to uit.

Er bestaan heel wat Android-apps die de camera van je telefoon inzetten als uitgebreid beveiligingsmiddel, zowel voor thuis als in de auto. Daarmee kan je jouw oude Android-telefoon een tweede leven geven en inzetten als beveiligingscamera of dashcam (dashboardcamera).

Zo'n complete camera-applicatie is veel uitgebreider dan nodig is, hij doet veel meer dan alleen video opnemen. Daarom kan je beter voor een app kiezen die zich specifiek op de gewenste situatie richt: een beveiligingscamera in huis of een mobiele camera op het dashboard van je auto.

 

© PXimport

De camera van je smartphone kan voor meer ingezet worden dan het maken van wat leuke foto's.

Is een dashcam legaal?

Als je een dashcam in je auto monteert, is dat dan wel legaal? Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is er geen enkel probleem: je mag filmen op de openbare weg, want iedereen heeft recht op vrije nieuwsgaring, niet alleen journalisten. Je hoeft ook geen sticker met "Let op: cameratoezicht" op je auto te plaatsen, want die verplichting geldt volgens Engelfriet alleen voor camera's die ergens opgehangen of neergezet zijn om de hele dag op dezelfde plaats te filmen.

Zodra je jouw opgenomen filmpjes publiceert, kom je wél juridische obstakels tegen. Wie herkenbaar in beeld is op je filmpje, kan immers een beroep doen op zijn recht op privacy. En met een herkenbare nummerplaat is het filmpje onderworpen aan de Wet bescherming persoonsgegevens.

Gelukkig zijn de beelden van een dashcam wel bruikbaar als bewijs, dus je kunt ermee aangifte doen bij de politie als je een ongeval meemaakt. (Bron: http://ct.link.ctw.nl/aeb)

Een dashcam met AutoGuard Blackbox

Een dashcam is in Nederland nog niet zo populair, maar je kent het wellicht van al die Russische filmpjes op YouTube. In Rusland verplichten verzekeringsmaatschappijen om een dashcam te gebruiken tijdens het rijden.

Er bestaan speciale compacte camera's die je op de voorruit bevestigt, maar waarom zou je daar geld aan uitgeven als je misschien nog een oude Android-telefoon hebt liggen die je niet meer gebruikt? De camera in je telefoon volstaat voor video-opnames en met de ingebouwde gps kan je in principe je locatie opslaan en later op een kaartje bekijken, samen met de beelden.

Een interessante app als dashcam is AutoGuard Blackbox (http://ct.link.ctw.nl/bbx). Zoals de naam al zegt maak je hiermee van je Android-telefoon een zwarte doos die alles registreert. Het is een gratis app, maar sommige functionaliteiten zijn alleen beschikbaar als je AutoGuard Pro Unlocker (http://ct.link.ctw.nl/bbu) koopt voor 2,19 euro. Dan kan je de app bijvoorbeeld in de achtergrond draaien, zodat je jouw telefoon gelijktijdig voor navigatie of telefoongesprekken kunt gebruiken. Bovendien worden er dan geen advertenties meer getoond.

 

© PXimport

AutoGuard Blackbox is gratis, maar in Google Play vind je ook een betaalversie met extra functionaliteit.

De first run wizard vraagt je om een hele reeks basisinstellingen in te geven, zoals de eenheid van afstand (kilometer of mijl), of er constant video moet opgeslagen worden of enkel bij een botsing, of video's van een ongeval altijd gearchiveerd moeten worden of niet en welk telefoonnummer gebeld moet worden bij een botsing. Je kunt ook instellen dat audio opgenomen wordt samen met de video, maar dan kan je niet gelijktijdig telefoneren met je Android.

Daarnaast geef je in hoeveel opslagruimte de app maximaal mag gebruiken voor de opnames. Gearchiveerde video's worden nooit verwijderd, maar als de opgegeven ruimte overschreden wordt, worden de andere video's verwijderd in volgorde van ouderdom. Je kiest tot slot ook hoe vaak de video opgeslagen wordt.

 

© PXimport

Met een oude Android-telefoon, een autohouder en AutoGuard Blackbox heb je een dashcam.

Je telefoon als dashcam: praktisch?

Als je jouw Android-telefoon als dashcam gebruikt, moet je op een aantal praktische zaken letten. Continu filmen zal de batterij van je telefoon snel leegzuigen, dus je kunt de telefoon maar beter op de aanstekeraansluiting van je auto aansluiten. Bovendien heb je een autohouder nodig die de camera van je telefoon niet bedekt. Je moet misschien even zoeken naar de juiste houder voor je telefoon - of met wat handigheid een gat boren in je huidige houder.

Met sommige dashcam-apps kan je tegelijk met de dashcam ook de gps gebruiken voor navigatie en bellen, wat handig is omdat je dan maar één toestel in je auto nodig hebt. Uiteraard bestaan er ook gespecialiseerde dashcams die je op het dashboard of aan de binnenspiegel van je auto bevestigt. Het voordeel is dat zo'n dashcam minder opvalt en tegenwoordig vind je ook al vrij betaalbare modellen.

 

© PXimport

Tegenwoordig zijn de instapmodellen van gespecialiseerde dashcams al redelijk betaalbaar.

Onderweg

Wanneer je nu de weg op moet, plaats je je gsm in de autohouder. Klik in het hoofdvenster van AutoGuard Blackbox op Start. Je kunt dan nog enkele instellingen kiezen, zoals voor de flits en focus en of er gefilmd wordt of periodiek foto's genomen worden. Klik op het bolletje linksonder om de opname te starten.

Rechtsboven wordt een kadertje van Google Maps getoond met je huidige locatie, terwijl in het midden het beeld getoond wordt. Rechts onderaan krijg je informatie over je snelheid te zien. De opname stopzetten doe je door nog eens op het bolletje linksonder te klikken. Wanneer je een ongeluk hebt gehad, klik je op het uitroepteken. Je kunt dan met een druk op de knop het ingestelde noodnummer bellen of er een sms naar sturen.

 

© PXimport

Ben je tegen een andere auto gebotst? AutoGuard Blackbox toont je automatisch het noodnummer.

Een nadeel is wel dat de opname in de gratis versie automatisch stopgezet wordt wanneer een andere app op de voorgrond komt. Nog een reden dus om AutoGuard Blackbox niet op je primaire telefoon te draaien, maar op een oude telefoon die je nergens anders voor gebruikt. Wanneer je de betaalde versie koopt, kan je AutoGuard Blackbox wel op je huidige telefoon gebruiken.

Een andere eenvoudige, handige functie is de knop Snap, waarmee je vanuit de app een foto kunt maken. Dat is bedoeld voor als je bijvoorbeeld een ongeval hebt en foto's wilt nemen als bewijsmateriaal voor de verzekering. Ga daarna naar Gallery om al je foto's te bekijken en druk op het blauwe icoontje om een actie met die foto te voltooien, zoals het uploaden naar een album op je Picasa-account.

Hetzelfde kan je met je video's doen als je in het hoofdscherm van AutoGuard Blackbox op Video klikt, een video selecteert en dan Share kiest: je kunt dan je video's naar je YouTube-account uploaden. Bij de video's waar een ongeval gebeurd is, is de begintijd en duur overigens in het rood weergegeven.

 

© PXimport

De video van je dashcam upload je eenvoudig naar YouTube of een andere website.

Alles automatisch

Het leuke aan AutoGuard Blackbox is dat heel wat taken geautomatiseerd kunnen verlopen, zodat je nergens meer aan hoeft te denken. Klik in het hoofdscherm op Settings. Als je in de Basic settings je Google-account selecteert, de app toegang tot het account geeft en dan Auto Upload aanvinkt, worden je video's automatisch na de opname naar YouTube geüpload.

Helemaal onderaan onder Emergency contact settings kan je Instant call aanvinken. Je telefoon detecteert automatisch een botsing dankzij de accelerometer en opent dan de telefoonkiezer zodat je sneller het alarmnummer kunt bellen. De gevoeligheid van de accelerometer stel je in onder Sensor settings, waar je overigens ook kunt instellen dat de app automatisch een opname start als je de telefoon in je car dock of autolader stopt en automatisch de opname stopt wanneer je de telefoon eruit haalt.

Een beveiligingscamera met IP Webcam

Een andere interessante situatie is dat je jouw oude Android-telefoon thuis als beveiligingscamera inzet. Daarvoor kan je de gratis app IP Webcam gebruiken (http://ct.link.ctw.nl/ipw), dat een videostream van de telefooncamera via internet bereikbaar maakt.

De werking hiervan heeft eigenlijk niet veel uitleg nodig: de app toont je wat voor de hand liggende instellingen zoals de resolutie, kwaliteit en oriëntatie. Je doet er hier ook goed aan een login en wachtwoord aan te maken, omdat anders iedereen toegang tot je camera krijgt. Het is handig ook Stream on device boot aan te vinken, zodat je beveiligingscamera weer actief wordt wanneer je telefoon onverwachts herstart.

Klik tot slot helemaal onderaan op Start server. Op het scherm dat verschijnt, klik je op How do I connect? om het webadres van je camera te zien. Dat is gelijk aan http://IP:8080/, waarbij IP staat voor je IP-adres. Dit kan zowel een intern IP-adres zijn, als een extern IP-adres, waardoor je ook buitenshuis het beeld kunt zien.

 

© PXimport

Met IP Webcam maak je van elke Android-telefoon een beveiligingscamera.

Neem het beeld op je computer op

IP Webcam zelf is een eenvoudige app die geen beeld kan opslaan. Dat kan je wel in IP Cam Viewer, die je normaal gezien op een andere smartphone of tablet draait. Maar als je IP Cam Viewer langdurig beeld laat opnemen, zal de lokale opslag al snel niet meer volstaan. Gelukkig kan je het beeld van de app ook op je computer opslaan. In VLC media player gaat dat als volgt: klik op het menu Media / Netwerkstream openen..., vul de url van de videostream van IP Webcam in om het beeld te tonen en druk dan op de opnameknop.

 

© PXimport

Bekijk het beeld van je beveiligingscamera in VLC.

IP Cam Viewer

Als je het webadres bezoekt in je browser, kan je het videobeeld rechtstreeks in je browser bekijken. De webpagina toont ook uitgebreide instructies over hoe je het beeld in andere software bekijkt. Een handige viewer voor Android, iOS en BlackBerry is IP Cam Viewer (http://ct.link.ctw.nl/icv), waarmee je diverse IP-camera's op je smartphone of tablet kunt bekijken, zelfs meerdere tegelijk.

Klik op het plus-icoontje om een camera toe te voegen, kies als type IP Camera, DVR, NVR, bij Make geef je Android in en bij Model kies je als type IP Webcam for Android. Vul dan het IP-adres van je Android-telefoon in en als poort 8080. In de extra opties kan je indien gewenst instellen dat de app een geluidje afspeelt als er beweging gedetecteerd wordt of als deze alleen maar beeld opneemt wanneer er beweging is. Klik op Save en ga een scherm terug, waarna je het beeld van je Android-telefoon te zien krijgt.

 

© PXimport

Voeg je Android-telefooncamera aan IP Cam Viewer toe.

Als je meerdere camera's hebt toegevoegd in IP Cam Viewer, kan je hun beelden gezamenlijk bekijken in de Matrix View. Schakel in Manage Cameras alle camera's in die je wilt bekijken en orden ze in je gewenste volgorde. Handig is dat IP Cam Viewer enorm veel cameratypes ondersteunt, zodat je tegelijk het beeld van je eigen Android-beveiligingscamera, van een professionele IP-camera en van een publieke videofeed kunt bekijken in één scherm. Een tablet met een groot scherm is dan wel nuttig.

 

© PXimport

Bekijk het beeld van je Android-beveiligingscamera op je tablet.

Gebruik je telefoon als webcam

Een andere interessante toepassing van IP Webcam is dat je jouw telefoon als webcam voor je computer kunt gebruiken, bijvoorbeeld om te videobellen in Skype. Daarvoor installeer je op Windows het programma IP Camera Adapter (http://ct.link.ctw.nl/ica). Het is een speciale driver die elke netwerkcamera die MJPG-beelden in Windows ondersteunt, toegankelijk maakt alsof het een usb-camera is.

Vul in de instellingen bij Camera feed url http://IP:8080/videofeed in, waarbij IP het IP-adres van je telefoon is. Vul indien nodig de gebruikersnaam en het wachtwoord in en klik op Autodetect om de resolutie van de camera te detecteren. Klik op OK, waarna je de camera kunt gebruiken in elk Windows-programma dat de DirectShow API voor usb-camera's ondersteunt.

 

© PXimport

Je kunt je Android-telefoon zelfs als webcam gebruiken in Windows.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten