Zo installeer je Google Camera (GCam) op je Android

Door: Wesley Akkerman | 24 mei 2019 06:19

Gcam
How To

De camerasoftware GCam op Google-telefoons wordt enorm gewaardeerd door zijn gebruikers. De app van Google heeft allerlei handige snufjes die voor de mooiste foto’s zorgen. Maar hoe krijg je die camera nou geïnstalleerd op andere Android-smartphones?

Voordat je meteen begint met het downloaden van het apk-bestand, doe je er goed aan eerst wat dingen te controleren. Zo moet je weten of je telefoon Camera2API ondersteunt. De camera-app werkt niet zonder dit onderliggende programma. Op sommige apparaten is de api al geactiveerd. Dat kun je controleren door de app Camera2 API Probe te downloaden uit de Google Play Store. Na het installeren en openen, geef je de nodige toestemmingen en kun je meteen checken hoe het zit. Staat er een vinkje bij Full of Level_3? Dan weet je zeker dat je telefoon de app ondersteunt.

Camera2API is niet actief

Maar wat nou als dat niet het geval is? Dan is er gelukkig een oplossing beschikbaar. Je hebt hiervoor echter wel wat technische kennis nodig, aangezien je de Android-telefoon moet rooten. Wanneer je een Android root, dan krijg je toegang tot de diepste bestanden van het besturingssysteem. Maar je kunt er ook heel veel schade aanrichten, dus doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent. Heb je root access (toegang tot de root), dan installeer je de app BuildProp Editor. Heb je dat gedaan, dan moet je wederom de toestemmingen verlenen waar de app om vraagt.

Vervolgens moet je het build.prop-bestand aanpassen door helemaal onderaan het volgende zinnetje te plakken (je kunt dit kopiëren): persist.camera.HAL3.enabled=1. Nu sla je het bestand op en herstart je het apparaat. Je kunt er ook voor kiezen dit te regelen via de Magisk Module. Download de Camera2API enabler vanaf XDA Developers en installeer het pakket via de Magisk Manager. Zo kun je de benodigde api activeren, zonder dat je daarvoor handmatig in de systeembestanden hoeft te wroeten. Er wordt echter geen garantie op de werking gegeven.

GCam installeren

Nu komt eigenlijk pas het lastige gedeelte. Het apk-bestand van Gcam, of Google Camera, werkt namelijk niet zomaar op elke telefoon. Op deze website zie je een lijstje met beschikbare ports. Wanneer die van Arnova8G2 afkomstig is, dan zit het meestal wel goed – de community is het erover eens dat deze modder goede kwaliteit aflevert. In de basis is het behoorlijk trial and error om te zien welk installatiebestand nou precies werkt, dus geef niet zomaar op als het niet in één keer goed gaat.

0 Reactie(s) op: Zo installeer je Google Camera (GCam) op je Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.