Zo kan Android 13 meer opslagruimte aanbieden

© PXimport

Zo kan Android 13 meer opslagruimte aanbieden

Geplaatst: 25 juni 2022 - 08:22

Aangepast: 14 december 2022 - 09:54

Wesley Akkerman

Android 13 verandert achter de schermen het een en ander op het gebied van opslagruimte, waardoor je als gebruiker meer ruimte overhoudt voor games, foto’s en andere media. Maar hoe krijgt het systeem dat voor elkaar en wat verandert platformhouder Google precies?

Helemaal zeker is het nog niet, omdat Google de veranderingen zelf niet bekendmaakte. Maar Mishaal Rahman, redacteur bij Esper en voorheen hoofdredacteur van XDA Developers, ontdekte dat Google een ander bestandsysteem voor Android 13 wil gaan gebruiken. Android gebruikt momenteel vooral ext4, maar schakelt (met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) over op erofs. Die afkorting staat voor Enhanced Read-Only File System.

Erofs is enkele jaren geleden ontwikkeld door Huawei; ooit een sterke speler op de smartphonemarkt, maar inmiddels, door de Amerikaanse handelsban, een schim van zijn vroegere zelf. Het bestandsysteem dook voor het eerst op in Emui-versie 9.1 in 2019 (Emui is de Android-softwareschil van Huawei). Destijds claimde de Chinese fabrikant dat het systeem twintig procent sneller werkte en zo’n 2 GB aan opslag bespaarde.

Geen misselijke cijfers

Dat zijn geen misselijke cijfers. Erofs staat dus garant voor hogere leessnelheden en moet zomaar 800 MB aan ruimte op de firmware van een smartphone kunnen besparen. Voor nu lijkt het erop dat Google het nieuwe bestandsysteem verplicht wil stellen, voor nieuwe smartphones met Android 13 aan boord. Dat blijkt uit informatie die in december 2021 opdook. Het is in elk geval duidelijk dat Google werkt aan ondersteuning voor erofs.

Google heeft de plannen nog niet bevestigd en de reden achter de verandering nog niet uitgelegd, maar voor nu lijkt het duidelijk waarom de Amerikaanse zoekgigant dit wil doen. Ext4 biedt geen compressie voor bestanden aan zoals recent gelanceerde bestandsystemen doen, waardoor er ruimte is voor verbetering en optimalisatie. Erofs kan die rol op zich nemen, aangezien dat systeem dus sneller bestanden leest en minder opslagruimte inneemt.

 

© PXimport

Google kan deze technologie vooral gebruiken voor delen van het besturingssysteem die niet aangepast hoeven te worden (oftewel: de read-only-onderdelen). Erofs kan die onderdelen sneller uitlezen dan ext4 en gebruikt daar over het algemeen minder geheugen voor. Het klinkt in elk geval alsof er alleen maar voordelen aan dit systeem zitten: het is sneller, verbruikt minder geheugen en neemt minder opslagruimte in beslag.

Verplichting voor Android 13

Meerdere fabrikanten denken daar hetzelfde over, aangezien Oppo en Xiaomi er al dankbaar gebruik van maken. Als het systeem zo goed is, waarom zou Google erofs dan willen verplichten? Waarom vertrouwt het bedrijf er niet op dat andere bedrijven dat ook inzien en dus vrijwillig overschakelen? Zouden er dan toch nadelen zijn waar we nu nog niets van af weten, of kan er mogelijk iets anders aan de hand zijn?

De laatste keer dat Google een hevige, optionele verandering doorvoerde aan Android, genaamd Project Mainline, deed niet elke Android-smartphonefabrikant eraan mee. Het idee achter dit project was dat Android-upgrades sneller uitgerold kunnen worden, ongeacht de telefoon die je gebruikt. Het was niet verplicht het systeem te implementeren, waardoor sommige fabrikanten dat niet deden en consumenten alsnog met lege handen achterbleven.

Android-updates lieten nog altijd op zich wachten als je smartphones van bepaalde fabrikanten kocht. En dat is jammer, want dat is niet waar je als consument van uitgaat wanneer je Google over de veranderingen hoort praten. Consumenten kijken dan uiteindelijk alsnog Google aan, omdat die mooie praatjes had over de toekomst – terwijl het probleem ook voor een groot deel bij de fabrikant ligt. Het kan zijn dat Google zo’n situatie probeert te voorkomen.

Android 13 komt later dit jaar uit. Lees hier wat er nieuw is in Android 13.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten