Zo fix je de meest voorkomende Android-problemen

© PXimport

Zo fix je de meest voorkomende Android-problemen

Geplaatst: 8 juni 2020 - 02:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:25

Stefanie Katzenbauer

Als je smartphone niet naar behoren functioneert, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Het is voor velen namelijk het meest gebruikte voorwerp en we slaan er ook nog eens de meest belangrijke informatie in op. Maar helaas zijn sommige storingen, bugs of crashes onvermijdelijk. Zeker wanneer je een ouder toestel hebt. We hebben de meest voorkomende Android-problemen mét oplossing voor je op een rij gezet.

Apps

Als je telefoon traag is geworden of zichzelf regelmatig ophangt, dan zou dat zomaar kunnen komen door enkele apps die te veel data op jouw toestel in gebruik nemen of omdat ze op de achtergrond blijven draaien. Het opsporen van deze apps en ze te verwijderen, of in ieder geval hun cache leeg te maken, kan helpen om je toestel weer wat soepeler te laten lopen.

Op een Android-smartphone ga je hiervoor naar ‘instellingen’ en vervolgens naar ‘apps’. Onder ‘apps beheren’ kun je zien welke apps je allemaal geïnstalleerd hebt en hoeveel data en ram-geheugen ze gebruiken. Tik op de app waarvan je de cache wil wissen om de app te beheren. Tik op ‘gegevens wissen’ en kies vervolgens voor ‘cache wissen’. Hiermee verwijder je alleen alle tijdelijke bestanden die de app op jouw toestel opslaat. Wil je echt grote schoonmaak houden? Kies dan voor ‘gegevens wissen’. Hiermee wis je alle app-data zoals bestanden, instellingen, accounts, database en de cache.

Android problemen

© PXimport

Onbekend probleem

Als je telefoon vaker moeilijk doet en dit niet beperkt blijft tot wanneer je één enkele app gebruikt, dan kan het zijn dat er een ander probleem aan de hand is. Misschien is een update niet goed geïnstalleerd of is je telefoon oververhit. Oververhitting kan veroorzaakt worden door een kapotte oplader, uitgebluste batterij of door een gebrek aan opslagruimte op je telefoon waardoor je telefoon harder moet werken. Monitor de temperatuur van je telefoon in de momenten dat je hem oplaadt of gewoon gebruikt zonder oplader.

Het geval van oververhitting kun je je toestel het beste even uitzetten en hem een momentje rust gunnen. Overigens zou het zomaar kunnen dat het probleem daarna opgelost is. Het aan- en uitzetten van je toestel werkt als een soort reset waarmee veel problemen opgelost kunnen worden.

Is je scherm bevroren en kun je je telefoon niet op de gebruikelijke manier uitzetten? Dan zul je een hard reset moeten uitvoeren. Hoe je dit doet is afhankelijk van het type telefoon dat je hebt. Vaak is het zo dat je een bepaalde toetscombinatie ingedrukt moet houden om de hard reset uit te voeren. Om uit te vinden welke toetscombinatie voor jouw telefoon geldt, zoek in Google op ‘hard reset (modeltype telefoon)’.

Mocht de hard reset niet geholpen hebben, dan zou je nog kunnen overwegen om je telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Deze optie vind je onder ‘instellingen’ en vervolgens onder ‘back-up en resetten’. Zorg er wel voor dat je een back-up van je bestanden hebt gemaakt voordat je dit doet, anders ben je ze kwijt.

Te weinig opslag

Je telefoon kan oververhit raken en slecht lopen als je te weinig opslagruimte hebt. Om meer ruimte vrij te maken ga je naar ‘instellingen’ en vervolgens naar ‘opslag’. Hier kun je precies zien hoeveel ruimte wordt ingenomen door bijvoorbeeld apps, media en andere bestanden. In sommige gevallen is er ook meteen een opruimfunctie waarmee je makkelijk ruimte vrij kan maken. Is dit op jouw telefoon niet het geval? Dan zul je handmatig bestanden en apps moeten verwijderen.

Android problemen

© PXimport

Hardware problemen

Sommige Android problemen kunnen ook aan de hardware liggen. In dat geval kun je vanuit huis waarschijnlijk weinig fixen en zal een professional ernaar moeten kijken. Een batterij kan bijvoorbeeld in enkele uren leeglopen en dan ben je waarschijnlijk toe aan vervanging. Je kunt de batterij door een professional laten vervangen of kiezen om een geheel nieuwe telefoon te kopen. Voordat je dit doet, loont het wel om onder ‘instellingen’ en vervolgens ‘batterij’ te kijken of er niet een app is die je batterij leeg slurpt. Daarnaast verleng je het leven van een batterij door je telefoon niet uren aan de oplader te laten hangen nadat hij al volledig is opgeladen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000