Je pc met smartphone bedienen dankzij Unified Remote

Door: Gertjan Groen | 08 april 2021 12:05

How To

Gebruik je de pc om bijvoorbeeld een filmpje te bekijken, presentatie te geven of als muziekspeler? Dan is het erg praktisch als je dat alles ook op afstand kunt bedienen. Een van de meest uitgebreide apps daarvoor is Unified Remote. We laten zien hoe je je pc met smartphone bedienen kunt.

Vaak genoeg hebben we mensen zien worstelen met de bediening van PowerPoint-slides en gedacht: dat kan beter. Uiteraard zijn er handige accessoires bedacht, maar het kan ook zonder. Er bestaan uiteenlopende apps voor de smartphone om je slides te bedienen, die vaak net zo goed werken. Voor deze workshop zochten we echter een app die veel breder inzetbaar is. Het geven van presentaties is immers niet ieders hobby. We kwamen uit bij Unified Remote dat – zeker als volledige versie – van een smartphone of tablet een meer dan volwaardige afstandsbediening voor je pc of laptop maakt. Hiermee kun je niet alleen door slides bladeren, maar ook bijvoorbeeld je mediaspeler bedienen, programma’s op afstand starten, door bestanden bladeren, muis- of toetsenbordacties geven, het volume regelen of de pc uitzetten.

1 Installatie

Unified Remote bestaat uit twee onderdelen: een app voor je smartphone of tablet en een klein serverprogramma dat je op de pc installeert. De app is beschikbaar voor Android en iOS (iPhone en iPad). Er is een volledige versie die eenmalig 4,99 euro kost, maar ook een gratis versie. Op de website worden de verschillen duidelijk toegelicht. De gratis versie biedt achttien verschillende afstandsbedieningen, de volledige versie heeft er meer dan veertig! Onder Android maakt de betaalde versie overigens ook deel uit van Google Play Pass, het abonnement van Google voor apps en games. Dit abonnement kost 4,99 euro per maand, maar de eerste maand is op het moment gratis, zodat je deze en veel andere apps gratis kunt proberen. Het serverprogramma kun je hier downloaden . Deze software is niet alleen voor Windows, maar ook voor macOS en Linux beschikbaar. Heb je de app en software geïnstalleerd, dan zal je pc normaliter automatisch door de app worden gevonden. Dat gaat via het netwerk, maar kan ook via bluetooth.

De app is zowel voor Android als iPhone en iPad verkrijgbaar.

2 Toetsenbord en muis

Met deze afstandsbediening kun je comfortabel de mediaspeler op de pc bedienen.

De app toont na het maken van de verbinding direct een zestal afstandsbedieningen, waarvan er vijf in de gratis versie zijn opgenomen. De eerste heet Basic Input, waarmee je van de smartphone een muis en toetsenbord maakt. Veeg je met de vinger over het scherm, dan zie je direct de muis op de pc meebewegen. Tik op het scherm om het indrukken van de linkermuisknop te simuleren, of tik twee keer voor de rechtermuisknop. Om te scrollen kun je met twee vingers over het scherm slepen. Je kunt bij deze afstandsbediening ook een toetsenbord oproepen via een icoontje, zodat je vanaf de smartphone tekst op de pc kunt invoeren. Verder kun je een balk met mediatoetsen oproepen om de muziekspeler te bedienen of het volume te regelen. Dat laatste gaat nog veel makkelijker met de afstandsbediening Media. Die laat in het groot de belangrijkste mediatoetsen zien, zodat je deze comfortabel kunt bedienen. Verder is er nog de afstandsbediening Keyboard, die het hele scherm met een qwertytoetsenbord vult, al werkt die het best als je het toestel horizontaal houdt.

3 Systeembeheer

Er zijn enkele handige afstandsbedieningen vooraf geïnstalleerd die voor systeembeheer van pas komen. Zo kun je via Power de pc afsluiten, herstarten, vergrendelen en laten slapen of ontwaken. Als de pc wake-on-lan ondersteunt, kun je deze op afstand inschakelen. Met File Manager kun je door alle schijfstations bladeren en mappen op de pc en bestanden openen – op de pc. Dit is vooral praktisch om op afstand bijvoorbeeld een video te openen. Er zijn ook bestandsbeheeracties mogelijk, zoals het verwijderen, knippen, kopiëren en plakken van bestanden. Ook handig is de afstandsbediening genaamd Screen die (in tegenstelling tot alle hierboven genoemde afstandsbedieningen) helaas niet gratis is. Hiermee kun je spieken op het scherm van je pc. Je kunt hierbij slepen om een specifiek gedeelte te zien of in- en uitzoomen. Heb je een opstelling met meerdere schermen, dan kun je in de app het gewenste scherm selecteren.

4 Meer afstandsbedieningen

Er zijn uiteraard meer afstandsbedieningen beschikbaar die je eenvoudig via het plusteken kunt toevoegen. Ze zijn verdeeld over rubrieken als Input, Media, Presentation en Utility. Zet je bijvoorbeeld PowerPoint Basic erbij, dan heb je precies de toetsen die nodig zijn om een presentatie in PowerPoint te starten of te beëindigen en door de slides te bladeren. Voor nog wat meer controle kun je  PowerPoint Advanced toevoegen. Er zijn verder speciale afstandsbedieningen voor bekende mediatoepassingen als Plex, MusicBee, Spotify, Winamp, VLC, YouTube en een handjevol meer. Ze bieden vaak wat meer dan de universele Media-afstandsbediening, die uiteraard meestal ook werkt. Verder zijn er afstandsbedieningen voor bekende browsers. We probeerden die voor Chrome. Deze geeft opties als het terug- of vooruit bladeren, scrollen door een pagina, bladeren door tabbladen, in- en uitzoomen of het openen van een nieuw tabblad. Er zijn ook afstandsbedieningen voor Firefox, Opera en Internet Explorer met vergelijkbare mogelijkheden. Raakt het overzicht met afstandsbedieningen wat te vol? Je kunt een afstandsbediening verbergen door er lang op te drukken.

Met deze afstandsbediening voor Chrome kun je de browser bedienen.

5 Extra’s

Via een instellingenscherm kun je enkele extra voorkeuren opgeven.

Er zitten nog meer handigheidjes in Unified Remote. Heeft je smartphone bijvoorbeeld een infrarood-oogje, dan kun je deze app gebruiken om commando’s naar bijvoorbeeld je tv of stereo te sturen. Dat kan onder meer door de code te leren via je originele afstandsbediening. Ook is er een mogelijkheid voor spraakbediening. 

Verder komt Unified Remote met enkele widgets die je op een startscherm kunt zetten voor snellere toegang. In het menu van Unified Remote, dat je bereikt via het icoontje linksboven, vind je extra instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld omschakelen naar een donker thema of extra opties voor de verbinding en muis instellen. Voorts biedt het serverprogramma een zogeheten Manager die je kunt openen met een browser. Daarin kun je de status en verbindingen bekijken. Ook kun je de toegang afschermen door het instellen van een wachtwoord, dat dan steeds nodig is om verbinding te kunnen maken. Of dat nodig is, hangt uiteraard van je situatie af. Verder kun je via deze Manager de configuratie voor individuele afstandsbedieningen aanpassen.

1 Reactie(s) op: Je pc met smartphone bedienen dankzij Unified Remote

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 april 2021 19:39 rveijkwwnl
  lees dit eerst eens goed door voordat je zomaar een smartphone gaat koppelen met je PC. want je veroorzaakt hier een heel groot veiligheidsprobleem mee, want de risico's die men daarmee neemt zijn voor Dummies totaal niet in te schatten meer.

  https://www.wandera.com/is-my-phone-really-more-secure-than-my-computer/

  Alleen DUMMIES gedragen kinderlijk, zijn jullie nu Dummies of niet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.