Zo doe je dat: Streamen op je mobiel

Door: mark-swarts | 04 april 2014 14:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De één doet niets anders terwijl de ander de mogelijkheid altijd negeert: streamen op je smartphone. Het laden van filmpjes, muziek en radiozenders is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Met de komst van het mobiele breedbandinternet, 4G, zijn HD-video's en muzikale afspeellijsten razendsnel geladen.

Tip 01: Dataverbruik

Als je thuis je computer, tablet of smartphone gebruikt en verbonden bent met je lokale thuisnetwerk, dan maakt het niet uit hoeveel je down- en uploadt via de internetverbinding. Een datalimiet is (in de meeste gevallen) verleden tijd. Wanneer je echter je smartphone of tablet mee naar buiten neemt en overschakelt van wifi naar 3G of het nieuwere 4G internet, dan moet je wel oppassen.

Bij een mobiel abonnement kun je meestal kiezen om ook een databundel af te sluiten. Je mag dan een bepaalde hoeveelheid megabytes of gigabytes gebruiken voor een vast bedrag per maand. Verbruik je meer data, dan betaal je hier extra voor of wordt de snelheid drastisch teruggeschroefd.

Het streamen van multimedia kost heel wat data. Een YouTube-filmpje in HD verbruikt ongeveer 6 MB per minuut, één liedje op Spotify 5 MB en videobellen (bijvoorbeeld via Skype) 1 MB per minuut. Om inzicht te houden op je dataverbruik is het verstandig om een app te downloaden die hier inzicht in geeft. My Vodafone, My T-Mobile, Telfort Bel Status, MijnKPN en Mijn Hi zijn voorbeelden van datatellers van telecomleveranciers.

Tip 01 Met de app van je provider krijg je inzicht in dataverbruik.

Tip 02: Delen in thuisnetwerk

Wanneer je thuis bent, is het handig als je media kunt streamen naar je mobiele telefoon over je lokale thuisnetwerk. We gaan ervan uit dat je mediacollectie thuis op een computer, NAS of mediaspeler staat en via wifi gedeeld wordt. Je dient er allereerst voor te zorgen dat Windows het delen van bestanden toestaat.

Ga daarvoor naar het Netwerkcentrum, wat je opent door met de rechtermuisknop op het netwerklogo in het systeemvak te klikken en te kiezen voor Netwerkcentrum openen. Klik links in beeld op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Schakel hier de netwerkdetectie en bestands- en printerdeling in.

Je kunt de bestanden nu op een smartphone bekijken. Afhankelijk van het merk en type is er wellicht al een app geïnstalleerd waarmee je gedeelde media in het lokale netwerk kunt zien. Wij werken in dit artikel verder met Plex, een totaaloplossing voor mediastreaming die werkt op pc, Mac, iOS, Android en Windows Phone 7.

De benodigde software vind je hier en in je applicatiewinkel. Plex doorzoekt je apparaat naar media en deelt het automatisch en snel.

Tip 02 Schakel netwerkdetectie en bestandsdeling in voor het streamen.

Tip 03: Online media streamen

In tip 02 zag je dat je met Plex je eigen (gedownloade) bestanden kunt streamen binnen je thuisnetwerk. Maar wat als die bestanden niet op je computer of NAS staan, maar je ze online raadpleegt? Bijvoorbeeld via Spotify, Netflix, VLC Streamer of TuneIn.

Goed nieuws: elke populaire video- of muziekdienst is ook op je mobiele apparaat perfect te gebruiken. Bij Spotify heb je hier wel een premium abonnement voor nodig. Als je thuis bent, pas je het best de instellingen van je smartphone aan om optimaal van je lokale breedbandverbinding gebruik te maken, de standaardinstellingen zijn namelijk gemaakt voor mobiel verbruik. In de Spotify-app doe je dit als volgt. Ga naar Instellingen en kijk bij Geluidskwaliteit. Je vindt hier drie dingen die je kunt instellen: Streaming, Downloaden en Downloaden via 2G/3G.

Thuis zet je zowel Streaming als Downloaden op Extreme kwaliteit. De optie Normale kwaliteit komt van pas als je op stap gaat omdat deze instelling veel minder data uit je databundel verbruikt. Het downloaden van offline beschikbare afspeellijsten via 2G/3G (en dus muziekbestanden) staat al standaard uit. Dergelijke instellingen vind je bij veel apps voor streaming media terug, dus controleer deze altijd om hoge telefoonrekeningen te voorkomen.

Tip 03 De juiste mobiele instellingen zorgen voor minder dataverbruik.

Tip 04: Nederlandse tv

De app van de Nederlandse Publieke Omroep komt mooi van pas als je live Nederland 1, 2 of 3 wil kijken en gemiste programma's wil terugkijken. Hiermee kun je ook de publieke radiostations streamen. Niet alleen thuis, maar ook onderweg. De app is verkrijgbaar voor de iPhone en iPad, Windows Phone-toestellen en Android-apparaten.

In de app kun je bij het instellingenmenu de kwaliteit voor onderweg en thuis apart aangeven, zodat je de kwaliteit niet hoeft aan te passen als je het huis uitgaat, zoals dit bij bijvoorbeeld Spotify wel nodig is. Wel zo handig, je kunt het dan ook niet vergeten. Standaard staat de beeldkwaliteit van de NPO-app bij 3G op Laag en bij wifi op Hoog. Ziggo-abonnees kunnen gebruikmaken van de Ziggo TV App.

Hiermee zijn, afhankelijk van je type tv-abonnement, tot 48 zenders te bekijken. Ook een tv-gids en kijkalarm zijn ingebouwd. Zo tover je je smartphone om tot een mobiele settopbox. Helaas is de app alleen te gebruiken op een Ziggo-internetverbinding, en dus niet op die van een andere provider of in het buitenland. Eenzelfde constructie geldt voor iTVOnline, een soortgelijke dienst van KPN voor KPN-abonnees.

Tip 04 Met de NPO-app kun je live televisie kijken of gemiste afleveringen terugzien.

Tip 05: Buitenlandse tv

Ben je liefhebber van BBC One, Russia Today en Al Jazeera? Dan zit je met de gratis app FilmOn helemaal goed. Hiermee zijn honderden kanalen gratis te streamen, allemaal gesorteerd op land of type zender.

De app is heel overzichtelijk en werkt bijzonder snel. De meeste streams zijn in standaardresolutie te bekijken, en na het aanmaken van een FilmOn account ook in HD-resolutie. Toch is de standaardresolutie vaak al voldoende, zeker op het kleine scherm van een smartphone.

Met een account zijn ook opnames op te slaan. FilmOn controleert automatisch of je smartphone verbinding maakt met een lokaal netwerk of met een 3G/4G-netwerk en past de streaming-instellingen en dus de beeldkwaliteit automatisch daarop aan.

Tip 05 FilmOn geeft je toegang tot onder meer BBC One.

Tip 06: Live evenementen

De app Livestream is een streamingdienst voor video, waarmee evenementen worden uitgezonden. Dit kan gaan om concerten, maar ook persconferenties en blogvideo's. Diverse grote namen zijn aanwezig op Livestream, zoals The Verge, CNET, The New York Times, de World Poker Tour en VICE.

Tijdens het bekijken van een video kun je chatten met andere kijkers, en die zijn er genoeg. Zo hebben sommige kanalen meer dan 200.000 abonnees. Zelf een uitzending starten kan ook! Druk daarvoor op het logo met het witte rondje in het rode vierkantje. Geef je evenement een naam en start je opname.

Tip 06 Evenementen en concerten kijk je met Livestream.

Tip 07: Films streamen

Netflix is nog maar enkele maanden in Nederland beschikbaar, maar is onmisbaar voor de filmfanatici. Films, tv-series en cabaretshows zijn direct via de smartphone te bekijken voor een vast bedrag van 7,99 euro per maand. Netflix onthoudt wat je hebt bekeken, waardoor je altijd weer verder kijkt waar je was gebleven.

Als je thuis hebt gekeken, de opname pauzeert en later in de trein weer verder wil, dan kan dit gemakkelijk. Video's zijn via Netflix vaak beschikbaar in zeer hoge kwaliteit. Het dataverbruik kan dan zeer hoog oplopen. De app voor mobiele apparaten heeft daarvoor een zeer belangrijke instelling waarmee je aangeeft dat films alleen via wifi (ook hotspot) afgespeeld mogen worden.

Via het menu vind je Instellingen. Plaats naast Afspelen - Alleen via Wi-fi een vinkje. De push-meldingen waarmee je bericht krijgt over nieuwe toegevoegde films en series, kun je hier ook uitschakelen. Dit scheelt in de batterijduur van je toestel.

Tip 07 Met Netflix zijn video's ook slechts met wifi te zien.

0 Reactie(s) op: Zo doe je dat: Streamen op je mobiel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.