Zo geef je Android het uiterlijk van Windows Phone

Door: dennis-gandasoebrata | 07 februari 2020 16:43

HP windows phone
How To

Windows Phone van Microsoft? Inmiddels is dat al verleden tijd. Toch gooide de innovatieve interface van Windows Phone vanaf het begin hoge ogen. Hoe krijg je die omgeving op je Android-telefoon, zodat je het vernieuwende uiterlijk van Windows Phone met de bruikbaarheid van Android combineert? Wij leggen het je uit.

Tip 01: Metro-interface

Windows Phone hanteerde een eigen, kenmerkend uiterlijk. Zo was het beginscherm voorzien van gekleurde tegels (de ‘tiles’), zoals nu nog steeds zichtbaar in het startmenu van Windows 10. Dit uiterlijk kunnen we ook toepassen op Android met behulp van een launcher. Je kunt een launcher beschouwen als een slimme skin voor Android, die niet alleen het uiterlijk van je Android-telefoon aanpast, maar ook functioneel instellingen verandert. Er bestaan meerdere launchers die de Windows Phone-omgeving emuleren, maar Square Home 3 valt op door de goede kwaliteit en uitgebreide instelmogelijkheden. Je mag de launcher twee weken gebruiken, daarna betaal je een relatief klein bedrag (4,29 euro) voor de volledige functionaliteit. Open Google Play en installeer deze launcher. De eerste keer dat je de launcher start, helpt een wizard je met het instellen van de omgeving. Geef bij Achtergrondeffect aan of je gebruik wilt maken van een achtergrond. Verder bepaalt het aantal kolommen hoeveel informatie je straks kwijt kunt: kies voor 4 bij Tegelgrootte als je een smartphone met een wat groter scherm hebt. Bij Notificaties geef je aan of de tegels dynamische informatie mogen bevatten. Omdat dit juist een van de onderscheidende kenmerken van Windows Phone is, schakelen we hier alle opties in. Tot slot bepaal je in het venster Appoverzicht of de apps als lijst moeten worden getoond en hoe ze mogen worden gesorteerd (op naam of op gebruik).

Square Home 3 valt op door de goede kwaliteit en uitgebreide instelmogelijkheden

Tip 02: Aan de slag

Het scherm is door de makers al gevuld met een aantal tegels, zoals tegels voor de camera en om iemand te kunnen bellen. Wij willen echter ons eigen scherm maken. Daarvoor drukken we linksonder op de prominente knop met het plusteken. Tik hierop om nieuwe onderdelen aan het beginscherm toe te voegen. Tik op Applicatie voor een lijst van geïnstalleerde apps. Kies de app die je aan het beginscherm wilt toevoegen en herhaal deze stap voor alle toe te voegen onderdelen. Om een app uit het beginscherm te verwijderen, tik je erop en kies je voor het knopje met de prullenbak. Interessant zijn de verschillende widgets die je aan het Windows Phone-scherm kunt toevoegen. Zo kun je onder meer kiezen uit een kompas, een widget die informatie geeft over het systeem en een widget die accu-informatie laat zien.

Inrichten
Tip 02 Richt het beginscherm naar eigen inzicht in.

Tip 03: Tegels aanpassen

Lay-out
Tip 03 Bepaal de lay-out van de tegels, zoals het formaat en de volgorde.

Heb je alle apps toegevoegd die jij op een tegel in het beginscherm wilt zien? Dan kun je nu de volgorde daarvan aanpassen. Tik erop en houd de tegel ingedrukt. Sleep de tegel vervolgens naar de plek waar jij ‘m wilt hebben en laat ‘m los. Bovendien kun je per tegel extra acties uitvoeren, zoals de grootte veranderen en het label aanpassen. Opties die in de oorspronkelijke omgeving van Windows Phone niet allemaal beschikbaar waren. Tik op een tegel en houd deze ingedrukt. Druk nu op de knop met het tandwieltje. Een overzicht van opties verschijnt. Bepaal vervolgens de stijl van de tegel en het gebruikte icoontje. Via de optie Grote afbeelding kun je de afbeelding op de tegel vergroten. De opties Tap actie en Long-click actie bepalen wat er met de tegel gebeurt als je er kort op drukt en wanneer je er langer op drukt. Rechts tegenover de knop met het tandwieltje vind je een knop waarmee je de grootte van de tegel kunt aanpassen. Als je hierop drukt, krijg je een overzicht van de verschillende groottes, maar kies gerust voor Aangepast als het juiste formaat er niet tussen zit.

Tip 04: Aanvullende acties

Via de launcheracties kun je voorgedefinieerde acties uitvoeren. Tik op de knop met het plusteken en kies voor Launcher actie. Met Klap notificatie paneel uit toon je het venster met Android-meldingen. Je kunt er ook voor kiezen om een lijst met onlangs gebruikte apps te openen (Open recente apps) of een zoekactie te starten om een specifieke app of contactpersoon te vinden (Zoek app of Zoek contact). Kies voor Zoek als je een algemene zoekopdracht wilt uitvoeren. Verder kun je er hier ook voor kiezen om de schermbeveiliging te activeren en de algemene instellingen voor de launcher te openen. Heb je eerder een actie gedefinieerd en wil je deze niet meer gebruiken, kies dan voor Doe niets.

In het App overzicht bepaal je hoe de apps worden getoond die niet in het beginscherm staan

Tip 05: Aanvullende opties

Een overzicht van alle aanwezige apps krijg je door op de tegel Apps te drukken. Via het onderdeel Home opties (boven aan de lijst) heb je toegang tot de algemene instellingen van de launcher. Bij Gedrag & scherm bepaal je onder meer de animaties en de lay-out van de pagina. Zo is er een donkere modus beschikbaar en geeft de optie One hand mode een grotere marge rondom de tegels, zodat je je telefoon beter met één hand kunt bedienen. Vooral het onderdeel App overzicht is nuttig, hier bepaal je hoe de apps worden getoond die niet als tegel in het beginscherm zijn opgenomen. Bijvoorbeeld wat de sorteervolgorde is en of je ook op de (oorspronkelijke) Engelstalige namen van een app wilt kunnen zoeken. In het onderdeel Knoppen & Gestures bepaal je het gedrag van de thuisknop, terugknop en menuknop. Ook geef je hier aan wat er gebeurt als je dubbeltikt of zelfs driedubbeltikt op een item. Tik op Quick setup wizard als je de wizard uit het beginscherm weer wilt openen.

Tip 06: Apps

Nu je Android-smartphone het uiterlijk van Windows Phone heeft aangenomen, kun je ook de apps van Windows Phone op je Android installeren. We beginnen met het toevoegen van OneDrive, de online opslagdienst van Microsoft. Uiteraard geldt voor deze en andere apps dat ze misschien al aanwezig zijn op je toestel, maar voor de volledigheid behandelen we alle apps die de ervaring van een Windows Phone compleet maken. Download OneDrive via Google Play of push de app naar je toestel. Gebruik hierna de zoekfunctie van Google Play en haal de individuele Office-onderdelen van Microsoft binnen: MS Word, MS Excel, MS PowerPoint en Microsoft Outlook. Microsoft OneNote is een interessante app die bovendien een goede integratie tussen de computer en de telefoon biedt, dus vergeet deze app niet. Zodra je de apps hebt gedownload en geïnstalleerd, open je een willekeurige Office-app. Meld je hierna aan met je Microsoft-account als je toegang wilt tot de volledige functionaliteit van de apps.

Apps
Tip 06 Zoek op Google Play de verschillende Office-applicaties, waaronder Word en Excel en installeer deze op je smartphone.

Microsoft-account

Verander je je smartphone volledig in een telefoon met Microsoft-apps, zorg er dan voor dat je beschikt over een Microsoft-account. Als je je hiermee bij de verschillende diensten aanmeldt kunnen instellingen (zoals je favorieten) tussen verschillende apparaten worden gedeeld. Je maakt een Microsoft-account aan via account.microsoft.com.

Voor een volledige Windows Phone-ervaring mag Edge niet ontbreken op je Android-telefoon

Tip 07: Browsen met Edge

Edge
Tip 07 Installeer Edge om mee op internet te surfen.

Uiteraard mag Microsofts browser Edge ook niet ontbreken op je Android-telefoon. Deze browser is nog volop in ontwikkeling, maar al volwassen genoeg om als dagelijkse browser te kunnen gebruiken. Je vindt de nieuwste versie van Edge ook in Google Play. Heb je de app eenmaal geïnstalleerd, configureer deze dan zodanig dat zaken als je internetfavorieten ook op je andere Windows-apparaten worden gesynchroniseerd. Druk daarvoor op de knop rechtsonder en kies Instellingen. Klik bij Accounts op het actieve Microsoft-account en kies bij Synchronisatie welke onderdelen je wilt synchroniseren: Favorieten, Geopende tabbladen, Formulier invullen, Wachtwoorden of Geschiedenis. Wil je helemaal niets synchroniseren, zet dan het schuifje bij Synchronisatie op Uit.

Tip 08: Tweefactor

We raden aan om voor de meeste diensten tweefactorauthenticatie te gebruiken. Uiteraard heeft Google voor Android een authenticatie-app, maar Microsoft biedt met de Authenticator-app een interessant alternatief. Download de nieuwste versie via Google Play. Direct na het installeren kun je de accounts toevoegen waarvoor je tweefactorauthenticatie gebruikt. Tik op de knop met de drie puntjes (rechtsboven) en kies voor Account toevoegen. Heb je een aantal accounts toegevoegd, dan kun je daarna de instellingen optimaliseren. Tik wederom op de knop met de drie puntjes en kies Instellingen. Schakel allereerst Cloudback-up in, zodat je inloggegevens online worden opgeslagen en je een back-up kunt terugzetten als je de app opnieuw wilt installeren. Voeg ook een extra beveiligingslaag toe door de optie App-vergrendeling in te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat de app altijd eerst moet worden ontgrendeld voordat je deze kunt gebruiken.

Andere apps

Via Google Play vind je nog een aantal andere Microsoft-apps waarmee je je Android-telefoon nog meer als Windows Phone kunt laten werken. Met Microsoft Launcher geef je de telefoon weliswaar niet het uiterlijk van Windows Phone, maar kun je de telefoon wel integreren met je desktop-pc (met Windows 10). Zo kun je gebruikmaken van een gedeelde tijdlijn (de functie in Windows 10 waarmee je eerder geopende programma’s en bezochte websites kunt (‘terughalen’) en de tijdlijn ook op je Android-telefoon openen (en andersom). Verstokte Bing-fans kunnen zelfs een aparte app voor Bing installeren: Bing Search.

0 Reactie(s) op: Zo geef je Android het uiterlijk van Windows Phone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.