Zo kun je tweestapsverificatie in WhatsApp instellen

Door: Chwhynny Overbeeke | 14 februari 2017 13:58

How To

Het is sinds kort mogelijk om tweestapsverificatie in WhatsApp in te schakelen, om zo je account extra te beveiligen. Je moet dan elke week een zescijferige code invullen om aan WhatsApp te laten zien dat jij het echt bent. In dit artikel laten we zien hoe je tweestapsverificatie instelt.

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie is een methode waarbij er twee stappen voor nodig zijn om op je account in te loggen. Vaak hoef je niet elke keer met twee stappen in te loggen, maar alleen op wanneer je vanaf een ander apparaat inlogt dan normaal. Lees ook: 9 tips voor tweestapsauthenticatie.

Je krijgt dan een e-mail of een sms-bericht op je smartphone daarin met een code die je moet gebruiken om in te loggen. Hierdoor is het moeilijker om je account ta hacken, omdat die persoon je wachtwoord moet kennen en ook nog eens toegang tot je smartphone moet hebben.

Tweestapsverificatie inschakelen in WhatsApp

WhatsApp biedt de mogelijkheid om voor jouw account tweestapsverificatie te gebruiken. Dit is echter niet verplicht. Als je deze functie inschakelt, moet er telkens wanneer iemand probeert om met WhatsApp je telefoonnummer te verifiën een zescijferige inlogcode worden ingevoerd.

Om de functie in te schakelen moet je WhatsApp openen en naar Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen gaan en Inschakelen kiezen.

Zodra je dit gedaan hebt, kun je je e-mailadres invoeren, waarmee WhatsApp je een inlogcode voortweestapsverificatie kan sturen. WhatsApp controleert echter niet of het e-mailadres dat je ingevoerd hebt correct is. Je krijgt dus van WhatsApp geen verificatie-e-mail om je e-mailadres te bevestigen of iets dergelijks. Zorg dus dat je heel goed oplet bij het invoeren van je e-mailadres, anders kan het gebeuren dat je de toegang tot je account kwijtraakt omdat je geen inlogcodes kunt ontvangen.

Let op: Er worden zo nu en dan door kwaadwillende personen e-mails verstuurd die van WhatsApp lijken te zijn, waarin gevraagd wordt om tweestapsverificatie in WhatsApp uit te schakelen, met daarbij een link. Negeer deze e-mails, want deze komen niet van WhatsApp.

Zorg dat je je account niet verliest

Wanneer je tweestapsverificatie ingeschakeld hebt, kun je in de 7 dagen nadat je WhatsApp voor het laatst gebruikt hebt je telefoonnummer niet zonder toegangscode verifiëren. Vergeet je je toegangscode en heb je geen (of een verkeerd) e-mailadres ingevoerd bij het inschakelen van de functie, dan kun je binnen die 7 dagen je nummer niet opnieuw verifiëren. Dit betekent dat je een week lang WhatsApp niet kunt gebruiken.

Daarna kan je wel zonder toegangscode je telefoonnummer verifiëren, maar dan verlies je wel alle berichten die in de wachtrij staan. Deze kun je niet herstellen, want ze worden door WhatsApp verwijderd.

Als je telefoonnummer na 30 dagen van inactiviteit opnieuw geverifieerd wordt zonder toegangscode in WhatsApp wordt je account verwijderd. Dit betekent dat als jij of een kwaadwillende persoon na 30 dagen probeert om zonder code toegang tot je account te krijgen, je hele account verwijderd wordt. Als je je nummer daarna succesvol verifieert wordt er een nieuw account aangemaakt. Let dus nogmaals heel goed op dat je het juiste e-mailadres invoert om de code op te ontvangen.

Om te voorkomen dat je je toegangscode vergeet, moet je deze regelmatig invoeren om WhatsApp te kunnen gebruiken. Deze veiligheidsfunctie kan niet uitgeschakeld worden, tenzij je tweestapsverificatie geheel uitschakelt.

Let op: De functie zit pas net in WhatsApp, dus het kan zijn dat jouw versie nog niet geüpdatet is. Als je de optie niet ziet staan, download dan de nieuwste versie of wacht tot je telefoon de app automatisch updatet.

0 Reactie(s) op: Zo kun je tweestapsverificatie in WhatsApp instellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.