Zo kies je de beste smartphone

Door: richard-veenstra | 15 januari 2017 08:04

iPhone 7 Thuisknop
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Tip 05: Grootte

Smartphones zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Het standaardformaat van veel recente smartphones is zo’n 5 inch. Die aanduiding betreft de beeldschermdiagonaal. De iPhone 7 is 4,7 inch en de Galaxy S7 is 5,1 inch. Er bestaan ook grotere versies van deze smartphones: zowel de iPhone 7 Plus als de Galaxy Edge S7 zijn 5,5 inch. Hoe groot je smartphone moet zijn, hangt af van je persoonlijke wensen. Er zijn uiteraard ook kleinere modellen verkrijgbaar, een iPhone SE is net zo groot als een iPhone 5 of 5S en heeft een beeldschermdiagonaal van vier inch. Wil je een nog kleinere smartphone, dan kun je bijvoorbeeld voor een BlackBerry Classic kiezen. Echt grote smartphones worden ook wel phablets genoemd, een combinatie van ‘phone’ en ‘tablet’. De Huawei Mate 8 en de Lenovo Phab2 Pro zijn beide groter dan zes inch. Hiervoor heb je dan wel een grote broekzak nodig, want een beeldschermdiagonaal van zes inch zorgt al gauw voor een smartphone van 8 x 15 centimeter.

Tip 05 De Huawei Mate 8 is een echte phablet.

Tip 06: Display

De grootte van het display is natuurlijk belangrijk, maar belangrijker is de kwaliteit. De meeste modellen hebben IPS lcd-displays, inclusief de iPhone 7. Belangrijk hierbij is de resolutie van het scherm. Die begint bij 720 x 1280 pixels, een resolutie die ook als 720p wordt aangeduid. De iPhone 6, 6S en 7 hebben een resolutie van 750 x 1334 pixels en vallen dus ook in deze relatief lage categorie. De displays van bijvoorbeeld de Sony Xperia XZ en de iPhone 7 Plus hebben een hogere resolutie van 1080 x 1920 pixels, maar deze toestellen zijn ook een beetje groter. Deze resolutie wordt ook wel als Full HD aangeduid. De Samsung Galaxy S7 en de Microsoft Lumia 950 hebben de hoogste resoluties, beide 1440 x 2560 pixels. Deze toestellen hebben geen IPS lcd, maar een (Super) AMOLED-display, een andere techniek dan IPS lcd. Het beste display heeft op dit moment de Sony Xperia Z5 Premium. Dit toestel heeft een resolutie van 2160 x 3840 pixels en mag zich daarom de eerste 4K-smartphone noemen. Dit wordt ook wel Ultra HD genoemd. Wil je echt weten hoe het display van een toestel eruitziet, dan is een tripje naar de winkel voor een een-op-een-vergelijking noodzakelijk.

Tip 06 De Samsung Galaxy S7 heeft een van de beste smartphone-displays.

Tip 07: Camera

Als je graag foto’s en video’s wilt maken met je smartphone, dan heb je een goede camera nodig. Vrijwel alle smartphones hebben twee camera’s aan boord: eentje aan de voorkant voor videobellen en selfies en eentje aan de achterkant voor foto’s en video’s. Vooral de camera aan de achterkant is belangrijk als je mooie foto’s wilt nemen. De resolutie van een camera wordt uitgedrukt in megapixels. Hoe meer de camera ervan heeft, des te meer pixels je foto’s hebben. De Microsoft Lumia 950 heeft een van de beste camera’s aan boord, met een resolutie van 20 megapixel. Toch is het aantal megapixel ook vaak een marketingpraatje, want het zegt niets over de kwaliteit van de camera en de lens in de smartphone. Net zo belangrijk is de kwaliteit van de flitser en of de camera een goede autofocus heeft. Vaak is de enige manier om dit te testen om naar de winkel te gaan. Je kunt ook recensies op internet te lezen. De nieuwe iPhone 7 Plus heeft zelfs twee camera’s aan de achterkant. Daarmee kun je groothoek- en telelensopnames maken.

Tip 07 De dubbele camera op de iPhone 7 Plus.
Het aantal megapixel zegt niets over de kwaliteit van de camera en de lens in de smartphone

Vingerafdrukscanner

De meeste top-smartphones zijn tegenwoordig met een vingerafdrukscanner uitgerust. Hoe die precies werkt hangt van het model af, maar in het geval van Apple wordt deze vingerafdruk op een chip in de smartphone opgeslagen. Hackers hebben dus geen toegang tot de vingerafdruk via het besturingssysteem van het toestel. Hoe andere bedrijven omgaan met jouw vingerafdruk is vaak lastig te achterhalen.

Elke high-end smartphone heeft tegenwoordig een vingerafdrukscanner.

Tip 08: Opslagruimte

Om al die foto’s en video’s op te slaan heb je natuurlijk genoeg opslagruimte nodig. Vooral bij een iPhone moet je hier goed over nadenken, aangezien je de opslagruimte niet achteraf kunt uitbreiden. Een iPhone 7 of 7 Plus is beschikbaar met 32, 128 of 256 gigabyte. Een iPhone 6s of 6s Plus krijg je alleen met 32 of 128 gigabyte en een iPhone SE is verkrijgbaar met 16 of 64 gigabyte. Hou er rekening mee dat iOS 10 ongeveer twee gigabyte in beslag neemt en dat sommige apps, zeker als je games wilt spelen, wel een gigabyte groot kunnen zijn. Bij Android-toestellen is de opslagcapaciteit iets minder van belang omdat je die middels een microSD-kaartje kunt uitbreiden. Goedkopere Android-toestellen zijn vaak nog met acht of zelfs vier gigabyte uitgerust, net genoeg om Android en een paar apps te kunnen installeren. Let er bij aanschaf van een microSD-kaart wel even op hoeveel gigabyte je smartphone ondersteunt: sommige smartphones kunnen bijvoorbeeld maar 32 gigabyte herkennen, andere toestellen hebben geen begrenzing. Als de fabrikant aangeeft dat het toestel maximaal 32 gigabyte herkent, betekent dit in de meeste gevallen dat de kaartlezer alleen SDHC-kaartjes ondersteunt. SDXC-kaarten hebben veel meer opslagruimte, maar niet alle kaartlezers in smartphones ondersteunen deze kaartjes.

Tip 08 Rechts de sleuf voor de microSD-kaart.

0 Reactie(s) op: Zo kies je de beste smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.