Zo kun je je IMEI achterhalen

Door: Wesley Akkerman | 06 juli 2021 12:33

How To

Je hebt hem wellicht nog niet eerder nodig gehad: het IMEI-nummer van je smartphone. Maar in sommige gevallen kan het maar wat handig zijn dat je weet hoe je dat nummer achterhaalt en wat je ermee kunt doen. In dit artikel bespreken we hoe je dat IMEI-nummer achterhaalt.

De afkorting IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity. Dit is een vijftiencijferige code die als het ware dienst doet als een soort digitale identiteitskaart voor je smartphone. Ieder toestel heeft zo zijn eigen, unieke code, waardoor er dus ook moeilijk mee gerommeld kan worden. Bovendien is het zo dat die code van vijftien cijfers nooit veranderd kan worden.

IMEI: wat kun je ermee?

Omdat het een soort id-kaart voor je smartphone is, kun je er een aantal handige dingen mee doen. Mocht je telefoon bijvoorbeeld gestolen worden of kwijtraken, dan kun je met deze code je toestel als gestolen opgeven bij de politie. Je provider kan vervolgens de werking van de telefoon blokkeren, waardoor een ander er dus niet zomaar mee aan de haal kan.

Mocht je het IMEI-nummer doorgeven aan de politie wanneer je smartphone gestolen is, dan kan die het toestel op een zwarte lijst zetten. Ben je in de markt voor een tweedehands telefoon, dan kun je zelf kijken of het IMEI-nummer op de zwarte lijst staat en dus mogelijk gestolen is. Je moet dan natuurlijk wel die code opvragen. Gaat je toestel kapot? Dan kun je de code doorgeven aan de fabrikant, zodat die kan zien of er nog garantie op je toestel zit.

IMEI achterhalen

Nu we weten wat we ermee kunnen, is het tijd om te checken hoe we die code tevoorschijn kunnen toveren. Je kunt IMEI op een aantal plekken terugvinden op je smartphone.

De meest gemakkelijke optie is een tekencombinatie invullen binnen de belapplicatie op je smartphone. Let wel: hoewel dit trucje werkt op het gros van alle smartphones, kan het zijn dat jouw toestel net buiten de boot valt. Open de telefoonapp en typ vervolgens dit in: *#06#. De IMEI-code verschijnt nu in beeld. Schrijf hem over en sla hem goed op.

Het kan ook zijn dat de IMEI-code elders op je smartphone geschreven staat. Dan bedoelen we je fysieke smartphone. In sommige toestellen vind je de code namelijk in de simkaarthouder. Tot slot kun je bijvoorbeeld in de zoekfunctie van je smartphone gewoon het woord IMEI intikken. Op onze Android-smartphones krijg je dan binnen een seconde het nummer te zien. Je vindt dergelijke informatie onder de statusinstellingen van je Androidsmartphone (maar dit kan per fabrikant verschillen).

Tot slot kun je nog terugvallen op de gegevens die op de zijkant van het doosje van de smartphone staan. Ben je je toestel dus al kwijt en heb je het doosje nog, dan is er geen nood aan de man. Aan de zijkant zitten vaak stickers met daarop het unieke nummer, waardoor je hem dus alsnog aan kunt geven.

0 Reactie(s) op: Zo kun je je IMEI achterhalen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.