Zo maak je mooiere foto's met Open Camera

© PXimport

Zo maak je mooiere foto's met Open Camera

Geplaatst: 28 april 2021 - 13:17

Aangepast: 25 november 2022 - 10:54

Kees Krick

Op elke Android-smartphone zit een camera-app waarmee je foto’s en filmpjes kunt maken. Daarnaast zijn er in Google Play extra camera-apps te vinden, zoals Open Camera. Maar waarom nog een andere app op je telefoon installeren? Het antwoord is eenvoudig: omdat je daarmee extra mogelijkheden krijgt die niet in de gewone camera-app zitten. Fotograferen wordt daarmee nog leuker.

De app Open Camera is gratis en volledig opensource. Belangrijk om er meteen bij te vertellen is dat deze app geen vervanging is van de standaardcamera op je Android-telefoon. Je kunt het beter als een aanvulling zien, om er allerlei leuke en vooral handige camerafuncties bij te krijgen.

Helder (in) beeld

De basis om een foto te maken is in Open Camera hetzelfde als bij de standaardcamera. Je richt de camera ergens op, tikt op het scherm om scherp te stellen en drukt op de cameraknop. Vind je de foto te licht of te donker? Tik dan op het pictogram van het plusminteken en gebruik het schuifbalkje om de helderheid bij te stellen.

Superhandig is dat je daarna meerdere foto’s kunt maken met een aangepaste helderheid. In de meeste camera-apps geldt dit maar voor één foto, daarna springt de helderheid direct terug naar de standaardwaarde. Dus dan moet je elke keer opnieuw de helderheid aanpassen en dat is erg omslachtig. Bij Open Camera heb je daar geen last van. Let er wel op dat je de schuif terugzet op de waarde nul zodra je klaar bent.

Camerabeeld te donker of te licht? Tik op het plusminteken en corrigeer met het schuifbalkje.

© PXimport

18 tips voor fotograferen met je smartphone

Schermhelderheid

 

© PXimport

Altijd paraat

Zie je een mooi moment en is het zaak om snel te reageren? Zodra je op de aan-uitknop van je smartphone drukt, opent Open Camera direct en kun je in actie komen. Je hoeft het scherm dus niet doorlopend aan te laten staan, wat de accu alleen maar onnodig belast, of continu je telefoon te ontgrendelen om bij de camera te komen. Let op, dit werkt alleen als je de app al een keer hebt opgestart en Open Camera op de voorgrond draait.

Wil je geen foto’s maken? Druk de app dan weg, waarna je je telefoon op de normale manier kunt ontgrendelen om iets anders te gaan doen. Verschijnt Open Camera niet of wil je liever niet dat dit automatisch gebeurt? Tik op het tandwiel, ga naar More camera controls en geeft bij Show camera when locked aan wat je wilt.

Geef aan of Open Camera op het vergrendelscherm wordt getoond.

© PXimport

Scherp in beeld

Tik op het pictogram met de drie puntjes, direct onder de flitserinstellingen vind je een rijtje opties om mee scherp te stellen. Wat zijn de handigste? Tik op de letter A om de camera automatisch te laten scherpstellen, zodra je ergens op het scherm tikt. De scherpstelling blijft daarna hetzelfde tot je nogmaals ergens tikt.

Gebruik de letter C om de camera continu te laten scherpstellen. Je hoeft dan niet steeds op het scherm te tikken. Je loopt wel het risico dat Open Camera per ongeluk het verkeerde scherp in beeld brengt, bijvoorbeeld omdat er iemand door het beeld loopt.

Tik op het oneindigheid-teken (de liggende acht) om zoiets als (berg)landschappen te fotograferen. De camera is dan vergrendeld op oneindig en raakt niet in de war als toevallig ook dichterbij nog iets in beeld komt.

Kies per situatie de scherpstel-optie die je  prettig vindt.

© PXimport

Contrasterend licht

Nog steeds bij de drie puntjes staan onder Photo mode camerastanden die van pas komen onder moeilijke lichtomstandigheden. Normaal is Std actief, dat is dus de standaardstand. Met Dro probeert Open Camera om erg donkere gebieden alsnog helder genoeg op de foto te zetten. Er kan wel wat ruis in deze schaduwgebieden verschijnen, omdat het om een fotobewerking gaat.

Kies je Hdr dan maakt de app snel achter elkaar drie foto’s en voegt deze samen. Daarmee lukt het beter om een hoog contrast, zoals op zonnige dagen, vast te leggen. Je moet de telefoon wel heel stil vasthouden of beter nog ergens op of tegenaan zetten. Op zich kan deze hdr-stand handig zijn, maar het moet worden gezegd dat de hdr-stand die standaard op de nieuwste smarthones zit, aanzienlijk beter werkt. Die in Open Camera is dan ook vooral nuttig als je een oud toestel hebt.

Met deze optie worden de schaduwen beter herkenbaar vastgelegd.

© PXimport

Rechte horizon

Onderaan het onderdeel Photo mode is Auto-level nog een behulpzame functie. Zet je dit aan, dan zorgt Open Camera ervoor dat je foto’s altijd netjes recht zijn. Nooit meer een scheve horizon dus! Omdat het beeld een beetje moet worden bijgesneden om een schuine foto alsnog recht te zetten, raak je hierbij wel een beetje resolutie kwijt.

Dat neemt niet weg dat het een erg handige functie is. Bijvoorbeeld tijdens een bobbelige rit of vaartocht. Open Camera zet het beeld doorlopend razendsnel recht, wat je dankzij het witte kader live kunt volgen. Dat gaat veel sneller en nauwkeuriger dan wanneer je dit zelf moet doen tijdens een wilde tocht.

Met deze optie wordt het beeld automatisch recht gehouden.

© PXimport

Tik is klik

 

© PXimport

Belichtingstrapje

Tik ongeveer halverwege het onderdeel Photo Mode op Expo {} om de app bij elke druk op de blauwe cameraknop, steeds drie foto’s te laten maken. Dat worden ditmaal niet drie precies dezelfde foto’s, want de tweede foto wordt korter belicht en de derde foto juist langer. Dit heet een belichtingstrapje. Erg handig als je weinig tijd of zin hebt om via het plusminteken iedere keer de helderheid van foto’s te veranderen.

Door deze functie aan te zetten, druk je gewoon af en krijg je automatisch drie varianten. Achteraf hoef je alleen de mooiste variant uit te kiezen. Daarnaast kun je deze drie foto’s samenvoegen in een fotobewerker en naar smaak verder aanpassen. Dat is wat de hdr-stand van deze app ook probeert te doen, maar die is er helaas wat minder goed in. Welke camerastand je ook gebruikt, vergeet daarna vooral niet om op Std te tikken om terug te keren naar de gewone fotostand.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Maak een belichtingstrapje en kies achteraf het beste beeld.

Zelf inrichten

 

© PXimport

Verborgen functies

Nog meer (professionele) extra’s komen beschikbaar zodra je naar de instellingen gaat, omlaag bladert naar Camera api en dit instelt op Camera2 api. Hiermee krijgt de app een directere toegang tot de camera, wat veel speciale camerafuncties mogelijk maakt.

Ga je hierna naar Photo settings, dan kun je via Exposure bracketing aangeven hoeveel foto’s er worden gemaakt zodra je Expo {} activeert. Dat mogen er nu ook vijf zijn in plaats van drie. Verder stel je met Exposure bracketing stops in hoeveel de belichting van de foto’s uit het belichtingstrapje van elkaar moeten verschillen. Standaard staat dit op 2, maar dat mag ook 0,5, 1 of 3 zijn. Bij een laag getal verschilt de helderheid per foto aanzienlijk minder dan wanneer je een hoge waarde instelt.

Activeer Camera2 api voor extra mogelijkheden.

© PXimport

Scherpte verschuiven

Terug op het camerascherm kun je via het pictogram van de drie puntjes bij de scherpstel-opties ook de letter M aantikken. Er verschijnt dan een schuifregelaar waarmee je heel precies met de hand ergens op scherpstelt. Of je kiest bij Photo mode voor Focus {}. Waar bij Expo {} de belichting per foto verschilt, is dat bij Focus {} de scherpstelling. Met de bovenste schuifregelaar stel je scherp op het dichtstbijzijnde punt en met de onderste op het verste.

Zodra je op de blauwe cameraknop tikt, maakt de app drie foto’s waarbij de scherpte automatisch opschuift van het begin- naar het eindpunt. Dit is onder meer erg bruikbaar bij close-ups of macrofoto’s, waarbij scherpstellen altijd erg lastig is. Je stelt dan bijvoorbeeld scherp op de voor- en achterzijde van een bloem of paddenstoel en kijkt achteraf wat de beste foto is. Of je voegt ze weer samen in een fotobewerker om alsnog het volledige onderwerp scherp te krijgen. Ook leuk, zo maak je een foto waarop de achtergrond een beetje wazig is en krijg je er meteen ook eentje met een onscherpe voorgrond. Let er wel op dat je de telefoon hiervoor moet neerzetten, uit de hand lukt dit niet.

Al met al hebben we nog maar een tipje van de sluier opgelicht, want Open Camera zit boordevol nuttige functies waardoor je er niet snel uitgefotografeerd raakt. Daarnaast kun je er natuurlijk ook nog mee filmen.

 

© PXimport

 

© PXimport

Kies twee punten waartussen Open Camera automatisch de scherpte varieert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000