Zo krijg je toegang tot het klembord op Android

Door: Wesley Akkerman | 08 april 2021 06:06

How To

Wellicht sta je er niet bij stil, maar ook Android heeft een klembord zoals Windows dat heeft. Met het klembord kopieer je heel gemakkelijk tekst van de ene naar de andere applicatie, bijvoorbeeld. Maar hoe krijg je nou toegang tot dat klembord, en daarmee tot de content die erin staat?

Het is een basale functionaliteit van een besturingssysteem: tekst en andere data kunnen kopiëren en plakken vanuit een centrale plek. Op Android kan dat natuurlijk ook. Je kunt gewoon tekst of afbeeldingen kopiëren en die meteen plakken in een andere app of tab. Maar je kunt ook meer halen uit het klembord van het besturingssysteem. Alles wat je kopieert, blijft daar namelijk een tijdje staan. Ben je dus iets kwijt, wil je iets terughalen of gewoon even opzoeken wat je ooit gekopieerd hebt, dan kan dat door het klembord gewoon eens te openen.

Houd er wel rekening mee dat veel Android-smartphones vaak een andere methode aanbieden dan je wellicht gewend bent voor het bereiken van het klembord. Ook ligt het er soms maar net aan wat voor Android-skin je op je smartphone hebt staan. Zo hebben Samsung- en LG-toestellen hun eigen versie van het klembord, terwijl andere Android-apparaten alleen toegang kunnen verlenen door het gebruik van een specifiek toetsenbord. Om het simpel te houden kijken we daarom naar één methode. Je hebt hiervoor een specifieke toetsenbordapplicatie nodig, dat wel.

Klembord binnen toetsenbordapps

Eerst is het belangrijk om een toetsenbordapplicatie te vinden die klembordfunctionaliteit aanbiedt. Denk dan bijvoorbeeld aan Gboard van Google of Swiftkey van Microsoft. De klembordfuncties binnen die twee applicaties werken nagenoeg hetzelfde, dus je hebt de keuze. Eerst download en installeer je de app en vervolgens stel je hem in als een standaard toetsenbord. 

Je toetsenbord instellen werkt als volgt. Binnen de instellingen van je Android zoek je in het zoekveld, dat vaak bovenin staat, naar ‘toetsenbord’. Vervolgens verschijnt dan een lijst met zoekresultaten in beeld. Eén van die resultaten stelt je in staat het standaardtoetsenbord aan te passen. Tap daarop. Klik nu op de eerste optie bovenaan en selecteer Gboard of Swiftkey. Het kan zijn dat de interface op jouw Android-smartphone net even anders is. Ook kun je natuurlijk een ander toetsenbord kiezen met toegang tot het klembord; dan selecteer je de app die je net gedownload hebt.

Tekst kopiëren en plakken

Het klembord ondersteunt (vaak) alleen tekst. Kopieer nu een stuk tekst die je naar een andere applicatie wil overbrengen. Open bijvoorbeeld WhatsApp en kies een chat uit. Je kunt nu het tekstveld even ingedrukt houden en de gekopieerde tekst meteen plakken, maar je kunt ook op het icoon van het klembord tappen. Dat icoon staat onder het tekstveld en boven de toetsen.

Mocht je het klembord niet zien staan, die zie je waarschijnlijk de suggestie voor het plakken van het laatste stuk tekst dat je gekopieerd hebt. Is dat het geval, druk dan links op het witte cirkeltje met daarin een pijl die naar rechts wijst. Dan komen de ontbrekende opties allemaal tevoorschijn.

Onder het kopje Recent zie je je onlangs gekopieerde stukken tekst staan. Tap simpelweg op één van die opties en het woord, of de zin of link, wordt gekopieerd in het nieuwe tekstveld. Houd er rekening mee dat het toetsenbord of Android de gekopieerde teksten niet voor altijd opslaat. Na verloop van tijd zullen de lijst leegraken of vervangen worden. Mocht je toch vaak iets kopiëren, dan kun je soms een item vastpinnen. Dat kan met zowel Gboard als Swiftkey. Dat doe je door een item even ingedrukt te houden en vervolgens voor die optie te kiezen.

0 Reactie(s) op: Zo krijg je toegang tot het klembord op Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.