Zo kies je de ideale smartphone

Door: Rens Blom | 05 september 2019 06:21

Smartphonefotografie
Blog

Grote kans dat jij of iemand in je omgeving binnenkort een nieuwe smartphone gaat aanschaffen. De keuze is reuze, maar hoe vind je het toestel dat het beste bij jouw wensen en budget past? We geven je belangrijke tips en raden een paar uitstekende toestellen in verschillende prijsklassen aan.

Tip 01: Android of iOS?

We zijn de eerste die toegeven dat Android of iOS een clichévraag is. Maar hij is wel essentieel. Want kies je voor Android, dan kun je kiezen uit alle merken behalve Apple. Het Google Android-besturingssysteem vind je op smartphones in alle prijsklassen en is erg naar eigen wens aan te passen. Het open karakter brengt veel functies met zich mee, maar maakt de software ook kwetsbaarder voor beveiligingsproblemen. Download je bekende apps uit de Play Store-appwinkel en krijgt je toestel updates, dan de kans dat er iets gebeurt echter miniem. Apples iOS-software is de andere optie. iOS staat alleen op iPhones, wat de keuze flink beperkt. Het besturingssysteem is ook meer gesloten en is minder aan te passen dan Android. Aan de andere kant is iOS veiliger en werkt het goed samen met andere Apple-software. Wie al gebruikmaakt van Apple-producten, neigt daarom sneller naar een iPhone. Er zijn echter ook Apple-bezitters die vanwege de hoge iPhone-prijzen en beperkte mogelijkheden overstappen op een Android-toestel.

Tip 02: Budget

De tweede belangrijke vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een nieuwe smartphone is hoeveel je maximaal wilt uitgeven. Duurdere toestellen zijn uiteraard beter dan goedkopere modellen, maar de verschillen zijn in de praktijk vaak minder groot dat het prijskaartje doet vermoeden. Een ‘gewoon goede’ smartphone hoeft echt niet meer te kosten dan driehonderd euro en kan jarenlang mee. Houd ook rekening met de BKR-grens. Kies je een dure smartphone bij je mobiele abonnement en betaal je die in maandelijkse termijnen af, dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Ben je bereid om meer uit te geven aan een smartphone, dan bieden onder meer Apple, Samsung en Huawei uitstekende toestellen aan.

Tip 03: Schermformaat

Na het kiezen van je besturingssysteem en het bepalen van je budget, is het tijd om te kijken naar de schermgrootte. Een erg persoonlijk onderdeel, want het ideale formaat verschilt per persoon. Een kleiner display is handig omdat je het met één hand kunt bedienen. Bovendien neemt zo’n toestel minder ruimte in je broekzak of handtas in. Aan de andere kant kun je op een groter scherm prettiger met meerdere vingers tegelijk typen en leent het display zich beter voor het kijken van foto’s en video’s en spelen van games. Smartphoneschermen worden steeds groter, wat mede komt omdat de randen rond het display afnemen. Hierdoor is het mogelijk om een groter scherm te gebruiken zonder dat het toestel fysiek groter wordt. Het schermformaat zegt tegenwoordig daarom wat minder dan een paar jaar geleden. De meeste toestellen hebben een scherm tussen de 5,3 en 6,3 inch. De iPhone XR lijkt met zijn 4,7inch-scherm kleiner, maar is door de flinke schermranden even groot als een 5,5inch-toestel met smalle randen. Het beste advies is daarom om een smartphone voor de aankoop uit te proberen, bijvoorbeeld in een winkel.

Smartphones hebben steeds vaker twee, drie of zelfs vier camera’s achterop

Tip 04: Schermresolutie

In het verlengde van de schermgrootte speelt ook de resolutie van het display mee. Een hogere resolutie betekent scherp beeld. Hoe groter het scherm, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherpe weergave te bieden. Een (te) lage resolutie stoort, omdat je daar korreltjes (pixels) ziet. Wij raden een hd-resolutie aan voor een smartphonescherm tot 5, maximaal 5,5 inch. Vanaf 5,5 inch is full-hd wenselijk. Bijna alle smartphones vanaf 200 euro hebben een full-hd-scherm. Enkele budgetmodellen met grote schermen gebruiken een hd-resolutie. Dat komt de beeldkwaliteit niet ten goede, maar resulteert wel in een langere accuduur. Een hogere resolutie vraagt namelijk ook meer stroom. Dure smartphones van onder andere OnePlus en Samsung hebben een qhd-scherm, wat nog scherper is dan full-hd. Op een schermformaat van 6 inch is het verschil nauwelijks met het blote oog te zien. Om die reden, en om de accu te sparen, tonen deze toestellen daarom standaard een full-hd-resolutie. De qhd-resolutie moet je zelf inschakelen in de instellingen.

Tip 04 De OnePlus 7 Pro is één van de smartphones met een haarscherp qhd-display.

Tip 05: Dualsim

In een smartphone met dualsim-ondersteuning kun je niet één maar twee simkaarten kwijt. Dat is handig als je twee nummers hebt, bijvoorbeeld voor werk en privé. Dual-sim is ook een uitkomst op vakantie, want dan kun je gemakkelijk een lokaal, goedkoper simkaartje in je toestel stoppen. Dualsim-smartphones winnen aan populariteit. Onder andere Samsung, Wiko, OnePlus, Huawei en Xiaomi verkopen dualsim-toestellen. De fabrikanten bieden via een softwarefoefje ook de mogelijkheid aan om nummerspecifieke apps als WhatsApp twee keer op je smartphone te installeren. Zo ben je dus echt op twee nummers tegelijk bereikbaar.

Tip 06: Opslaggeheugen

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor je apps, foto’s, films en andere media verschilt sterk per persoon. De een heeft genoeg aan 16GB, terwijl de ander minimaal 128GB wil. Kijk bij het vergelijken van smartphones daarom goed naar de hoeveelheid intern opslaggeheugen in GB. We raden je aan een toestel met minimaal 32GB geheugen te nemen. Veel smartphones, ook goedkopere modellen, voldoen aan deze eis. Vind je een micro-sd-kaartje voor meer geheugen belangrijk? Kijk dan of je potentiële nieuwe toestel een micro-sd-slot heeft. Dit is namelijk niet altijd het geval.

Android One-smartphones krijgen drie jaar lang updates; een fijne zekerheid

Tip 07: Softwareversie

Het is verstandig om een smartphone te kopen die de laatste of in ieder geval een-na-laatste softwareversie gebruikt. Voor Android-toestellen is Android 9.0 (Pie) de meest recente versie, al verschijnt 10.0 (Q) in het najaar. iOS 12 is de nieuwste software voor de iPhone en wordt in het najaar opgevolgd door iOS 13. We raden je aan om vooraf uit te zoeken of je toestel een update krijgt naar Android 10 of iOS 13. Bijna alle fabrikanten vermelden dit op hun website en/of hebben hun updatebeleid uiteengezet tegenover de media.

Tip 07 Android 9 is nu de recentste versie, maar over een paar maanden komt versie 10 alweer uit.

Tip 08: Android One

Wil je een Android-smartphone met een gegarandeerd en goed updatebeleid? Neem dan een toestel met Android One-software. Onder andere Xiaomi, Nokia en Motorola verkopen Android One-telefoons. Zo’n toestel wordt twee jaar voorzien van Android-updates en krijgt drie jaar lang elke maand een beveiligingsupdate. De fabrikant heeft dit afgesproken met Google. Het assortiment Android One-modellen groeit en de prijzen lopen uiteen van 150 tot 700 euro. Het softwareprogramma zorgt voor een groot pluspunt voor betaalbare smartphones, want die worden doorgaans minder goed geüpdatet.

Tip 08 Een Android One-smartphone krijgt gegarandeerd drie jaar regelmatig updates.

Disclaimer: Huawei en Honor

Hadden we dit artikel en bijbehorende koopgids in april geschreven, dan had hij er iets anders uitgezien dan deze versie. Waarom? Omdat we dan meer (positieve) aandacht besteed hadden aan Huawei en Honor, een submerk van Huawei. In mei kregen Huawei en Honor echter een flinke klap te verwerken die verregaande gevolgen heeft voor de twee smartphonemerken. De Amerikaanse regering plaatste Huawei en zeventig verwante bedrijven op een zwarte lijst, wat betekent dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met Huawei. Het handelsverbod gaat 19 augustus in. Een aantal belangrijke partners is echter al uit voorzorg gestopt met zakendoen met Huawei. Het gaat onder andere om fabrikanten die processors en opslaggeheugen leveren voor Huaweis toestellen. Google moet ook de Android-licentie van Huawei en Honor intrekken. Dit betekent dat bestaande smartphones straks geen Android Q-update krijgen en mogelijk latere beveiligingsupdates ontberen. Nieuwe Huawei- en Honor-smartphones mogen alleen nog een uitgeklede Android-versie gebruiken zonder Google-apps en zonder updates. Op het moment dat dit nummer naar de drukker gaat, is de toekomst van Huaweis smartphonetak erg onzeker en lijkt het handelsverbod nog even in stand te blijven. Om die reden plaatsen we deze disclaimer en raden we je aan om het nieuws rondom Huawei en Honor goed in de gaten te houden.

Lees ook: Huawei spionage en handelsverbod, de actuele stand van zaken.

Slechte smartphones zijn er gelukkig bijna niet meer. Dat was drie jaar geleden wel anders

Tip 9: Camera

Nog niet zo lang geleden hadden bijna alle smartphones één camera op de achterkant, dure toestellen uitgezonderd. Die beschikten over een secundaire camera, een dieptesensor, om betere portretfoto’s te kunnen maken. Anno 2019 hebben veel dure modellen drie of zelfs vier camera’s achterop. Naast een primaire lens gaat het vaak om een groothoekcamera (die een wijder deel van de omgeving vastlegt) en een zoomlens. De zoomlens biedt 1,5 tot 10 keer zoom en haalt dus objecten dichterbij met een minimaal kwaliteitsverlies. De vierde camera is doorgaans een dieptesensor. Interessant is dat ook goedkopere smartphones (rond de 300 euro) tegenwoordig een groothoeklens en/of dieptesensor hebben. Meerdere camera’s betekent meer mogelijkheden, maar niet per se betere kwaliteit. Als je benieuwd bent naar de foto- en videokwaliteit, kun je het beste testfoto’s van reviews bekijken.

Tip 10: Accu en usb

Een goede accuduur is belangrijk, maar niet alle smartphones gaan zorgeloos een lange dag mee op een acculading. iPhones hebben bijvoorbeeld niet de beste accuduur en ook de goedkopere Android-toestellen bezuinigen nog weleens op de accu. Wil je weten hoe goed de accuduur van een toestel is? Lees en/of bekijk dan reviews van experts en gebruikers. Onthoud dat een hogere accucapaciteit in mAh bijdraagt aan een langere accuduur. Android-telefoons met een accu van minimaal 4000 mAh gaan bovengemiddeld lang mee. Bijna geen enkele smartphone heeft nog een verwisselbare accu. Heb je een probleem met de batterij, dan moet je toestel door een reparateur geopend worden. Duurdere smartphones (iPhone en Androids) kunnen ook draadloos opgeladen worden, maar dit gaat doorgaans langzamer dan bekabeld opladen.

Kies bovendien altijd voor een Android-smartphone met een usb-c-aansluiting. Sommige goedkopere modellen hebben nog micro-usb, maar dat kan anno 2019 niet meer. iPhones gebruiken Lightning.

Tip 11: Merken

Het smartphonelandschap verandert voortdurend. Merken komen en gaan. Waar we een paar jaar geleden nog toestellen van HTC, Sony en LG aanraadden, zouden we deze fabrikanten nu links laten liggen. Deels vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook omdat de merken een minder goed updatebeleid hebben. Kies liever voor een smartphone van bijvoorbeeld Samsung, Nokia, Motorola, OnePlus of Apple. Nieuwkomers als Oppo en Xiaomi bieden ook goede en scherp geprijsde toestellen aan, zij het met flink aangepaste Android-software en daar is niet iedereen fan van.

Tip 12: Importeren

Natuurlijk hoef je niet per se te kiezen voor een alom bekende smartphone van één van de grote merken. Ook over de grens kun je interessante toestellen aanschaffen. Op platforms als Aliexpress, Gearbest en Banggood vind je smartphones van minder bekende fabrikanten. Onder andere Ulefone, Blackview, Sharp en Doogee verkopen Android-toestellen met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Betalen kan doorgaans met iDeal, PayPal of creditcard. De toestellen worden vaak vanuit China verstuurd, waarbij je je tegen een kleine meerprijs verzekert van geen bijkomende (douane)kosten. Soms worden de smartphones vanuit een Europees magazijn verstuurd, waardoor je je pakketje sneller en gegarandeerd zonder bijkomende kosten ontvangt. Het importeren is eenvoudiger dan een paar jaar geleden, maar nog steeds meer bedoeld voor gebruikers die er ervaring mee hebben. Voor deze zogeheten Chinaphones geldt het advies om vooraf onderzoek te doen naar de reputatie van het merk qua bouwkwaliteit, updatebeleid en garantieafhandeling. Staar je daarnaast niet blind op de laagste prijs en bestel vooral bij een betrouwbare webwinkel. Het liefst met je creditcard of PayPal, zodat je je geld terugkrijgt als je smartphone niet arriveert of niet aan verwachting voldoet.

Tip 12 In het buitenland zijn tientallen fabrikanten actief die interessante smartphones verkopen.

Kooptips

Ben je er nog niet helemaal uit of heb je geen zin om veel onderzoek te doen naar welke smartphone het beste bij jou past? Hieronder lichten we drie toestellen uit die voor iedereen een goede koop zijn.

Lees ook: Dit zijn de beste smartphones die je nu kunt kopen

Motorola One Vision

Prijs: € 299,–

Voor driehonderd euro haal je een gewoon goede smartphone in huis. Denk aan de Motorola One Vision, voorzien van een 6,3 inch full-hd-scherm en een ruime 128GB opslagruimte. Het toestel heeft een 48megapixel-camera die mooie foto’s maakt in het donker en de accu laadt razendsnel op. Groot pluspunt is de Android One-software, wat betekent dat Motorola twee grote Android-updates en drie jaar lang elke maand een beveiligingsupdate uitbrengt. Zo is je smartphone jarenlang up-to-date.

Xiaomi Mi 9

Prijs: € 449,–

De Chinese prijsvechter Xiaomi biedt met de Xiaomi Mi 9 een topsmartphone aan die honderden euro’s minder kost dan een iPhone of Android-concurrent. De Mi 9, gewoon in Nederland verkrijgbaar, heeft een 6,39inch-oleddisplay en is gemaakt van glas. De smartphone is razendsnel, de accu laadt draadloos op en achterop zit een drievoudige cameramodule met verschillende functies. Opvallend is de vingerafdrukscanner, die onder het scherm zit. En ja: het toestel werkt in het Nederlands en ondersteunt alle 4G-frequenties.

Xiaomi Mi 9

Samsung Galaxy S10

Prijs: € 719,–

Zoek je een premium smartphone met de beste specificaties en langdurige software-ondersteuning? Met de Samsung Galaxy S10 doe je een veilige koop. Het toestel heeft een fraai ontwerp, een prachtig 6,1inch-oledbeeldscherm en maar liefst 128GB opslagruimte. De accu gaat minstens een dag mee. Bijzonder is de drievoudige camera op de achterkant, die naast reguliere foto’s ook groothoekbeelden schiet en twee keer inzoomt zonder kwaliteitsverlies. De duurdere S10+ is praktisch identiek, maar heeft een groter 6,4 inch display.

https://computertotaal.nl/artikelen/smartphone/dit-zijn-de-beste-smartphones-die-je-nu-kunt-kopen/

0 Reactie(s) op: Zo kies je de ideale smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.